Rusi už Maďarom vyrábajú jadrové reaktory pre Paks

Kým v juhomaďarskom Paksi prebiehajú zemné práce na rozširovaní tamojšej jadrovej elektrárne, v Rusku sa začala výroba dvoch nových reaktorov. Uviedol to v sobotu na sociálnej sieti Facebook maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

02.10.2022 09:00
debata (76)

„Na výrobu týchto 330-tonových a vyše 11 metrov vysokých prvkov sme dostali všetky povolenia od jadrového úradu, pričom aj maďarskí experti vykonali potrebné testy,“ píše Szijjártó v statuse, ku ktorému pripojil aj fotografie z procesu začiatku výroby reaktorov.

Vedúci predstavitelia ruskej štátnej korporácie pre jadrovú energetiku Rosatom 5. mája v Istanbule ubezpečili Maďarsko, že z hľadiska technológie je ich firma schopná zrealizovať dostavbu.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov po schôdzke so Szijjártóom 21. júla v Moskve potvrdil záujem Ruska i Maďarska na projekte atómovej elektrárne Paks 2, ktorý podľa neho vnímajú obe strany ako strategický projekt.

Dohodu o spolupráci medzi Maďarskom a Ruskou federáciou o mierovom využívaní atómovej energie podpísali 14. januára 2014 pri Moskve za účasti predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána a ruského prezidenta Vladimira Putina.

Pôvodný termín dokončenia dostavby dvoch nových blokov elektrárne, ktorým bol rok 2023, sa v procese prijímania zákona o ruskom úvere a schvaľovania projektu Európskou úniou posunul na roky 2026 – 2027. Projekt v hodnote 12 miliárd eur majú podľa pôvodných plánov financovať z 80 percent ruské štátne banky.

Maďarsko nemôže podporiť plánované ôsme kolo sankcií Európskej únie proti Rusku za jeho inváziu na Ukrajinu, ak bude obsahovať energetické sankcie. Podľa servera Origo.hu to vo štvrtok uviedol šéf úradu vlády Gergely Gulyás, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Európska komisia (EK) v stredu predložila návrh ďalšieho súboru sankcií voči Rusku v reakcii na jeho inváziu na Ukrajinu. Zahŕňa okrem iného právny základ pre cenový strop na dovoz ropy, ako aj ďalšie dovozné obmedzenia v hodnote sedem miliárd eur, oznámila predsedníčka EK Ursula von der Leyenová. O návrhu teraz budú rokovať členské štáty EÚ, rozhodnúť musia jednomyseľne.

Podľa agentúry MTI šéf úradu vlády podotkol, že je načase, aby proti sankciám zakročilo aj Slovensko. „Rusi dnes môžu predávať ropu a zemný plyn za bezprecedentne vysoké ceny a vďaka tomu dosahujú príjmy, o akých sa im ani nesnívalo,“ dodal.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #jadrová elektráreň #Rusko #elekráreň Paks