Z plynovodu Nord Stream 2 prestal unikať plyn

Z plynovodu Nord Stream 2 v Baltskom mori už neuniká plyn. V noci na nedeľu to uviedol hovorca prevádzkovateľa Ulrich Lissek, podľa ktorého sa vyrovnal tlak medzi plynom v plynovode a vodou. Uviedli to denník The Guardian a agentúra AFP.

02.10.2022 07:07
debata (50)

„Tlak vody viac-menej uzavrel plynovod, tak sa plyn vnútri nemôže dostať von,“ vysvetlil Lissek. Dodal, že „podľa všetkého sa v plynovode stále nachádza plyn“.

Na otázku AFP, o koľko plynu približne ide, Lissek uviedol, že to je „otázka za milión“.

Nord Stream Čítajte viac Rusko nemá informácie, že západné tajné služby môžu za sabotáž Nord Streamu

Podmorskými plynovodmi Nord Stream 1 a Nord Stream 2 mal prúdiť zemný plyn z Ruska do Nemecka: pred incidentom však neboli v prevádzke – Nord Stream 1 Rusko odstavilo na konci augusta a druhý nebol pre vojnu na Ukrajine ani spustený do prevádzky.

VIDEO: Záhadné úniky. Sabotáž plynodovov Nord Stream?

Video

V priebehu týždňa zaznamenali na plynovodoch úniky na štyroch miestach potrubí, ktoré sú položené na dne Baltského mora v hĺbke asi 80 metrov. Úniky spôsobili veľký výbuch. Plynovody síce nefungovali, ale bol v nich natlakovaný plyn.

Incidenty začali vyšetrovať úrady vo Švédsku, v Dánsku i Nemecku. V stredu sa k nim pridalo aj Rusko. Viacero krajín v súvislosti s únikmi plynu hovorí o sabotáži.

Plynovody Nord Stream sa v posledných mesiacoch stali stredobodom geopolitického napätia, keď Rusko prerušilo dodávky do Európy.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Nord Stream