Hirman po rokovaní v Bruseli: Hlasoval som proti, naše problémy nie sú zatiaľ vyriešené

Minister hospodárstva Karel Hirman po piatkovom rokovaní povedal, že za návrh Európskej komisie štáty zahlasovali aj z dôvodu solidarity. „Keď už bol na stole, tak to schválme“, povedal.

01.10.2022 12:06
Karel Hirman Foto:
Karel Hirman.
debata (73)

Hirman tvrdí, že občania na Slovensku mali v súvislosti s riešením EÚ vysoké očakávania, keďže súčasná situácia má mimoriadny dopad na všetkých odberateľov energie. „To, čo sa dohodlo, som bol proti tomu. Návrh je z pohľadu Slovenska nedostatočný, aj keď v ňom došlo k úpravám. Ale opatrenia nám primárne neriešia naše problémy,“ hovorí Hirman.

O aktuálnej dohode tvrdí, že nám nepomôže vyzbierať veľa peňazí. „Výnosy získané z mechanizmov nariadenia nám neumožnia kompenzácie subjektov dotknutých vysokými cenami elektriny,“ tvrdí.

Problém je, že slovenskí výrobcovia elektriny ju už predali do zahraničia za lacné ceny a teraz ju dovážame drahšie. Preto sa aj Eduard Heger vyhráža, že ak nám Komisia nevyjde v ústrety, elektrinu už predanú, ale ešte nevyrobenú elektrinu, znárodníme. Tým pádom ani strop na 180 eur za elektrinu nám nepomôže, lebo je príliš vysoko a vybrali by sme iba veľmi málo peňazí na kompenzácie občanom.

Heger Čítajte viac Heger odkazuje Bruselu: Nožičkami šúchať nebudeme, ak nebude po našom, elektrinu znárodníme

„Objektívne povedané, nemáme zatiaľ riešenie, s ktorým by som bol spokojný,“ dodal Hirman. Ale aspoň diskusia nabrala podľa neho praktickejší smer. „Je to zásadný posun,“ hodnotí situáciu Hirman. „Keď som šiel do Bruselu, situácia bola horšia. Debata teraz nabrala praktickejší, rýchlejší smer. Hovorí sa o niekoľkých dňoch, že treba doriešiť opatrenia. Každý vie, že situácia je veľmi vážna,“ zakončil Hirman.

Aj keď bývalý štátny tajomník v rezorte hospodárstva hovoril, že 30. septembra dôjde k dohode, Hirman tvrdí, že to nie je možné, lebo návrhy Komisie boli zlé.

Pozrite si jeho reakciu:

O strope na plyn sa ešte rokuje

Návrh 15 členských krajín na zastropovanie veľkoobchodných cien plynu nebol predmetom rokovaní piatkovej Rady EÚ pre energetiku v Bruseli, ako však uviedol minister hospodárstva SR Karel Hirman, tento scenár stále platí a dostal sa do úrovne rokovaní na expertnej úrovni. Informuje o tom spravodajca TASR.

Ministri členských krajín EÚ pre energetiku dosiahli v piatok politickú dohodu o núdzových opatreniach na zmiernenie energetickej krízy, ktorá bude prijatá na budúci týždeň formou písomnej procedúry.

Návrh na schválenie stropu na plyn dovážaný potrubiami nebol predložený na piatkové schvaľovanie, ale Hirman potvrdil, že pre Slovensko je to stále najhlavnejší scenár, ako riešiť dosahy energetickej krízy.

Minister, ktorý pricestoval do Bruselu už vo štvrtok, sa aj prostredníctvom bilaterálnych stretnutí s rezortnými kolegami z viacerých krajín Únie, aj v rámci piatkového ministeriálu do poslednej chvíle pokúšal presvedčiť svojich partnerov o výhodách tohto scenára a snažil sa im opísať špecifické postavenie Slovenska.

Podľa jeho slov bola zastropovaniu cien plynu venovaná druhá časť ministerských rokovaní, pričom debaty, ktoré sa uskutočnili, označil za „bohaté a konštruktívne“.

„Väčšina krajín pochopila, že toto je cesta, ktorá by nám umožnila už v najbližšej dobe reálne reagovať na stav, ktorý tu máme, a prakticky riešiť tú nerovnováhu na trhu s energiami, a predovšetkým s cenami plynu, a teda aj elektriny,“ vysvetlil.

Hirman priznal, že počas diskusií nezachytil, že by nejaká členská krajina bola absolútne proti tomuto návrhu, že „v žiadnom prípade touto cestou nejde“, dokonca ani Nemecko, ako informovali niektoré tlačové agentúry. Skôr sa podľa neho upozorňovalo na detaily, otázky, aké to môže mať dosahy, a problémy, ktoré ešte treba prerokovať a spresniť.

„Práve o tom sa tá debata teraz začína. Máme riešenie, ktoré minimálne 15 krajín považuje za zhodné a praktické. Ide sa na tom teraz pracovať, aby sa to ukončilo tak, aby s tým bolo stotožnených čo najviac krajín EÚ,“ opísal situáciu.

Ako minister spresnil, v piatok sa rozhodlo o tom, že diskusia o zastropovaní cien plynu bude pokračovať, a Európska komisia dostala za úlohu pripraviť svoju pozíciu. V nasledujúcich dňoch sa diskusia povedie na expertnej úrovni, aby sa vyjasnili niektoré sporné otázky.

Hirman potvrdil, že Slovensko podporuje návrh, aby sa zastropovala cena všetkého plynu dovážaného do Európy potrubiami, teda nielen ruského plynu, ako navrhla eurokomisia. A dodal, že ak napríklad Nemecko na celoeurópskej úrovni presadzuje spoločný nákup plynu, Slovensko proti tomu určite nenamieta.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina #Karel Hirman