Budú akvaparky iba luxusom? Uťahujú si opasky, kde sa dá, no ceny pre zákazníkov museli zvýšiť

Energetická kríza otriasa Slovenskom. Dosahy vysokých nákladov na teplo, elektrinu a plyn pociťujú takmer všetci. Neobišlo to ani akvaparky, kúpaliská a plavárne. Tie sa museli prepnúť do šetriaceho režimu. Najprv ich zasiahla vo veľkom pandémia COVID-19. Dnes vodným svetom opäť hrozí zatváranie. Budú za to môcť vysoké ceny za energie. Pomôže im štát prežiť ďalšiu ranu?

04.10.2022 05:00
Tatralandia, aquapark, hotely, reštaurácie Foto:
Ilustračná foto.
debata (27)

„Snažíme sa šetriť tam, kde je to možné, a neznižovať kvalitu poskytovaných služieb,“ uviedol riaditeľ najväčších vodných parkov na Slovensku ako napríklad Tatralandie v Liptovskom Mikuláši a Bešeňovej, ktoré spadajú pod Tatry Mountain Resorts, Igor Mráz. Spoločnosť musela zainvestovať viac ako 300-tisíc eur do merania a regulácie vykurovania, čo ešte viac kontroluje kolobeh termálnej vody a využíva ju ešte progresívnejšie, aby sa znížila spotreba elektrickej energie a plynu. „Takisto došlo k výmene vykurovacích systémov v objekte za hospodárnejšie. A na sto percent sme prešli na LED osvetlenie,“ dodal Mráz.

Okrem týchto krokov sa snažia v akvaparkoch Tatralandia a Bešeňová pozerať aj dopredu a riešiť veci systémovo. Pripravujú rozšírené využitie geotermálnej energie vo vodných parkoch tak, aby znížili závislosť od energií.

vláda matovič heger mikulec Čítajte viac Elektrina by zdražela o 400 percent, ak by sa neprijali žiadne opatrenia (+ predpoveď)

Cena elektrickej energie im vzrástla v porovnaní s rokom 2019 trojnásobne a cena plynu až šesťnásobne. Ak vláda neurobí potrebné kroky, môžu sa vodné parky znova pripraviť na veľkú krízu.

V AquaCity Poprad zase narástli náklady o 300 percent, pričom iba energie stoja desaťnásobne viac, preto museli tiež zaviesť nejaké opatrenia – zvyšovať poplatky za vstup či iných služieb. „Bohužiaľ, hlavne kvôli nárastu cien tovarov a služieb v gastre a cien energií sme boli nútení pred letnou sezónou mierne zvýšiť ceny vstupov a služieb, čo kompenzovalo výpadok tržieb,“ uviedla Lenka Chovancová, marketingová manažérka AquaCity Poprad.

Ďalším opatrením je šetrenie. „V našom stredisku to bude v prvom rade čiastková regulácia technologických zariadení, ako sú čerpadlá, vzduchotechnika a energeticky náročné zariadenia, v druhom rade čiastočné obmedzenie prevádzky a v treťom nakúpenie solárnych panelov, ktoré plánujeme nakúpiť už túto zimnú sezónu a potom v našom stredisku primárne a hlavný dôraz kladieme na využívanie geotermálnej energie na vykurovanie nášho zariadenia,“ povedala Chovancová. V akvaparku zvažujú ešte spustenie kogenerečnej jednotky (jedno zariadenie, v ktorom súčasne prebieha výroba tepelnej a elektrickej energie – pozn. red.) na plyn na vyrábanie elektrickej energie z plynu.

Sulík Čítajte viac Sulíkov motivačný návrh. Šetrenie energiami je nevyhnutné, ak nechceme kolaps systému

Popradský akvapark má nakúpené ceny plynu do konca budúceho roka. Spotreba plynu v ňom však tvorí len päť percent všetkých nákladov. Primárne v akvaparku využívajú zdroj geotermálnej energie, ktorý nárastom cien nepodlieha. „V apríli sme boli neočakávane nútení kúpiť výrobu elektrickej energie v podobe solárnych panelov s výkonom 0,5 MW. V kombinácii geotermálna a elektrická energia sa nám podarilo znížiť až 45 percent celkových nákladov ročne,“ vysvetľuje Chovancová. Zvyšné ceny budú musieť riešiť ako ostatní, a to cez spotové ceny na trhu. „Nevyhneme sa čiastočnému obmedzeniu prevádzky,“ dodáva manažérka popradského akvaparku.

Mestský akvapark v Dolnom Kubíne po novom funguje v obmedzenej prevádzke, a to pre rastúce ceny energií. Od začiatku októbra je areál otvorený o tri hodiny kratšie. Relaxačnú časť nebudú prevádzkovať celý týždeň, ale len v piatok a cez víkend. Plaveckých kurzov detí sa obmedzenia nedotknú. Uviedol to konateľ spoločnosti Aqua Kubín Stanislav Vilček.

Obmedzenia sa dotýkajú aj saunového sveta, ktorý od októbra poskytuje možnosť relaxu len od 15.00 do 19.30 h. „Hlavným dôvodom obmedzení, ktoré zavádzame, sú aktuálne náklady na elektrickú energiu, ktoré sa nám v porovnaní s minulým rokom zvýšili o 200 percent. Okrem toho nemáme dostatok zazmluvneného množstva elektrickej energie do konca tohto roka. Prípadné dokúpenie je pri súčasných cenách elektrickej energie pre nás vysoko náročná finančná položka,“ priblížil konateľ.

Zvyšovať cenu vstupného zatiaľ nebudú. Ako vysvetlil Vilček, rozhodli sa ísť cestou šetrenia nákladov skrátením prevádzky. Veria, že toto opatrenie im pomôže prežiť a fungovať aj po novom roku, nakoľko zatiaľ nepoznajú cenu elektriny na budúci rok.

Tohtoročnú sezónu hodnotia po dvoch rokoch pandémie ako výbornú. „Na seba si dokázal zarobiť aj nový vonkajší bazén, no ceny energií nás ťahajú ku dnu,“ zhodnotil Vilček.

Zopakuje sa vlna zatvárania?

Počas pandémie sa museli zatvoriť všetky prevádzky, ktoré by mohli ohroziť ľudí nákazou COVID-19. Samozrejme, že sa medzi ne radili aj akvaparky, plavárne či kúpaliská, kde bol stupeň nákazy vysoký. Zopakuje sa situácia, že budú musieť znova vypúšťať bazény? Dôvodom by nebola pandémia, ale energetická kríza.

Združenie akvaparkov upozorňuje, že kúpanie sa v nich môže byť onedlho iba luxusom. „Aktuálne vysoké ceny energií a v rapídnom tempe sa zvyšujúce náklady na ľudskú prácu či materiály potrebné na prevádzku tvoria vysoké percento nákladov našich zariadení, ktoré sa nedajú premietnuť do cien vstupného. Chceme predísť situácii, že sa zo zdraviu prospešných aktivít ako plávanie a regenerácia v termálnej vode stane na Slovensku luxus iba pre úzky okruh spoločnosti,“ uvádzajú členovia Slovenskej asociácie akvaparkov, kúpalísk a plavární (SAAKP).

„Aj keď niektorí z členov zaznamenali výraznejší nárast tržieb, obvykle sa to týkalo len jedného letného mesiaca. Treba poznamenať aj to, že kvôli vysokej inflácii a zvyšujúcim sa nákladom je priestor pre zisk veľmi obmedzený, pričom práve vďaka zisku by sme mohli aspoň čiastočne kompenzovať stúpajúce ceny energií,“ uviedol prezident asociácie Gabriel Somogyi.

Prevádzka akvaparkov je vzhľadom na technológie energeticky veľmi náročná. Ako uvádza SAAKP, priemerná cena, ktorú platili v roku 2019 za jednu megawatthodinu (MWh) elektrickej energie (bez distribučných nákladov) bola 61 eur. Dnes sa priemer aktuálnej ceny dostáva do výšky až 266 eur za 1 MWh. „Je to nárast o neuveriteľných 336 percent,“ tvrdia členovia asociácie akvaparkov.

Pre niektoré zariadenia, ktorým vypršala zmluva a aktuálne nakupujú elektrickú energiu za spotové ceny, rozdiel môže byť aj desaťnásobný. „Pre menšie zariadenia a plavárne finančne podporované z mestských rozpočtov to môže znamenať buď veľmi nerentabilnú prevádzku, alebo ďalší nútený prestoj – tentoraz na dobu neurčitú,“ vysvetlil Ľudovít Lebó, viceprezident SAAKP. S tým, že pre zariadenia v správe samospráv by bolo dôležité aspoň dočasné vyňatie obstarávania energií aj nadlimitné zákazky z komplikovaného a dlhotrvajúceho systému verejného obstarávania. Umožnenie priameho rokovania s predajcami týchto komodít by podľa asociácie mohlo urýchliť proces obstarávania a pomôcť dosiahnuť lepšie ceny.

Ak by došlo k zatváraniu viacerých vodných prevádzok pod vplyvom nárastu cien energií, malo by to veľké následky, upozorňuje asociácia. „Okamžite sa to prejaví v poklese predaja ubytovacích a reštauračných služieb v regiónoch. Takáto situácia spôsobí ďalší odliv pracovníkov z oblasti cestovného ruchu, kde už teraz bojujeme s ich akútnym nedostatkom,“ vysvetlil Peter Kolenčík, viceprezident asociácie akvaparkov. Na prevádzky pod ich hlavičkou je zároveň nadviazané veľké množstvo dodávateľov a firiem. Preto Kolenčík verí, že sa zo strany štátnych predstaviteľov dozvedia, aké kroky budú prijaté na zastropovanie cien energií. Zároveň apelujú aj na vládu, že je nevyhnutné stimulovať najviac zasiahnuté prevádzky cestovného ruchu, medzi ktoré patria hlavne akvaparky, kúpaliská a plavárne.

V Bruseli práve v piatok padla dohoda na mimoriadnom zdaňovaní firiem. Opatrenia zahŕňajú daň z neočakávaných nadmerných ziskov spoločností vyrábajúcich alebo rafinujúcich ropu, plyn a uhlie. Ďalšími dvoma hlavnými prvkami plánu sú dočasný strop tržieb nízkonákladových výrobcov elektriny, čo sa týka veterných, solárnych a jadrových spoločností. Slovensko by takto mohlo podľa tajomníka rezortu financií Marcela Klimeka vybrať od 115 miliónov eur až do 1 miliardy eur. Tieto peniaze by mali byť vyzbierané a vrátené práve firmám.

Likvidačné ceny

Gastrobiznis celkovo oveľa ťažšie prenáša ceny na zákazníkov. Obáva sa, že sa ľudia už nevrátia. Ďalšie očakávané zvyšovanie cien energií vrátane potravín a služieb by pre gastro mohlo znamenať ďalší nárast cien ich vlastných služieb, čo by spôsobilo pokles dopytu zo strany zákazníkov či dokonca dočasné zatváranie prevádzok v rámci celého Slovenska.

Ursula Von der Leyenová Čítajte viac Prichádza veľké stretnutie, ktoré má Putinovi zlomiť väz. V hre sú revolučné nápady

„V popradskom AquaCity bola bilancia návštevnosti akvaparku oproti roku 2021 lepšia, ale oproti referenčnému roku 2019 je pokles približne o 20 percent, konkrétne u Slovákov je to približne 15 percent. Začiatok leta bol mierne rozpačitý, nevedeli sme vyhodnotiť, čo sa deje, keďže sa leto rozbiehalo pomaly, na konci leta však konštatujeme pozitívny výsledok aj vďaka priazni počasia. Veríme predovšetkým, že ďalšie leto už nebudeme riešiť žiadnu kritickú tému ako pandémia či aktuálna energetická kríza,“ konštatovala Lenka Chovancová, marketingová manažérka AquaCity Poprad.

Z prieskumu, ktorý Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska realizovala v období od 25. augusta do 5. septembra 2022 medzi ubytovacími a reštauračnými zariadeniami, vyplýva, že náklady na energie od mája do júla medziročne stúpli viac ako dvojnásobne (133 %). V čase prieskumu si podľa informácií sektoru HoReCa pritom už takmer štvrtina prevádzok zabezpečovala takzvaný spotový nákup energií. Ten je však, z hľadiska plánovania nákladov a cenotvorby, pre ubytovacie a reštauračné zariadenia značne nevýhodný. „Nie je pri ňom totiž možné nastaviť cenovú politiku ubytovacích a stravovacích služieb tak, aby podnikateľ vedel odhadnúť mieru nákladov a premietnuť ju do cien svojich služieb. Takáto situácia v praxi výrazne oslabuje konkurencieschop­nosť domácich podnikov,“ uviedol sektor HoReCa.

© Autorské práva vyhradené

27 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Slovensko #šetrenie #kúpalisko #akvaparky