Klimek z ministerstva financií o cenách energií: Silová elektrina nevzrastie ani o 1 percento, zastropujeme aj plyn

Ceny elektriny a plynu budú zastropované, hovorí štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek. Vláda aktuálne pracuje na schémach, ktoré zabezpečia pre domácnosti prijateľné ceny pre elektrinu či plyn.

29.09.2022 19:27
Marcel Klimek, štátny tajomník ministerstva... Foto:
Marcel Klimek, štátny tajomník ministerstva financií
debata (35)

„Pre domácnosti aj pre všetkých ľudí mám dobrú správu: určite to zvládneme,“ hovorí Klimek. Je optimista a verí, že sa vláde podarí prijať opatrenia, aby ceny plynu a elektriny pre domácnosti od nového roka nenarástli do výšok, v akých sa v súčasnosti nachádzajú.

„Na jednej strane rokujeme s Bruselom, aby sme získali zdroje, na druhej strane máme kompenzačné schémy a počítame aj s alternatívou stropovania cien, aby sme firmám vo výraznej miere vedeli stlmiť trhové ceny,“ pokračuje Klimek.

SR Bratislava Politika Koalícia Kríza Bôrik BAX Čítajte viac Predpoveď, čo nás čaká v roku 2023: Ako sa budú vyvíjať platy, inflácia a ceny elektriny a plynu

Ďalej tvrdí, že silová cena elektriny, ktorá tvorí zhruba 40 percent koncovej ceny, nevzrastie ani o jedno percento, pretože sa dohodli na jej dodávke so Slovenskými elektrárňami. Finálne ceny určí až Úrad pre reguláciu sieťových odvetví. Ak bude aj po určení cien ÚRSO-m, vláda bude ďalej kompenzovať nárasty cien ľuďom, pre ktorých budú účty privysoké.

Ministerstvo financií plánuje peniaze na krúžkovné minúť na vyššie prídavky na deti a vyšší daňový bonus. Matovičových 200 eur na dieťa sa má skladať z vyšších prídavkov vo výške 60 eur a daňového bonusu vo výške 140 eur, no o tom musí najskôr rozhodnúť parlament.

Pozrite si krátky teaser k rozhovoru:

Celý rozhovor bude publikovaný onedlho na webe pravda.sk.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #elektrina #ministerstvo financií