Pokračovanie článku: Slováci kupujú elektrinu za 500 eur, hoci ju predali za 100. Prečo nám pomoc z Bruselu nemusí stačiť?

7. Aké budú faktúry za energie?

Koľko budú naozaj ľudia platiť za elektrinu, plyn a teplo, sa rozhodne až na konci roka, keď Úrad pre reguláciu sieťových odvetví vydá finálne cenníky. Vládni predstavitelia upokojujú, že nárasty nebudú extrémne, no určite si ľudia priplatia. V závislosti od toho, ako vykurujú a využívajú elektrinu a plyn, účty budú vyššie o desiatky až stovky eur za rok.

Rezort financií odhaduje, že v roku 2023 najviac narastie cena za teplo – až o 130 percent. Čo sa týka cien za elektrinu, ak sa uplatní memorandum so Slovenskými elektrárňami, odhadujú narast o 40 percent. Ak by však nedošlo k úspore domácností, ceny by boli ešte vyššie. „Scenár vyšších cien energií počíta s nárastom ceny elektriny až o 75 %, čo zodpovedá predpokladu, že domácnosti neznížia spotrebu elektriny,“ konštatujú ekonómovia. Bez kompenzačných opatrení by boli ceny elektriny pri súčasnom regulačnom rámci v budúcom roku vyššie približne o 400 percent. Ceny plynu by mali narásť priemerne o 60 percent.

© Autorské práva vyhradené

164 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #elektrina #zastropovanie cien #nadmerné zisky