Pokračovanie článku: Slováci kupujú elektrinu za 500 eur, hoci ju predali za 100. Prečo nám pomoc z Bruselu nemusí stačiť?

2. Kde sa tvoria mimoriadne zisky?

Mimoriadne zisky sa netvoria na Slovensku, ale v zahraničí. A to preto, lebo naši výrobcovia elektriny ju predali dávno predtým, ako jej cena na trhoch narástla do extrémnych výšin. V súčasnosti je na stole strop na ceny elektriny za 180 eur za megawatthodinu, naši výrobcovia ju však predávali za oveľa menej. A preto faktom ostáva, že Slovensko takmer nemá koho touto daňou z nadmerných ziskov zdaniť, a tak by bolo de facto zdanenie veľmi malé. Pôvodný návrh počítal len s tým, že sa to bude týkať krajín, ktoré zarábali na fosílnych palivách. To by sa dotklo zrejme len Slovnaftu. Ak by sa to rozšírilo na celý energetický sektor, spadali by do toho aj Slovenské elektrárne, lenže tie elektrinu predali lacnejšie už dávnejšie.

Analytik Ján Pišta zo spoločnosti PXE vysvetľuje, že na vysokých cenách elektriny teraz zarábajú v EÚ hlavne uhoľné elektrárne. Tie boli úplne odstavené, a tak nemali predanú žiadnu elektrinu dopredu a všetku ju predávajú za aktuálne vysoké ceny. Analytik porovnáva situáciu v Nemecku a na Slovensku. Nemecko teda môže mať vysoký výber dane za nadmerné zisky. Tam spustili uhoľné elektrárne, ktoré už mali byť dávno odstavené. Slovensko by výber z nadmerných ziskov malo veľmi malý, a tak budeme potrebovať solidaritu a prerozdelenie.

Európske výnosy z nadmerného zisku v objeme 140 miliárd je preto podľa premiéra potrebné rovnomerne rozdeliť medzi všetky členské krajiny. Slovensko by si tak prišlo na 1,5 miliardy. Ďalších päť miliárd chce Slovensko získať z nevyužitých eurofondov, ktoré by sa použili na kompenzácie podnikom.

© Autorské práva vyhradené

164 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #elektrina #zastropovanie cien #nadmerné zisky