Slováci kupujú elektrinu za 500 eur, hoci ju predali za 100. Prečo nám pomoc z Bruselu nemusí stačiť?

Slovensko má plán B v energetike. Znamená to, že štát môže za určitých podmienok nariadiť, komu a za koľko bude dodávať znárodnené energie. Poslanci v parlamente schválili kľúčové zákony v energetike, ktoré posilnia práve takúto úlohu štátu.

29.09.2022 13:10
SR Bratislava Politika Koalícia Kríza Bôrik Foto: ,
Na snímke zľava podpredseda vlády SR a minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a predseda vlády Eduard Heger (OĽaNO).
debata (164)

Treba pripomenúť, že štát sa týmto pripravuje na najhorší scenár a krízové opatrenie nemusí spustiť. Minister hospodárstva Karel Hirman viackrát zopakoval, že treba byť pripravený, aj keď je to len krajné riešenie. Slovensko chce v prvom rade hľadať riešenia energokrízy na celoeurópskej úrovni.

Slovenské elektrárne varujú, že prípadné spustenie plánu B poženie firmu do krachu a zastaví dostavbu 4. bloku Mochoviec.

Situácia nie je ružová ani na trhu s plynom. Ovplyvnili ju predovšetkým dve udalosti. Prvou sú veľké poškodenia počas pár hodín na dvoch plynovodoch Nord Stream 1 a Nord Stream 2, ktoré vedú z Ruska po dne Baltského mora až do Nemecka.

boris fojtik SIRKA Čítajte viac Analytik Fojtík: Budú ceny ako pred krízou? Taký pád nadol určite nemôžeme očakávať

Viacerí európski lídri či úrady tvrdia, že poškodenie plynovodov nie je dôsledkom technickej chyby, ale sabotáže. Druhou udalosťou je hrozba Ruska, že úplne pozastaví dodávky plynu cez územie Ukrajiny. Práve týmto plynovodom Bratstvo smeruje na Slovensko ruský plyn. V dôsledku ruskej hrozby vyskočila cena plynu.

Čo sa deje na trhu s energiami a prečo sú návrhy Európskej komisie pre Slovensko nedostatočné? Denník Pravda pripravil sériu otázok a odpovedí.

1. V akej situácii sa nachádzame?

Pre vysoké ceny energií hrozí slovenskej ekonomike kolaps. Rast cien po ruskej invázii na Ukrajinu môže „zabiť“ našu ekonomiku, ak nedostaneme podporu v miliardách eur z Bruselu. Toto vyhlásil premiér Eduard Heger v otvorenom rozhovore pre britský ekonomický denník Financial Times. Podľa denníka ide zatiaľ o najostrejšie vyjadrenie európskeho predstaviteľa v otázke globálnej energetickej krízy. Ekonómovia predpovedajú tento a budúci rok prepad reálnych platov, teda očistených o infláciu, Národná banka Slovenska dokonca v roku 2023 predpovedá recesiu. S Hegerovými slovami však kontrastujú predpovede na rok 2024, keď by mali platy predbehnúť infláciu a malo by svitať na lepšie časy.

Heger tiež vysvetlil, prečo plán Európskej komisie zaviesť mimoriadnu daň na zisky energopodnikov nebude fungovať aj pre Slovensko. Podľa neho najväčší producenti elektriny na Slovensku urobili pred 12 mesiacmi „drahé“ rozhodnutie o predaji elektriny obchodníkom. Tí ju teraz predávajú naspäť za päťnásobné ceny. „Slováci kupujú za 500 eur to, čo predali za 100 eur,“ vysvetlil.

© Autorské práva vyhradené

164 debata chyba
Viac na túto tému: #Brusel #elektrina #zastropovanie cien #nadmerné zisky