O Slovensku píšu v zahraničí. Drahé energie môžu našu ekonomiku zruinovať

Slovenskej ekonomike hrozí pre vysoké ceny za elektrinu kolaps, povedal premiér Eduard Heger pre britský ekonomický denník Financial Times.

28.09.2022 09:16
Heger Foto: ,
Predseda vlády SR Eduard Heger.
debata (129)

Podľa neho obrovský nárast cien po ruskej invázii na Ukrajinu by mohlo slovenskú ekonomiku zlikvidovať, ak z Bruselu nezískame podporu v miliardách eur.

Ekonomický denník označil jeho slová zatiaľ za najostrejšie vyjadrenie spomedzi všetkých európskych lídrov na prebiehajúcu energetickú krízu.

Heger zároveň varoval, že ak by sa jeho krajina pomoci z Európskej únie nedočkala, vláda by bola nútená pristúpiť k zoštátneniu dodávok energií v krajine.

Hirman Čítajte viac Hirman a 14 ministrov píše do Bruselu list. Treba vyriešiť najdôležitejší problém: plyn

Slovensko je významným producentom elektriny z jadrových a vodných elektrární. Najväčší producent v krajine (Slovenské elektrárne, pozn red.) ale na začiatku roka urobil nákladné rozhodnutie – predal prebytočnú energiu obchodníkom. Títo obchodníci teraz predávajú kontrakty späť na Slovensko za trhové ceny, ktoré sú zhruba päťkrát vyššie.

„Slováci kupujú za 500 eur to, čo predali za 100 eur,“ vyhlásil Heger. To je tiež podľa neho dôvod, prečo by na Slovensku nefungoval plán Európskej komisie uvaliť mimoriadnu daň na výrobcov elektriny v regióne, píše České noviny.

Podľa Hegera výnosy z neočakávanej dane EÚ je potrebné rozdeliť rovnomerne po celom bloku, čím by Slovensko mohlo dostať približne 1,5 miliardy eur. Okrem toho potrebuje, aby Brusel spustil nevyužité fondy na podporu regionálneho rastu vo výške 5 miliárd eur, ktoré možno použiť na zníženie platieb za energiu pre podniky.

„Inak sa budú (slovenské podniky) zatvárať a môže skolabovať celá ekonomika,“ varoval Heger. Ak Brusel nepríde na pomoc, potom „budeme musieť túto elektrinu nechať pre naše firmy a naše domácnosti, aby neskolabovali,“ uviedol. „Nechceme to urobiť, ale ak nebude iná pomoc, budeme tlačení k tomuto riešeniu.“

Heger uviedol, že v celosvetových zmluvách sú klauzuly, ktoré umožňujú štátom presmerovať životne dôležitú energiu v prípade katastrofy.

Podľa slovenského premiéra by mal Brusel zvýšiť akúkoľvek mimoriadnu daň sprostredkovateľom, ktorí profitujú z nadmerných cien. „Musíme zahrnúť obchodníkov, pretože musíme pochopiť, že obchodníci sú tí, ktorí vlastnia energetické zmluvy,“ vyhlásil.

O návrhoch na zavedenie poplatkov budú rokovať ministri energetiky EÚ na stretnutí v piatok (30. 9.), Heger však pripustil, že Slovensko môže byť prehlasované.

Poznamenal, že krajina s 5,5 miliónmi obyvateľov sa nachádza v problematickej situácii, pretože platby za energiu tvoria 10 % bežných rodinných výdavkov. Okrem toho má neúmerne obrovský sektor ťažkého priemyslu.

Tieto továrne budú čoskoro podpisovať zmluvy na dodávky energie na ďalších 12 mesiacov. „Máme dni alebo týždne,“ povedal premiér, podľa ktorého firmy musia začať uzatvárať kontrakty, ale ak im obchodníci začnú ponúkať 500 až 600 eur za megawatthodinu, začnú tak okamžite „zabíjať“ ekonomiku.

Výrobca hliníka Slovalco, ktorý sa na celoštátnej spotrebe elektrickej energie podieľa len asi desatinou, už pre príliš vysoké náklady prestal vyrábať.

Finančný pokrok Slovenska sa spomalil pre vojnu na susednej Ukrajine, ktorá trvá už siedmy mesiac. Podľa prognóz ekonomika Slovenska má v tomto roku vzrásť o 1,9 % a v nasledujúcom o 0,7 %, pričom miera inflácie už dosiahla dvojciferné hodnoty.

Heger však dodal, že Bratislava bez ohľadu na finančné problémy pristúpi k jednoduchému prijímaniu ukrajinských utečencov a k zavedeniu silných sankcií voči Rusku.

129 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #Eduard Heger #nadmerné zisky