Nord Streamy sú už mimo hry. Von der Leyenová hovorí o sabotáži, Sikorski ďakuje USA

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v utorok označila úniky plynu z dvoch plynovodov smerujúcich po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka za "akt sabotáže". Informovala o tom AFP. Poľský exminister a europoslanec sa poďakoval Spojeným štátom.

28.09.2022 06:39 , aktualizované: 08:24
debata (450)

VIDEO: Záhadné úniky. Sabotáž plynovodov Nord Stream?

Video

„Akékoľvek úmyselné narušenie aktívnej európskej energetickej infraštruktúry je neprijateľné a povedie k čo najráznejšej reakcii,“ uviedla von der Leyenová na Twitteri a dodala, že podľa nej je teraz prvoradé vyšetrenie incidentov.

K únikom plynu z Nord Stream 2 a potom z Nord Stream 1 došlo krátko pred utorkovým slávnostným sprevádzkovaním plynovodu Baltic Pipe, ktorý bude dodávať plyn z Nórska do Poľska. Ten je kľúčový pre Varšavu, ktorá už roky pracuje na znížení závislosti od dovozu surovín z Ruska.

Ani jeden z poškodených plynovodov v čase úniku nebol v prevádzke. Ich poškodenia však zmarili aj posledné nádeje, že Európa by mohla pred začiatkom zimy ešte dostať plyn cez Nord Stream 1.

Zatiaľ nie je jasné, čo úniky vyvolalo, ale aj ďalší európski politici a bezpečnostní experti tvrdia, že ich zrejme spôsobili trhliny v plynovodoch spôsobené sabotážou.

Poľský europoslanec: Ďakujeme, USA.

Bývalý poľský minister zahraničných vecí a súčasný europoslanec Radosław Sikorski zverejnili na Twitteri fotografiu z výronov plynu a lakonicky k nej dopísal: „Ďakujeme, USA“. Ešte predtým to komentoval slovami: „Maličkosť, ale poteší“. Neskôr svoje poďakovanie USA z Twitteru zmazal.

Už skôr napísal, že „Ukrajina a pobaltské štáty boli proti výstavbe Nord Streamu už 20 rokov. Teraz na dne mora leží kovový šrot za 20 miliárd dolárov, čo je ďalšia cena Ruska za jeho kriminálne rozhodnutie napadnúť Ukrajinu“. Niekto vykonal špeciálnu údržbu, dodal. Neskôr doplnil, že „nie je nedostatok kapacity plynovodu na odber plynu z Ruska do západnej Európy vrátane Nemecka. Jedinou logikou Nord Streamu bolo, že Putin mohol beztrestne vydierať alebo viesť vojnu s východnou Európou“.

Gazprom, plyn, Rusko Čítajte viac Gazprom hrozí, že zastaví dodávky plynu cez Ukrajinu, pre spory s Naftogazom

USA daklarovali snahu pomáhať

Spojené štáty sú pripravené pomôcť európskym spojencom v oblasti energetickej bezpečnosti po tom, ako sa na plynovodoch Nord Stream zistili úniky plynu. Uviedli tiež, že analyzujú informácie, či ide o dôsledok útoku alebo nejaký druh sabotáže.

Podľa agentúry AFP sa takto vyjadril americký minister zahraničných vecí Antony Blinken, ktorý dodal: „Ak sa to potvrdí, zjavne to nie je v záujme nikoho.“

Podľa Blinkena tieto úniky nebudú mať významný vplyv na energetickú odolnosť Európy. Za rozhodujúci faktor označil to, že sa pracuje na riešení energetickej bezpečnosti pre Európu a „v tejto súvislosti aj pre celý svet, a to tak krátkodobo, ako aj dlhodobo.“

Poukázal i na úsilie USA zvýšiť dodávky skvapalneného zemného plynu, ktoré sa zintenzívnilo od invázie ruskej armády na Ukrajinu, keďže spojenci Spojených štátov – najmä Nemecko – sa snažia znížiť svoju závislosť od ruskej energie.

Poradca pre národnú bezpečnosť USA Jake Sullivan označil úniky plynu z plynovodov Nord Stream za „zjavnú sabotáž“ a potvrdil pripravenosť USA podieľať sa na zaistení energetickej bezpečnosti Európy.

Prevádzkovateľ plynovodov, konzorcium Nord Stream, podľa svojho hovorcu priznal, že „incident, pri ktorom sa v ten istý deň vyskytnú ťažkosti v troch potrubiach súčasne, nie je bežný“.

Podľa predstaviteľov Ukrajiny za únikmi plynu z potrubí plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 je Rusko. Ukrajina tiež deklarovala, že toto konanie sa nerovná „ničomu inému ako teroristickému útoku“.

450 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Nord Stream #vojna na Ukrajine