Slovensko má plán B v energetike. Ministrovi Hirmanovi v parlamente prešli kľúčové zákony

Národná rada SR definitívne schválila energetické novely, ktoré majú pomôcť v boji s drahými energiami. Za novely zákonov o energetike a o regulácii v sieťových odvetviach hlasovalo 108 poslancov, zdržalo sa 36, pričom proti nebol nikto.

27.09.2022 17:19
Karel Hirman minister hospodárstva Foto: , ,
debata (12)

Energetické novely okrem iného uvoľňujú vláde ruky pri vyhlasovaní núdzového stavu v energetike a všeobecného hospodárskeho záujmu pri cenách energií. Svetlo sveta tak uzrel plán B v energetike, ktorý by sa mal použiť len v krajnom prípade. V praxi to bude znamenať napríklad to, že štát bude mať právo prikázať firmám komu a za koľko majú dodávať elektrinu a plyn.

Šéf Slovenských elektrární Branislav Strýček ešte počas víkendu na tlačovej konferencii naznačil, že schválenie týchto zákonov by mohlo firme spôsobiť konkurz. „Keď sa vláda rozhodne, bude môcť zobrať produkt, ktorý niekto vyrobí, aj pokiaľ ho už predal a za ceny, o ktorých sama rozhodne," vysvetlil v nedeľu večer na stretnutí Strýček. „S takýmto zákonom už nezískame žiadne úvery, žiadna banka nás nezafinancuje," do­dal.

VIDEO: Pozrite si rozhovor s ministrom Hirmanom v relácii Ide o pravdu:

Video

Poslanci okrem iného schválili aj poslanecký pozmeňujúci návrh, ktorý posilňuje kontrolnú činnosť Národnej rady SR. Vďaka nemu, ak vláda vyhlási núdzový stav v energetike, tak môže trvať najviac 180 dní. Ak bude mať vláda záujem núdzový stav predĺžiť, musí požiadať o schválenie parlament. „Ide o ústavnú poistku, pretože ide o výrazný zásah do trhu,“ povedal poslanec Juraj Šeliga, ktorý bol jedným z predkladateľov pozmeňujúceho návrhu.

Vladimir Putin Čítajte viac Český ekonóm o sabotáži na plynovody Nord Stream: Poškodili ich USA či Rusko?

Opozičná strana Smer-SD sa snažila hlasovanie o energetických novelách ešte odložiť na budúci týždeň. Sedem dní chcela dať priestor na ďalšie rokovania o novelách či už v rámci tripartity, alebo s energetickými spoločnosťami. Žiadali aj vystúpenie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví k danej problematike v pléne.

S návrhom predsedu Smeru-SD Roberta Fica nesúhlasili tak poslanci, ako ani samotný minister hospodárstva Karel Hirman. „Ak poslanci Národnej rady SR chcú o tomto zákone ešte rokovať, presunúť ho na koniec schôdze, je to ich právo, ale súčasne je to aj ich zodpovednosť. Situácia nie je dobrá. Vývoj je dramatický. Ak chceme mať nástroj na zabezpečenie elementárneho chodu tejto republiky, musíme novely schváliť čo najskôr,“ povedal v rámci rozpravy Hirman.

Vďaka spomínaným novelám sa rozšíri koncept stavu núdze v elektroenergetike a plynárenstve. „Štát tak bude mať dostatočné legislatívne nástroje, vďaka ktorým bude môcť pružne a efektívne reagovať na prípadný vznik stavu núdze,“ podotkol rezort hospodárstva. V stave núdze bude možné na základe rozhodnutia vlády nariadiť účastníkom trhu s elektrinou alebo plynom opatrenia na zabezpečenie dostupnosti elektriny za určené ceny resp. za primeranú náhradu vo forme úhrady primeraných nákladov. Ukladané opatrenia musia byť primerané, nediskriminačné a transparentné. Opatrenia môže ministerstvo nariadiť len v nevyhnutnom rozsahu a po nevyhnutnú dobu.

Koncept stavu núdze sa rozšíri na obdobie, kedy veľkoobchodná cena elektriny a plynu dosahuje hodnoty, ktoré môžu spôsobiť cenovú nedostupnosť elektriny či plynu pre odberateľov a súčasne môžu viesť k ohrozeniu bezpečnosti štátu, života a zdravia veľkej skupiny odberateľov alebo značným hospodárskym škodám u koncových odberateľov elektriny.

Po schválení noviel energetických zákonov bude môcť ministerstvo hospodárstva vydať všeobecný hospodársky záujem na zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok elektriny a plynu pre domácnosti. Tým môže ministerstvo zabrániť negatívnemu vplyvu vysokého nárastu cien elektriny a plynu na najzraniteľnejších odberateľov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #poslanci #energetika #Karel Hirman