Český ekonóm o sabotáži na plynovody Nord Stream: Poškodili ich USA či Rusko?

V blízkosti dánskej a švédskej ekonomickej zóny, v krátkom čase po sebe, došlo k záhadným únikom v kľúčových plynovodoch.

27.09.2022 16:00
debata (390)

VIDEO: Záhadné úniky plynu pod morom. Sabotáž plynodovov Nord Stream?

Video

Európske štáty plánujú vyšetriť dôvody tohto úniku z plynovodov smerujúcich po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka. Ide o plynovod Nord Stream 1 a Nord Stream 2.

Úrady v Nemecku prišli so správou, že za únikom nie sú technické problémy, ale sabotáž. Vec je stále predmetom vyšetrovania. Ceny plynu v reakcii vyleteli nahor o 12 percent.

Zatiaľ nie je jasné, kto za sabotážou stojí. Podľa českého ekonóma Lukáša Kovandu z Trinity bank sú v hre dva scenáre.

Po prvé, mohlo by ísť o akciu Ruska. „Poškodenie by totiž Rusku mohlo umožniť striasť zo seba bremeno niekoľko miliardového odškodného. Platbe takéhoto odškodnenia by totiž mohol byť vystavený ruský plynárenský gigant Gazprom, ovládaný Kremľom, za to, že od polovice júna dodával nižší ako zazmluvnený objem plynu a že od začiatku septembra potom nedodáva plyn vôbec žiadny,“ píše vo svojom komentári.

Germany Foreign Policy Čítajte viac Objavili sa záhadné úniky plynu na ruských potrubiach. Hovorí sa o sabotáži, poškodenie je „bezprecedentné“

Kovanda dodáva, že ak by Gazprom nebol schopný dokázať, že výpadok dodávok nastal v dôsledku „zásahu vyššej moci“, bude zrejme vystavený povinnosti uhradiť obrovskú pokutu ako kompenzáciu svojim európskym zákazníkom, ako je pre nemecký energetický gigant Uniper. Ten sa v dôsledku zastavenia dodávok ruského plynu ocitol na pokraji bankrotu.

Druhým vysvetlením je podľa Kovandu to, že ide o akciu Spojených štátov. „Prezident Joe Biden sa v prvej polovici tohtoročného februára nechal pri návšteve nemeckého kancelára Olafa Scholza v USA počuť, že ak Rusko napadne Ukrajinu, to znamená jeho armáda v rámci invázie prekročí ukrajinské hranice, Spojené štáty sa postarajú o to, aby Nord Streamom 2 plyn netiekol,“ vysvetľuje.

Kovanda si všíma, že také varovanie zopakoval aj napriek tomu, že bol konfrontovaný s námietkou, že projekt oboch potrubí Nord Stream je pod nemeckou kontrolou. „Biden bez ďalšieho vysvetlenia uviedol, že v prípade invázie Spojené štáty jednoducho zabezpečia, aby Nord Stream 2 nebol sprevádzkovaný. Bez toho, aby teda špecifikoval, ako presne to docieli. Mohol mať samozrejme na mysli aj cestu úplne nenásilnú, napríklad prostredníctvom diplomatického tlaku na Nemecko,“ dodáva.

390 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #Nord Stream 1