Objavili sa záhadné úniky plynu na ruských potrubiach. Hovorí sa o sabotáži, poškodenie je „bezprecedentné“

Európske štáty plánujú vyšetriť dôvody podivného úniku plynu z obidvoch plynovodov smerujúcich po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka.

27.09.2022 10:34 , aktualizované: 17:50
debata (116)

VIDEO: Záhadné úniky plynu pod morom. Sabotáž plynodovov Nord Stream?

Video

K úniku plynu došlo v obidvoch prípadoch v blízkosti dánskej a švédskej ekonomickej zóny, a to v krátkom čase po sebe v situácii, keď Európa zápasí s energetickou krízou spôsobenou konfliktom s Ruskom po jeho invázii na Ukrajinu.

Dva výbuchy

Seizmické stanice vo Švédsku, Nórsku a Fínsku v pondelok zaregistrovali dve explózie blízko miest únikov z plynovodov Nord Stream 1 a Nord Stream 2 v Baltskom mori. Seizmológ Björn Lund z Uppsalskej univerzity, ktorý patrí do švédskej národnej seizmologickej siete, uviedol, že prvý výbuch zaznamenali skoro ráno juhovýchodne od dánskeho ostrova Bornholm. Neskorší a silnejší výbuch sa odohral v noci severovýchodne od ostrova a rovnal sa zemetraseniu s magnitúdom 2,3.

„Veľmi dobre vieme, ako vyzerá podvodný výbuch. A v tomto prípade nie je pochýb o tom, že to nie je zemetrasenie,“ vyjadril sa Lund.

Aj nemecké geologické výskumné centrum GFZ uviedlo, že seizmometer na Bornholme v pondelok, a teda v deň, keď tlak v plynovodoch dramaticky klesol, dvakrát zaznamenal otrasy zeme. GFZ však odmietlo špekulovať o tom, či namerané hodnoty súviseli s únikmi potrubí, ktoré sú v blízkosti ostrova.

Dánske a Švédske úrady pre úniky vydali výstrahy pre dopravu a Dánsko pri nich zriadilo oblasti zákazu, aby sa tam nepribližovali lo­de.

Karel Hirman, minister hospodárstva Čítajte viac Minister Hirman: Putin škrtil plyn do Európy už pred minulou zimou, pripravoval sa na vojnu

Rusko už dalo najavo, že za únikmi plynu môže byť sabotáž a podozrenie tohto druhu majú aj odborníci v Európe. Obidva plynovody sa stali centrom sporu medzi Ruskom a Európskou úniou. Po invázii Ruska na Ukrajinu koncom februára EÚ podobne ako ďalšie západné krajiny uvalila na Rusko sankcie, ktoré s pokračujúcimi bojmi na Ukrajine ďalej posilňovala.

Moskva na to reagovala obmedzovaním dodávok plynu, pričom kľúčový plynovod Nord Stream 1 fungoval od polovice júna na 20 % kapacity a od konca augusta sú dodávky prostredníctvom tejto tepny zastavené úplne. Nord Stream 2 sa mal uviesť do prevádzky, Nemecko mu však koncom februára neudelilo licenciu.

„Sú tu náznaky zámerného poškodenia,“ uviedol nemenovaný európsky zdroj z oblasti bezpečnosti. Zároveň však dodal, že je stále príliš skoro na prijímanie akýchkoľvek záverov. „Otázkou je, komu to slúži?“

Aj Moskva sa nechala počuť, že ju únik plynu na troch miestach jej plynovodnej siete v Baltskom mori znepokojuje a jednou z možností je sabotáž. „Momentálne nemôžeme nič vylúčiť,“ povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Ani jeden z plynovodov surovinu v čase úniku nedodával, incidenty však zmarili aj zvyšné očakávania, že Európa by mohla pred nástupom zimy dostať plyn prostredníctvom Nord Stream 1. Podľa prevádzkovateľa siete Nord Stream AG „je poškodenie bezprecedentné“ a nevie odhadnúť, kedy sa poškodené potrubia podarí opraviť.

Vladimir Putin Čítajte viac Český ekonóm o sabotáži na plynovody Nord Stream: Poškodili ich USA či Rusko?

Ani Jakub Godzimirski, profesor Nórskeho inštitútu pre zahraničné záležitosti, ktorý sa špecializuje na ruskú energetickú politiku, nevylúčil sabotáž. Ako povedal, k únikom mohlo dôjsť aj pre technické problémy, jednou z možností je však aj zámerné poškodenie.

K únikom plynu z Nord Stream 2 a potom z Nord Stream 1 došlo krátko pred dnešným slávnostným sprevádzkovaním plynovodu Baltic Pipe, ktorý bude dodávať plyn z Nórska do Poľska. Ten je kľúčový pre Varšavu, ktorá už roky pracuje na znížení závislosti od dovozu surovín z Ruska. Navyše, nórsky Úrad pre bezpečnosť ropného priemyslu (PSA) ešte v pondelok vyzval ropné firmy na obozretnosť. Urobil tak v súvislosti s neidentifiko­vateľnými dronmi, ktoré zaregistroval neďaleko nórskych ťažobných plošín.

© Autorské práva vyhradené

116 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #potrubie #únik