Elektrina by zdražela o 400 percent, ak by sa neprijali žiadne opatrenia (+ predpoveď)

Bez kompenzačných opatrení by boli ceny elektriny pri súčasnom regulačnom rámci v budúcom roku vyššie približne o 400 percent. Ministerstvo financií predpokladá, že domácnosti časť energie ušetria, s ďalšími opatreniami tak cena elektriny v roku 2023 môže nárasť o 40 percent.

27.09.2022 10:27
vláda matovič heger mikulec Foto: ,
Na snímke zľava podpredseda vlády a minister financií SR Igor Matovič, minister vnútra Roman Mikulec a premiér SR Eduard Heger (všetci OĽaNO) počas 104. schôdze vlády SR 21. septembra 2022 v Bratislave.
debata (83)

Aktuálne makroekonomické čísla ponúka septembrová makroprognóza z dielne ministerstva financií.

Rezort financií odhaduje, že v roku 2023 najviac narastie cena za teplo – až o 130 percent.

Ceny plynu by mali narásť v priemere o 60 percent. Tu sa analytici odrážajú od slov ministerstva hospodárstva, ktoré tvrdí, že sa s SPP dohodlo na regulácii trhových cien a domácnosti by mali dostať nové lacnejšie kontrakty na plyn.

Ceny za elektrinu odhadujú, že ak sa uplatní memorandum so Slovenskými elektrárňami, narastú o 40 percent. Ak by ale nedošlo k úspore domácností, ceny by boli ešte vyššie. „Scenár vyšších cien energií počíta s nárastom ceny elektriny až o 75%, čo zodpovedá predpokladu, že domácnosti neznížia spotrebu elektriny,“ konštatujú ekonómovia.

Prognóza Matovičovho ministerstva ohľadom cien energií je znázornená v tomto grafe:

Odhad rastu cien elektriny, plynu a tepla. Foto: MF SR
Odhad rastu cien elektriny, plynu a tepla. Odhad rastu cien elektriny, plynu a tepla.

Ekonómovia odhadli aj rast cien na budúci rok. Počítajú s tromi scenármi. Infláciu budú tlačiť hore, prirodzene, ceny energií – plyn, elektrina a teplo. V tom najpesimistickejšom počítajú s rastom cien až vo výške 18,5 percenta. V miernejšom scenári kalkulujú s rastom vo výške 13,5 percenta. V júni tohto roka pritom odhadovali, že rast cien v budúcom roku dosiahne „iba“ okolo 11 percent.

Odhad rastu cien elektriny, plynu a tepla. Foto: MF SR
Odhad rastu cien na budúci rok v rôznych scenároch. Odhad rastu cien elektriny, plynu a tepla.

© Autorské práva vyhradené

83 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina