Na čo miniete jeden a pol miliardy eur? Pýta sa rozpočtová rada vlády

Podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) by vláda mala byť konkrétnejšia pri vynakladaní prostriedkov zo štátneho rozpočtu na pomoc ľuďom. Vláda totiž na svojom pondelkovom online zasadnutí schválila navyšovanie v štátnom rozpočte a taktiež vyplatenie novej jednorazovej dôchodkovej dávky.

27.09.2022 10:00
matovič, Foto: ,
Minister financií SR a líder hnutia OĽANO Igor Matovič.
debata

Príjmy aj výdavky rozpočtu sa zvýšia o 1,5 mld. eur. Dôvodom je zväčša dovezená inflácia, ktorá najprv pôsobí na príjmovej strane a až s oneskorením na výdavkovej strane rozpočtu. Podľa rozpočtovej rady by bolo v súlade s princípom transparentnosti pri správe verejných zdrojov, aby čerpanie nových zdrojov v takejto výraznej výške bolo sprevádzané konkrétnejšími informáciami o účele ich využitia ešte pred schvaľovaním návrhu.

krajniak Čítajte viac Koľko dostane každý dôchodca? Pozrite si, čo im schválila vláda (+ tabuľka)

Po zohľadnení skutočnosti, že náklady na novú dôchodkovú dávku dosiahnu 208 mil. eur, tak novelizácia rozpočtu vytvára podľa rozpočtovej rady ešte voľné zdroje za 1,3 mld. eur. Vláda na tlačovej besede deklarovala, že tieto zdroje použije na jednorazové kompenzácie v súvislosti s energetickou krízou. „Verejné financie sú aktuálne vo vysokom riziku dlhodobej udržateľnosti a úroveň dlhu prekračuje horný limit tzv. dlhovej brzdy. Z tohto pohľadu je dôležité, aby vláda dodržala svoj záväzok použiť tieto zdroje len na jednorazové opatrenia súvisiace s neočakávane vysokou infláciou,“ upozornila rada.

Zvýšené výdavky štátneho rozpočtu sa navrhuje alokovať v kapitole Všeobecná pokladničná správa za účelom ich efektívneho a hospodárneho prerozdelenia z dôvodov, že nie je definitívna ich detailná štruktúra a následné použitie výdavkov prostredníctvom jednotlivých kapitol štátneho rozpočtu. Navrhovanými úpravami sa nemení hotovostný schodok štátneho rozpočtu.

debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet