Hirman reaguje na Slovenské elektrárne: Za finančné problémy si môžu sami, vláda s tým nič nemá

Tvrdenie vedenia Slovenských elektrární a. s. o hroziacom bankrote a zastavení dostavby 4. bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach z dôvodu návrhu novely energetického zákona Ministerstva hospodárstva SR je v rozpore s listom, ktorý zaslali predstaviteľom štátu, reaguje ministerstvo hospodárstva.

26.09.2022 13:37
Karel Hirman, minister hospodárstva Foto: ,
Karel Hirman.
debata (36)

V predmetnom liste informovali ešte pred samotnou prípravou a schválením tohto zákona o svojich vážnych finančných problémoch, pokračuje rezort hospodárstva.

Šéf Slovenských elektrární ešte v nedeľu podvečer zvolal novinárov, aby ich informovali, že najväčšiemu výrobcovi elektriny na Slovensku hrozia finančné problémy aj z dôvodu, že vláda schválila energetické zákony, ktoré sa aktivujú v prípade núdze. Ide o akýsi plán B v riešení

Branislav Strýček Mochovce Slovenské elektrárne Čítajte viac Slovenské elektrárne: Všetko je predané. Vládny plán B nás poženie do konkurzu

„Možné finančné problémy Slovenských elektrární môžu byť dôsledkom nesprávnych manažérskych rozhodnutí, avšak nie v dôsledku parlamentom prijatých opatrení, ktoré nemusia byť realizované. Podotýkam, že prijaté opatrenia by boli štátom uplatnené iba v prípade nevyhnutnej situácie, kedy by ceny komodity dosiahli astronomické ceny z dôvodu nefungovania trhu, stali by sa tak nedostupnými a ohrozovali by ľudský život a zdravie. Nakoľko má štát v elektrárňach menšinový podiel, doteraz sme sa nemohli podieľať na mnohých zásadných rozhodnutiach. V každom prípade sa však situáciou v Slovenských elektrárňach a ich manažovaním budeme zaoberať,“ zdôrazňuje minister hospodárstva Karel Hirman.

„Rád by som však ubezpečil slovenské domácnosti, že záväzok Slovenských elektrární v súvislosti s dodaním elektrickej energie domácnostiam za zvýhodnenú cenu v rokoch 2023 a 2024 nie je doterajšími krokmi vlády ohrozený,“ doplnil.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Karel Hirman