Minister Hirman: Putin škrtil plyn do Európy už pred minulou zimou, pripravoval sa na vojnu

Nový minister hospodárstva Karel Hirman tvrdí, že ruský prezident Vladimir Putin začal obmedzovať dodávky plynu do Európy ešte vlani cez leto. „Bolo to v lete minulého roka, keď začali ruské dodávky plynu bez akýchkoľvek príčin do Európy klesať,“ povedal v diskusnej relácii s názvom Na telo na Markíze. Zásobníky s plynom tak ostali pred Vianocami poloprázdne.

25.09.2022 14:09
debata (299)

Ako ďalej poukazuje, tak Gazprom v škrtení dodávok plynu pokračoval, až zastavil tok plynu cez plynovod Jamal. „Vtedy ceny plynu vyleteli do rekordných výšok," pokračoval Hirman. Plynovod Jamal vedie cez územie Poľska. Doteraz plyn týmto potrubím netečie.

Video
Minister Hirman v Ide o pravdu o sebe aj cenách energií: Samovrah? Som bojovník, vidím aj pozitívne signály na trhu

Ďalší nárast cien plynu bol podľa neho po útoku Ruska na Ukrajinu, teda vo februrári 2022. Ešte väčší nárast cien plynu nastal, keď Putin nariadil obmedziť dodávky ceny plynovod Nord Stream 1. Ten vedie po dne Baltského mora z Ruska do Nemecka.

Hirman Čítajte viac Minister Hirman odhalil prvé kontúry pomoci: Nemajú obdobu, od svetovej vojny sme tu nič podobné nemali

„Ak hovoríme o zrušení sankcií, tak Putin začal obmedzovať dodávky plyn dávno pred tým, ako sa zaviedli sankcie a dávno predtým, než začal útok na Ukrajinu. Putin sa na útok pripravoval a už pred minulou zimou začal škrtiť dodávky,“ opisuje situáciu na trhu s plynom Hirman.

„Teraz možno prezradím menšie obchodné tajomstvo,“ začal Hirman. Podľa ministra hospodárstva je ruský potrubný plyn drahší ako ten, ktorý sa kupuje na spotových trhoch alebo na LNG (skvapalnený plyn, pozn. red.). Hirman upozornil na to, že takto to bolo s cenou ruského plynu veľakrát aj v minulosti. Ide podľa neho o mýtus, že ruský plyn je lacnejší.

299 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Karel Hirman