Na konci roka môžu skrachovať ďalší dodávatelia energií, varuje regulátor

Na slovenskom trhu s dodávkami energií môžu skončiť ďalší alternatívni dodávatelia. Ako uviedol hovorca Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Radoslav Igaz, regulačný úrad situáciu na trhu pozorne sleduje.

23.09.2022 14:49
radiator, energie, teplo Foto:
Ilustračná fotka
debata (1)

„Pri súčasnom vývoji na trhu s energiami a nestabilnom prostredí nie je vylúčené, že na konci tohto roku, respektíve na začiatku roka 2023 ukončia niektorí ďalší alternatívni dodávatelia svoju činnosť v oblasti dodávky elektriny a plynu,“ povedal Igaz.

Od jesene minulého roka, keď skrachoval jeden z najväčších alternatívnych dodávateľov energií spoločnosť Slovakia Energy, ukončilo svoje pôsobenie na slovenskom trhu s dodávkami energií viacero dodávateľov. V oblasti dodávok elektriny stratilo spôsobilosť dodávať elektrinu 10 dodávateľov a pri plyne to bolo šesť dodávateľov.

dôchodca, práca, predavač Čítajte viac Stačí 646 eur na dôstojný život? Veľká dohoda z Bruselu si posvieti na minimálne mzdy

„Hlavným dôvodom ukončenia pôsobenia na trhu bola strata spôsobilosti dodávať elektrinu alebo plyn predovšetkým z nesprávnej obchodnej politiky nákupu energií pre zabezpečenie dodávok pre svojich zazmluvnených odberateľov,“ dodal Igaz.

ÚRSO v súčasnosti eviduje 153 držiteľov povolení na dodávku elektriny a 145 dodávateľov plynu. Nie všetci sú však aktívni na trhu. „Monitorujeme približne 100 aktívnych dodávateľov elektriny pre zraniteľných odberateľov, vrátane tradičných dodávateľov elektriny (ZSE, SSE, VSE a SPP). Pri dodávke plynu je to približne 19 aktívnych dodávateľov,“ konštatoval Igaz.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ÚRSO #dodávatelia