Parlament v prvom čítaní schválil kľúčové energetické zákony

Energetické novely zákonov, ktoré majú pomôcť v boji proti drahým energiám, sú bližšie k schváleniu. Poslanci posunuli novely do druhého čítania.

23.09.2022 11:20
Hirman Foto: ,
debata (6)

Vláda na návrh Ministerstva hospodárstva SR predložila do pléna novelu zákona o energetike a zákona o regulácii v sieťových odvetviach. Po definitívnom schválení noviel bude mať ministerstvo voľnejšie ruky pri vyhlasovaní stavu núdze v energetike či všeobecného hospodárskeho záujmu pri cenách energií. Novely podporilo všetkých 131 prítomných poslancov.

Vďaka spomínaným novelám sa rozšíri koncept stavu núdze v elektroenergetike a plynárenstve. „Štát tak bude mať dostatočné legislatívne nástroje, vďaka ktorým bude môcť pružne a efektívne reagovať na prípadný vznik stavu núdze,“ podotkol rezort hospodárstva. V stave núdze bude možné na základe rozhodnutia vlády nariadiť účastníkom trhu s elektrinou alebo plynom opatrenia na zabezpečenie dostupnosti elektriny za určené ceny resp. za primeranú náhradu vo forme úhrady primeraných nákladov. Ukladané opatrenia musia byť primerané, nediskriminačné a transparentné. Opatrenia môže ministerstvo nariadiť len v nevyhnutnom rozsahu a po nevyhnutnú dobu.

OFZ Čítajte viac Ďalšie fabriky prestávajú vyrábať. Vláda čaká s pomocou na úniu, Nemecko a Česko sa už rozbehli

Koncept stavu núdze sa rozšíri na obdobie, kedy veľkoobchodná cena elektriny a plynu dosahuje hodnoty, ktoré môžu spôsobiť cenovú nedostupnosť elektriny či plynu pre odberateľov a súčasne môžu viesť k ohrozeniu bezpečnosti štátu, života a zdravia veľkej skupiny odberateľov alebo značným hospodárskym škodám u koncových odberateľov elektriny.

Po schválení noviel energetických zákonov bude môcť ministerstvo hospodárstva vydať všeobecný hospodársky záujem na zabezpečenie bezpečnosti, pravidelnosti, kvality a ceny dodávok elektriny a plynu pre domácnosti. Tým môže ministerstvo zabrániť negatívnemu vplyvu vysokého nárastu cien elektriny a plynu na najzraniteľnejších odberateľov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo hospodárstva #energetika