Ďalšie fabriky prestávajú vyrábať. Vláda čaká s pomocou na úniu, Nemecko a Česko sa už rozbehli

Zatiaľ čo domácnosti majú ceny elektriny zastropované až do konca roka, tak firmy už v súčasnosti dostávajú niekoľkonásobne vyššie faktúry za energie. Niektoré podniky také nárasty jednoducho nie sú schopné utiahnuť. Prvé negatívne príklady už vidíme v žiarskej hlinikárni Slovalco a oravskom výrobcovi ferozliatin OFZ, ktoré boli nútené zavrieť výrobu.

21.09.2022 16:50
OFZ Foto:
debata (41)

Pre extrémne ceny energií ostane stáť aj spoločnosť Duslo Šaľa, ktorá je najväčším odberateľom plynu na Slovensku. Stop pre výrobcu močoviny AdBlue môže pre vodičov znamenať, že v prípade dlhšej odstávky bude na trhu nedostatok aditíva pre naftové motory. AdBlue využívajú vodiči v osobnej, nákladnej, ako aj v hromadnej doprave. Pre prepad objednávok odstavuje výrobu aj závod v Spišskej Novej Vsi. Spoločnosť Embraco zrejme pristúpi aj k hromadnému prepúšťaniu.

Priemyselníci preto vyzývajú vládu na bezodkladné a rýchle zavedenie podpornej schémy pomoci pre podniky. „Súčasná situácia na trhu s energiami je dnes natoľko vážna, že slovenská vláda by mala podľa vzoru Českej republiky, ale aj ďalších štátov EÚ urýchlene predstaviť vlastný plán pomoci priemyslu i ohrozeným skupinám obyvateľstva,“ tvrdí generálny sekretár Asociácie priemyselných zväzov a dopravy (APZD) Andrej Lasz.

Hirman Čítajte viac Minister Hirman odhalil prvé kontúry pomoci: Nemajú obdobu, od svetovej vojny sme tu nič podobné nemali

Pomoc je rozpracovaná

Vláda ani na stredajšom rokovaní vlády nepredstavila žiadne konkrétne opatrenia na pomoc pre firmy či domácnosti. Premiér Eduard Heger (OĽaNO) ubezpečoval verejnosť, že občanov ani firmy nenechajú v štichu. „Pripravujeme sa na to, aby sme občanov a firmy previedli týmto turbulentným časom,“ povedal po rokovaní vlády. Kabinet rokoval aj o pomoci firmám s vysokými nákladmi na energie. Konkrétne riešenie však bude podľa neho známe, až keď sa dohodne na riešení EÚ.

„Akonáhle bude známe riešenie z Bruselu, budeme aj my vedieť povedať, ako budeme pomáhať firmám,“ povedal Heger. Pripravené sú tri schémy, podľa ktorých firma bude môcť požiadať o kompenzácie vysokých cien energií. Jednou z podmienok bude, že bude musieť ísť do straty.

Kompenzačné schémy pre firmy sú podľa šéfa rezortu hospodárstva Karla Hirmana rozpracované. „Prvá už je na ceste do Bruselu na schválenie a na ďalších sa pracuje,“ povedal s tým, že nastavenie pomoci si vyžaduje čas. Pripomenul tiež podniky či samosprávy, ktoré si zabezpečili dostatok energií na nasledujúce obdobie a nebudú mať tak väčšie problémy. Aj preto je podľa neho namieste, aby štát pomáhal len tým podnikom, ktoré to potrebujú.

Priemyselné podniky tvrdia, že pri uvedených cenách nie je možné, aby dokázali udržať výrobu. Ešte v auguste APZD predniesla návrh modelu pomoci podľa vzoru Nemecka, ktorý je v súlade s pravidlami EÚ. „Napriek uisteniam, že v krátkom čase nám bude predstavený slovenský model, ani po viac ako mesiaci žiadne skutočné riešenie nevidíme,“ tvrdia priemyselníci. Firmám tak reálne hrozí, že sa dostanú do vážnych ekonomických problémov s dosahom na zamestnanosť.

Aká je pomoc v Nemecku a Česku?

Nemecké podniky z energeticky náročného priemyslu mohli už od februára žiadať podporu v rámci programu na zníženie nákladov na energie. Mohli získať príspevok v objeme maximálne 50 miliónov eur. Celkovo bolo na program kompenzácií vyčlenených päť miliárd eur. Podmienkou bolo, že podniky vykazovali prevádzkovú stratu. Rozšírenie programu nemecká vláda chystá aj pre stredné a malé podniky. Okrem priemyslu by sa mal týkať napríklad aj remesiel či služieb.

Česká vláda schválila zákony, ktoré jej umožnia zastropovať ceny elektriny a plynu pre domácnosti, živnostníkov a podnikateľov, ktorí sú vedení ako maloodberatelia. Okrem toho schválila aj dotačný program pre firmy z pôdohospodárstva, lesníctva, rybárstva, z ťažobného a zo spracovateľského priemyslu. Energeticky náročné podniky budú mať nárok až na osem miliónov eur, a to v prípade, že doložia, že sú v prevádzkovej strate, pričom aspoň polovicu tejto straty spôsobia náklady na energie.

Plán B v energetike

Ani po stredajšom rokovaní vlády nevieme, s akou konkrétnou pomocou majú počítať domácnosti, nemocnice, školy, samosprávy či firmy. Kabinet si ale pripravil pôdu na to, aby mohol v prípade núdze zoštátniť u nás vyrobenú elektrinu a dovezený plyn. Je to plán B vlády a k týmto krokom sa pristúpi až v krajom prípade. Situácia v energetike je podľa Hirmana vážna, ale nie fatálna. „Netreba robiť paniku, ale ten, kto sa pripraví na krajné situácie, ten ich aj môže zvládať,“ konštatoval minister hospodárstva. Aj preto prišiel v stredu na vládu s dvoma novelami zákonov, ktoré posilnia kompetencie štátu v stave energetickej núdze.

Po novom bude môcť vláda vyhlásiť všeobecný hospodársky záujem a stav núdze v energetike. Tieto energetické opatrenia sú podľa ministerstva hospodárstva preventívnou záležitosťou. „Neznamená to, že to ideme urobiť hneď zajtra,“ povedal Hirman. Dodal, že by to bolo krajné opatrenie.

Všeobecný hospodársky záujem bolo možné doteraz vyhlásiť len v prípade technických porúch, napríklad keby došlo k poškodeniu potrubia. Po novom to bude možné urobiť aj v prípade enormného nárastu cien energií, aby si krajina vedela zabezpečiť energiu v určitom objeme za určitú cenu. Vláda by v takomto prípade musela energetické firmy kompenzovať. Druhým opatrením je spomínané vyhlásenie núdzového stavu, ktorým by sa zjednodušene uzavrel náš energetický trh. Energetické novely schválila vláda a teraz smerujú do parlamentu, kde budú prerokované v zrýchlenom režime.

© Autorské práva vyhradené

41 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #zdražovanie #fabriky