Stopka plynu cez Nord Stream1 Nemecko nezastavila. Zásobníky plynu sú naplnené na viac ako 90 percent

Naplnenosť zásobníkov stabilne rastie napriek tomu, že Rusko zastavilo dodávky cez plynovod Nord Stream 1.

20.09.2022 14:13
Nemecko, plyn Foto: ,
Areál so zásobníkmi plynu pri nemeckom meste Eiterfeld. V súčasnosti sú naplnené na 82 percent svojej kapacity, na začiatku novembra je cieľ dosiahnuť 95-percentnú úroveň.
debata (6)

Nemecké zásobníky na zemný plyn sú už naplnené na viac ako 90 percent, keďže krajina sa pripravuje na zimnú vykurovaciu sezónu. Naplnenosť zásobníkov stabilne rastie napriek tomu, že Rusko zastavilo dodávky cez plynovod Nord Stream 1. Šéf nemeckého úradu pre reguláciu sieťových odvetví Klaus Müller na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter uviedol, že vytváranie zásob plynu „dosiahlo ďalší míľnik“. Upozornil však, že „musíme naďalej plynom šetriť“.

Hirman Čítajte viac Minister Hirman odhalil prvé kontúry pomoci: Nemajú obdobu, od svetovej vojny sme tu nič podobné nemali

Nemecká vláda v júli sprísnila požiadavky na vytváranie zásob plynu po tom, ako ruská štátna plynárenská spoločnosť Gazprom začala redukovať dodávky cez plynovod Nord Stream 1, čo prispelo k rastu cien plynu. Nemecko zaviedlo požiadavku, aby zásobníky s plynom boli do 1. septembra naplnené na 75 percent a rozhodlo, že do októbra musia byť naplnené na 85 percent a do novembra na 95 percent. Dovtedy vláda žiadala, aby do októbra boli naplnené na 80 percent a do novembra na 90 percent.

Rusko nedodáva zemný plyn cez Nord Stream 1 od záveru augusta. Moskva začala redukovať dodávky cez tento plynovod v polovici júna, čo odôvodnila údajnými technickými problémami.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Nord Stream 1