Minister Hirman odhalil prvé kontúry pomoci: Nemajú obdobu, od svetovej vojny sme tu nič podobné nemali

Nafúknuté ceny energií udržať na uzde alebo peniaze na ruku, prípadne kombinácia oboch? Jedným z pripravovaných vládnych opatrení proti drahým energiám sú energetické šeky.

19.09.2022 17:23
Hirman Foto: ,
debata (34)

Minister hospodárstva Karel Hirman potvrdil slová poslancov vládnej koalície, ktorí ich spomínali ešte počas víkendu. Podľa Milana Vetráka (OĽaNO) by mal na energetické šeky smerovať balík vo výške 250 miliónov eur pre domácnosti, ďalších 150 miliónov eur by malo putovať do rúk dôchodcom. Tento druh pomoci spomenul aj Peter Pčolinský z hnutia Sme rodina, podľa ktorého vláda niečo ako energetické šeky chystá.

Fungujú na princípe, že každá domácnosť dostane vopred stanovený objem financií na prekonanie drahých faktúr za energie. V Európe je to bežná prax a domácnosť si môže prilepšiť až o stovky eur. Napríklad v susednom Rakúsku, kde nie sú regulované ceny, dostane každá dospelá osoba v domácnosti sumu až 500 eur, v prípade dieťaťa 250 eur. V akej hodnote budú energošeky na Slovensku, zatiaľ nie je známe.

krajniak milan Čítajte viac Zima sa blíži, ministri si uťahujú opasky. Krajniak nechá ľudí robiť z domu, u Matoviča montujú LED-ky

Líderka Za ľudí Veronika Remišová ešte v minulosti povedala, že strana bude energetické šeky pre domácnosti presadzovať. Napríklad opozičná strana Hlas už svoj návrh predstavila. Chce, aby vláda domácnostiam vyplácala poukazy v hodnote 300 eur. Týkať sa to má len domácností so spoločným príjmom do 2 000 eur v hrubom.

VIDEO: Matovič o energiách: Verím, že do pár týždňov bude táto otázka vyriešená

Video

Je možné, že opatrenia proti energetickej kríze budú drahšie než tie počas pandémie. V diskusnej relácii Braňa Závodského na Exprese to povedal šéf rezortu hospodárstva Karel Hirman. Podľa neho nám nič iné ako zastropovanie cien elektriny a plynu neostáva. Okrem zastropovania sa chystajú aj súbežné opatrenia, ktoré by mali ochrániť aj tých najchudobnejších. „Budú to opatrenia, ktoré nemajú od druhej svetovej vojny obdobu,“ vyhlásil Hirman.

Zastropovanie nebude plošné

Už túto stredu by mala vláda prerokovať návrh zákona na zastropovanie cien energií, ktorý pôjde v skrátenom legislatívnom konaní do parlamentu. Základom je podľa ministra hospodárstva dostatok komodity, teda elektriny a plynu. To bude aj úlohou vlády na nadchádzajúcom rokovaní.

Podľa Hirmana chcú docieliť to, aby zachovali produkciu Slovenských elektrární v čo najväčšom objeme na slovenskom trhu za cenu, ktorá je znesiteľná. „Ona bude drahšia, ale bude na úrovni, ktorú si bude vedieť dovoliť každý. Respektíve budú podporné mechanizmy,” priblížil. Konkrétne spomenul napríklad energetické šeky. Kľúčovou otázkou však ostáva, kde na to vziať. Slovensko chce peniaze na opatrenia v boji proti drahým energiám získať z nevyužitých európskych zdrojov.

VLÁDA: Rokovanie 102. schôdze Čítajte viac Hirman hľadá na drahé energie inšpiráciu v Česku, v hre sú tri scenáre. Ministri už spúšťajú úsporné opatrenia

„Za danej situácie nám neostáva nič iné, ako zastropovať ceny,“ povedal minister hospodárstva. Malo by ísť o zastropovanie energií pre domácnosti aj veľké podniky. Ako však ďalej upozornil, zastropovanie cien pre firmy nebude plošné, teda pre všetky. „Máme aj firmy či samosprávy, ktoré majú zabezpečené energie. Je otázka, prečo to nevedeli urobiť aj v iných firmách,“ tvrdí Hirman.

Ceny zastropoval aj český kabinet premiéra Petra Fialu. Výhodou českého modelu je, že sa má týkať nielen domácností, ale aj firiem, samospráv, nemocníc a štátnych úradov. Práve toto je riešenie, ktorému by sme sa mohli blížiť aj na Slovensku. Nasvedčujú tomu aj slová premiéra Eduarda Hegera, ktorý minulý týždeň po vláde zopakoval, že zdravotníctvo a školstvo sú preňho prioritou. „Myslíte si, že necháme žiakov a študentov mrznúť v školách? Myslíte si, že necháme pacientov v nemocniciach mrznúť? V žiadnom prípade,“ vyhlásil. Reagoval tým na slová Slovenskej rektorskej konferencie, podľa ktorej vysokým školám na Slovensku hrozí kolaps a keď im vláda nepomôže, tak od 17. novembra prestanú vysoké školy vyučovať.

České stropy za miliardy

Český kabinet minulý týždeň presadil novelu energetického zákona, ktorý mu umožní v prípade mimoriadnej tržnej situácie stanoviť hornú hranicu pre ceny elektriny a plynu pre odberateľov. Český premiér Petr Fiala v mimoriadnom prejave upokojoval verejnosť pred nadchádzajúcou zimou. V Česku na rozdiel od Slovenska už v súčasnosti dostávajú domácnosti zvýšené faktúry za energie. Zastropovanie cien podľa neho dáva každému istotu. Pripomenul aj ďalšie vládne sociálne opatrenia, ktoré kabinet označuje ako Dáždnik proti drahote. Občanov vyzval, aby sa nehanbili požiadať o finančnú pomoc, ak to potrebujú.

Rozhodnutie zastropovať ceny vyjde na 100 miliárd českých korún, čo je v prepočte viac ako štyri miliardy eur. Fialov kabinet chce prostriedky získať zo zvýšenej dividendy plynúcej z podielu v štátom vlastnených spoločnostiach vrátane spoločnosti ČEZ a z mimoriadnych ziskov niektorých firiem.

Zásobníky nie sú kľúčové

Dostatočné objemy plynu v zásobníkoch nie sú jedinou podmienkou na to, aby sme zvládli nadchádzajúcu zimu. Potrebné sú tiež stabilné dodávky, teda prítok plynu v nejakých objemoch, upozornil Hirman s tým, že táto istota tu nie je. Poukázal na plynovú krízu z roku 2009, keď Slovensko malo tiež dosť plynu v zásobníkoch. „Ak netečie plyn, nevieme vykryť spotrebu,“ povedal.

Ako ďalej uviedol, tak sme na podobnú situáciu lepšie pripravení, lebo máme diverzifikované prepravné trasy. Kľúčové počas zimy bude, aby sme zachovali dostatočný prítok plynu do sústavy.

© Autorské práva vyhradené

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Karel Hirman #zastropovanie cien #energetické šeky