Zima sa blíži, ministri si uťahujú opasky. Krajniak nechá ľudí robiť z domu, u Matoviča montujú LED-ky

Ministerstvá avizujú individuálne úsporné opatrenia pred nadchádzajúcou vykurovacou sezónou. Spoločné plošné usmernenie pre ministerstvá ešte nebolo predstavené.

16.09.2022 15:13 , aktualizované: 16:42
krajniak milan Foto: ,
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.
debata (18)

Minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO) predložil na rokovanie vlády návrhy opatrení, ktoré majú priniesť energetickú úsporu v budovách a kanceláriách štátnej správy. Prvotný návrh pripravil Inštitút environmentálnej politiky (IEP). Následne IEP materiál dopracuje na základe pripomienok z ďalších rezortov, ale zároveň bude s inými rezortami aj spolupracovať.

„Ak vláda budúci týždeň odobrí návrh opatrení na zníženie spotreby energií vo verejných budovách, predložený MŽP SR, ministerstvá budú povinné predložiť krátkodobý plán úspor do 30 a plán dlhodobých opatrení do 90 dní,“ informuje tlačové oddelenie envirorezortu.

VLÁDA: Rokovanie 102. schôdze Čítajte viac Hirman hľadá na drahé energie inšpiráciu v Česku, v hre sú tri scenáre. Ministri už spúšťajú úsporné opatrenia

Denník Pravda sa opýtal ministerstiev, ako idú šetriť energiami. Toto sú odpovede z tlačových oddelení ministerstiev.

Ministerstvo zahraničia

Znižuje spotrebu zmenou typu žiaroviek za LED svietidlá s nižšou spotrebou, klimatizačné zariadenia využívajú len v nevyhnutných prípadoch, postupne zvyšujú energetickú efektívnosť budov a zefektívňujú spotrebu plynu v kotolni MZVEZ SR v závislosti od počasia aj v mimopracovných hodinách. Taktiež pripravujú informačný materiál pre zamestnancov o šetrení a o hospodárnom využívaní energetických zdrojov. Prípadné ďalšie ad hoc opatrenia budú závisieť od usmernení gestorských rezortov a podľa vývoja situácie.

zväčšiť Novovymenovaný minister zahraničných vecí a... Foto: SITA, Diana Černíková
Rastislav Káčer Novovymenovaný minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer

Ministerstvo vnútra

Rezort sa bude snažiť dodávky plynu využiť čo najefektívnejšie. Pred začiatkom vykurovacej sezóny dostanú kompetentné ekonomické útvary inštrukcie, ako prispieť k výraznejšej úspore. Opatrenia typu znižovanie vykurovacích kriviek, zamedzenie neodôvodneného vetrania, znižovanie teploty vody a podobne spracuje do informatívneho materiálu, ktorý bude následne distribuovať zamestnancom.

zväčšiť Minister vnútra Roman Mikulec. Foto: TASR
Mikulec Minister vnútra Roman Mikulec.

Ministerstvo obrany

S realizáciou opatrení na zvýšenie energetickej hospodárnosti budov počíta, okrem investícií do údržby a rekonštrukcií, aj v rámci plánu investičnej výstavby rezortu obrany. MO SR má okrem toho vypracovaný interný dokument „Akčný plán obnovy budov v správe rezortu MO SR“, ktorý obsahuje aj opatrenia v oblasti adaptácie na zmenu klímy. Plán je postavený na viaczdrojovom financovaní na obdobie rokov 2021 až 2027. Dané opatrenia realizuje rezort priebežne, iba za minulý rok boli vymenené okná za plastové za viac ako 1 mil. eur a boli ukončené investície v hodnote viac ako 4,5 mil. eur.

zväčšiť Minister obrany Jaroslav Naď Foto: TASR
Naď Minister obrany Jaroslav Naď

Ministerstvo financií

Plánuje v najbližšom období kompletnú výmenu osvetlenia za LED osvetlenie (energeticky úsporné svetelné zdroje). Takouto výmenou dokáže ročne ušetriť 103,4 MWh elektriny, čo predstavuje ročnú úsporu približne 21 tisíc eur. Rezort tiež plánuje výmenu termostatických hlavíc a projekt návrhu inteligentného centrálneho regulovania vykurovania. Takáto inštalácia im môže zabezpečiť úsporu až do 30% prevádzkových nákladov a zvýši komfort na pracovisku. Snahou ministerstva je aj zníženie teploty vo vykurovacích miestnostiach/ kanceláriách minimálne o 1°C, aby sa priblížili k vyhláškou stanoveným optimálnym 20°C v kancelárskych priestoroch a 15 stupňov na chodbách, čo prinesie úsporu 6 až 12 % energie na vykurovanie. Práve to bude súčasťou aj ich internej kampane pre zamestnancov pred nadchádzajúcou zimnou sezónou.

zväčšiť Minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič. Foto: Martin Martiš, Pravda
matovic Minister financií a líder OĽaNO Igor Matovič.

Ministerstvo zdravotníctva

Zámerom rezortu zdravotníctva je dosiahnuť úspory na energiách okamžitými, ale aj strednodobými či dlhodobými opatreniami. Napríklad, čo sa týka zamestnancov ministerstva zdravotníctva – vypínaním zariadení pripojených k elektrickej sieti, nastavením pravidiel na vetranie miestností či znížením teploty vykurovania v budovách na spodnú hranicu odporúčaného tepelného vykurovania v zmysle príslušnej legislatívy. Prispieť by mohlo aj vypnutie funkcie ohrievania v klimatizačných jednotkách či optimalizácia rozmiestnenia zamestnancov a práca z domu tých administratívnych zamestnancov, ktorým to charakter ich práce dovoľuje. Strednodobo, ak to finančná situácia umožní, by ministerstvo uskutočnilo revíziu a montáž termoregulačných hlavíc či úsporných žiaroviek v budove rezortu.

zväčšiť Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský Foto: Robert Hüttner, Pravda
Vladimír Lengvarský Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský

Ministerstvo školstva

Opatrenia na šetrenie energiami realizujú aj na ministerstve školstva. Konkrétne ide o výmenu všetkých svietidiel v objektoch ministerstva za LED svietidlá, prípadne za svietidlá s pohybovým senzorom. Pri nákupe elektrospotrebičov dbajú podľa slov odboru komunikácie na ich vyššiu mieru úspornosti. Vo všetkých administratívnych priestoroch ministerstva sú termostaty kúrenia a v neposlednom rade zamestnanci ministerstva školstva pri každom opustení pracoviska zhasínajú svetlo a vypínajú techniku.

zväčšiť Premiér Eduard Heger počas rokovania... Foto: TASR, Martin Baumann
heger Premiér Eduard Heger počas rokovania Hospodárskej rady Slovenska v pondelok 22. augusta 2022.

Ministerstvo pôdohospodárstva

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka podniká praktické kroky pri postupnej obnove a rekonštrukcii budov a objektov, ktoré sú v ich správe. Využívajú sa pritom tak prostriedky zo štátneho rozpočtu, ako aj z fondov Európskej únie. Ako na úspory energiami, to by malo byť cieľom informačnej kampane, ktorú agrorezort pripravuje. „V týchto dňoch pripravujeme informačnú kampaň pre zamestnancov zameranú na dodržiavanie úsporných opatrení, ktoré sa dajú aplikovať prakticky okamžite a nevyžadujú si nijaké, resp. iba minimálne náklady,“ informuje tlačové oddelenie ministerstva.

zväčšiť Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka... Foto: TASR, Jaroslav Novák
Samuel Vlčan Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan

Ministerstvo práce

Niektoré opatrenia už prebiehajú v rámci plánovaných rekonštrukcií. Ide napríklad o výmenu klasického osvetlenia za úspornejšie LED-kové svietidlá, ďalej efektívne riadenie a regulácia klimatizovaných priestorov z jedného centrálneho riadenia. Jednotlivé priestory v objekte majú svoj vlastný termostat, ktorý je zabezpečený reguláciou teploty v priestore za vopred stanovených podmienok. Ďalším opatrením je, že všetky potrebné časti v budove sú zaizolované vhodnou izoláciou, a to pre klimatizačné aj vykurovacie potrubia. V neposlednom rade je to zníženie teploty vo vykurovaných miestnostiach aspoň o 1 stupeň, čo predstavuje minimálne 6% primárnych nákladov. Ministerstvo práce zabezpečuje úspory energie aj útlmovými režimami pri vykurovaní cez noc a víkend. K úspornému využívaniu energií vedieme pracovníkov napríklad aj pravidelným informovaním o správnych návykoch pri vetraní počas vykurovacej sezóny.

Počas nadchádzajúcej vykurovacej sezóny by mohli úrady fungovať len do štvrtka, a v piatky by pracovali zamestnanci z domu. „Toto je zatiaľ podľa našich prepočtov najväčšia potencionálna úspora,“ povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) po rokovaní vlády.

zväčšiť Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan... Foto: TASR, Martin Baumann
SR vláda 77. schôdza rokovanie krajniak milan Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina)

Ministerstvo spravodlivosti

Ministerstvo zvažuje, že prostredníctvom systému efektívneho riadenia a regulácie energie zníži maximálnu možnú teplotu vykurovania a minimálnu možnú teplotu chladenia priestorov min. o 1 °C. Ministerstvo spravodlivosti SR plánuje v najbližšom vykurovacom období urobiť rôzne obmedzenia na zníženie spotreby tepla, ako napríklad temperovanie niektorých miestností, ktoré nie sú permanentne využívané, obmedzenie teploty pracovných priestorov počas víkendov a podobne.

zväčšiť Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala za... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Viliam Karas, zuzana čaputová Prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala za nového ministra spravodlivosti Viliama Karasa.

Ministerstvo kultúry

Prvým opatrením, ktorého platnosť začne v najbližších dňoch, bude ukončenie vonkajšieho osvetlenia všetkých budov v rezorte, vrátane národných kulútrnych pamiatok. Ministerstvo kultúry sa iniciatívne hlási k rokovaniam s ministerstvom hospodárstva o opatreniach, ktoré pomôžu zvládnuť naročnú situáciu s vysokými cenami energií pre všetky subjekty pôsobiace v kultúre.

Okrem toho rezort počíta so skrátením vykurovacieho obdobia, znížením teploty vykurovania cez deň na 20°C, znížením teploty vykurovania cez noc a víkend na 15–17°C, reguláciou používania chladničiek a uývačiek riadu (vypnutie starších nešetrných, zdieľanie medzi kanceláriami)a v piatok práca z domu.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #úspory #budovy #ministerstvá