Hirman hľadá na drahé energie inšpiráciu v Česku, v hre sú tri scenáre. Ministri už spúšťajú úsporné opatrenia

Na Slovensku sú v hre tri scenáre na tlmenie rastu cien energií. Prvý model je inšpirovaný Českom, druhý Sulíkov model, ktorý je rozpracovaný na rezorte hospodárstva a posledné sú európske stropy na drahé energie.

16.09.2022 14:28
VLÁDA: Rokovanie 102. schôdze Foto: ,
Minister hospodárstva SR Karel Hirman počas rokovania 102. schôdze vlády SR. Bratislava, 14. september 2022.
debata (36)

Najnovší model, ktorý by mohol byť podobný českému zastropovaniu cien elektriny a plynu, načrtol nový minister hospodárstva Karel Hirman. „V Česku prijali systémové riešenie, ktorému sa budeme takmer určite blížiť aj u nás,“ povedal Hirman pri jeho nastupovaní do novej funkcie.

Česko zastropovalo ceny energií. V praxi to znamená, že vybraní odberatelia budú mať cenu silovej elektrinu maximálne za šesť korún (0,24 eur) za kilowatthodinu (kWh) a cenu plynu na troch korunách za kilowatthodinu, vrátane všetkých poplatkov. Výhodou českého modelu je, že sa má týkať nielen domácností, ale aj samospráv, nemocníc a štátnych úradov.

Sulík Čítajte viac Sulíkov motivačný návrh. Šetrenie energiami je nevyhnutné, ak nechceme kolaps systému

Sulíkov model, ktorý je stále na stole, primárne počítal so zastropovaním cien len pre domácnosti. Vychádza z memoranda so Slovenskými elektrárňami, ktoré bolo podpísané na jar. Domácnosti by mali mať na najbližšie dva roky zastropované ceny silovej elektriny na 61 eur za megawatthodinu (MWh). To môže domácnosti podľa Sulíka ušetriť až 500 eur za dva roky. Dohoda ešte nie je podpísaná, pretože sa čaká na notifikáciu z Bruselu. Taktiež do tejto ceny ešte nie sú zahrnuté ceny za tarify, ktoré môžu finálnu faktúru za elektrinu dvihnúť nahor.

Podľa prepočtov Sulíka platí domácnosť v tomto roku za elektrinu spolu zaokrúhlene 19 centov za kWh. Je to priemerná cena pre domácnosti. Po novom, teda od Nového roku, by cena elektriny pre domácnosti mala byť skoro 18 centov za kWh. V nej však ešte nie je zahrnutý kľúčový udaj za TSS, čo je tarifa za systémové služby. Tá bude známa v najbližšom období a odvíjať sa bude od trhových cien, ktoré boli ešte v auguste na maximách.

Až po jej stanovení budú mať domácnosti finálny údaj za koncovú cenu. Čo sa týka plynu, tak Sulíkov model by domácnostiam mohol zabezpečiť plyn od Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) za cenu na úrovni 57 eur za megawatthodinu na budúci rok. Všetko závisí od nových kontraktov domácností so SPP, ktoré ešte nie sú dotiahnuté.

Nakoniec európske riešenie počíta so špeciálnou daňou pre energofirmy, ktoré majú kvôli vysokým cenám energií nadmerné zisky. Práve na ne sa chce Brusel zamerať. Toto opatrenie môže priniesť pre členské krajiny až 140 miliárd eur, ktoré by sa použili na podporu spotrebiteľov ohrozených drahými energiami.

Slovalco Čítajte viac Nákup energií? Je to hotová lotéria, hromžia fabriky. Prestávajú vyrábať a ohlasujú prepúšťanie

Prvé zásadné opatrenia by mali byť prezentované už budúci týždeň na vláde a v skrátenom legislatívnom konaní pôjdu do parlamentu, kde sa o nich bude rozhodovať. Okrem toho rezort životného prostredia pripravuje plošné usmernenie, ako šetriť energie vo verejných budovách. Ministerstvá už konkrétne kroky na šetrenie realizujú.

Úradníci pracujúci doma

Počas nadchádzajúcej vykurovacej sezóny by mohli úrady fungovať len do štvrtka, a v piatky by pracovali zamestnanci z domu. „Toto je zatiaľ podľa našich prepočtov najväčšia potencionálna úspora,“ povedal minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) po rokovaní vlády. Počíta tiež s tým, že sa stlmí kúrenie na chodbách a bude sa regulovať spotreba cez víkendy a v noci.

Denník Pravda oslovil všetky ministerstvá s otázkou, ako idú šetriť energiami pred nadchádzajúcou vykurovacou sezónou. Tá je už pred dverami. Najčastejšou odpoveďou ministerstiev bolo, že vymieňajú klasické žiarovky za LED-ky, inde montujú termostaty na regulovanie teploty. Ministerstvá sú však limitované minimálnou teplotou na pracovisku pre administratívnych pracovníkov, ktorý určuje úrad verejného zdravotníctva. Minimálna prípustná teplota pre administratívu je 20 stupňov.

Prekúreným úradom bude koniec

Ministerstvo financií plánuje v najbližšom období kompletnú výmenu osvetlenia za LED osvetlenie, čo sú energeticky úsporné svetelné zdroje. „Takouto výmenou dokážeme ročne ušetriť 103,4 MWh elektriny, čo predstavuje ročnú úsporu približne 21 tisíc eur,“ odpísalo tlačové oddelenie ministerstva. Okrem toho plánujú aj znížiť náklady na vykurovanie prostredníctvom výmeny termostatických hlavíc a projektu návrhu inteligentného centrálneho regulovania vykurovania.

„Takáto inštalácia nám môže zabezpečiť úsporu až do 30% prevádzkových nákladov a zvýši komfort na pracovisku. Snahou ministerstva je aj zníženie teploty vo vykurovacích miestnostiach či kanceláriách minimálne o 1°C, aby sme sa priblížili k vyhláškou stanoveným optimálnym 20°C v kancelárskych priestoroch a 15 stupňov na chodbách, čo prinesie úsporu 6 až 12 % energie na vykurovanie,“ informuje rezort financií s tým, že má tiež v pláne zredukovať počet prietokových ohrievačov teplej úžitkovej vody a iných elektrických spotrebičov.

Úspory avizujú aj na ministerstve zdravotníctva u Vladimíra Lengvarského (nom. OĽaNO). Chcú ich dosiahnuť prostredníctvom vypínania zariadení pripojených k elektrickej sieti, nastavením pravidiel na vetranie miestností či znížením teploty vykurovania v budovách na spodnú hranicu odporúčaného tepelného vykurovania v zmysle príslušnej legislatívy.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský Foto: Robert Hüttner, Pravda
Vladimír Lengvarský Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský

„Prispieť by mohlo aj vypnutie funkcie ohrievania v klimatizačných jednotkách či optimalizácia rozmiestnenia zamestnancov a práca z domu tých administratívnych zamestnancov, ktorým to charakter ich práce dovoľuje,“ povedalo pre denník Pravda tlačové oddelenie rezortu zdravotníctva.

Opatrenia na šetrenie energiami realizujú aj na ministerstve školstva. Konkrétne ide o výmenu všetkých svietidiel v objektoch ministerstva za LED svietidlá, prípadne za svietidlá s pohybovým senzorom. Pri nákupe elektrospotrebičov dbajú podľa slov odboru komunikácie na ich vyššiu mieru úspornosti. Vo všetkých administratívnych priestoroch ministerstva sú termostaty kúrenia a v neposlednom rade zamestnanci ministerstva školstva pri každom opustení pracoviska zhasínajú svetlo a vypínajú techniku, dodáva tlačové oddelenie.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka pod vedením Samuela Vlčana (OĽaNO) rovnako podniká praktické kroky pri postupnej obnove a rekonštrukcii budov a objektov, ktoré sú v ich správe. Využívajú sa pritom tak prostriedky zo štátneho rozpočtu, ako aj z fondov Európskej únie. Ako na úspory energiami, to by malo byť cieľom informačnej kampane, ktorú agrorezort pripravuje. „V týchto dňoch pripravujeme informačnú kampaň pre zamestnancov zameranú na dodržiavanie úsporných opatrení, ktoré sa dajú aplikovať prakticky okamžite a nevyžadujú si nijaké, resp. iba minimálne náklady,“ informuje tlačové oddelenie ministerstva.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka... Foto: TASR, Martin Baumann
Samuel Vlčan Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #elektrina #zastropovanie cien