Šéfka EK v ambicióznom prejave: Rusi kradnú čipy z práčiek a sušičiek, ekonomika je na kolenách, prídu „hlboké“ reformy

Európska komisia navrhuje zastropovať ceny elektriny vyrábané z neplynových zdrojov, z ktorej predaja majú výrobcovia nebývalé zisky v súvislosti s rekordným rastom cien. Oznámila to dnes predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová, podľa ktorej krízové opatrenie prinesie členským krajinám Európskej únie 140 miliárd eur, ktoré môžu využiť na podporu spotrebiteľov ohrozených drahými energiami.

14.09.2022 10:13
Ursula von der Leyenová Foto: ,
Ursula Von der Leyenová
debata (174)

Leyenová v dôležitom prejave vyhlásila, že ruská ekonomika je na kolenách, ruskí vojaci na Ukrajine kradnú práčky a sušičky. "Ruská armáda odoberá čipy z umývačiek riadu a chladničiek na opravu svojho vojenského vybavenia, pretože im došli polovodiče. Ruský priemysel je v troskách,“ vyhlásila.

Je podľa nej potrebná „hĺbková a komplexná reforma trhu s elektrinou“ s cieľom zredukovať vplyv zemného plynu na ceny elektriny.

Vladimir Putin Čítajte viac Eurokomisia predstaví plán, ako bojovať proti Rusku. Unikli detaily nových daní, strop na plyn zrejme nebude

Viaceré členské štáty Európskej únie (EÚ) už pred začiatkom ruskej vojny na Ukrajine vyzývali na dôkladnú a štrukturálnu reformu energetického trhu eurobloku, pretože boli presvedčené, že vplyv plynu na stanovovanie veľkoobchodnej ceny elektriny je neprimeraný.

Pozrite si celý prejav Ursuly von der Leyenovej v slovenčine:

Von der Leyenová dnes zopakovala, že zásadný podiel na bezprecedentnom zdražovaní majú ruské manipulácie s dodávkami plynu. Rusko podľa pozorovateľov znižovaním objemu dodávaného plynu či úplným zastavovaním dodávok reaguje na postoj európskych krajín k jeho agresii voči susednej Ukrajine a ich jasnú podporu brániacemu sa Kyjevu. Moskva opakované obmedzenia dodávok obvykle zdôvodňuje technickými problémami.

Aké energetické opatrenia navrhuje EK:

Komisia prichádza s návrhmi päť dní po mimoriadnom rokovaní ministrov energetiky, ktorí exekutívu Únie vyzvali na rýchlu prípravu konkrétnych krokov na obmedzenie dopadu vysokých cien na obyvateľa a firmy.

1. Mimoriadne dane pre energetické firmy

„V našej sociálnej trhovej ekonomike sú zisky dobré. V týchto časoch však nie je správne dosahovať mimoriadne rekordné tržby a zisky profitujúc z vojny a na úkor zákazníkov. V týchto časoch sa zisky musia zdieľať a nasmerovať k tým, ktorí to potrebujú najviac,“ povedala Leyenová v prejave pred Európskym parlamentom v Štrasburgu.

Agentúra Bloomberg v utorok poobede priniesla informáciu, že tieto firmy sa zdania minimálne 33 percentnou sadzbou. Zdanené peniaze by sa mali následne prerozdeliť domácnostiam. Zdanil by sa zisk pred zdanením za fiškálny rok 2022, ktorý by bol vyšší ako 20 percent oproti priemeru z rokov 2019, 2020 a 2021.

2. Zníženie spotreby elektriny v špičke

Prvou odpoveďou na vysoké ceny je zníženie dopytu po plyne. To môže ovplyvniť ceny elektriny a dosiahnuť upokojenie trhu. Najdrahšie hodiny spotreby elektriny, ovplyvnené výrobou elektriny spaľovaním plynu, chce EK riešiť zavedením povinnosti znížiť spotrebu elektriny aspoň o 5 % počas hodín s najvyššou cenou. Členské štáty by mali určiť 10 % hodín s najvyššou očakávanou cenou a počas špičky znížiť dopyt. Zníženie dopytu v čase špičky by viedlo k zníženiu spotreby plynu o 1,2 miliardy m počas zimy.

Komisia navrhuje, aby sa členské štáty zamerali na zníženie celkového dopytu po elektrine aspoň o 10 % do 31. marca 2023. Môžu si vybrať primerané opatrenia, medzi ktoré patrí aj finančná kompenzácia.

3. Strop pre elektrinu z nízkouhlíkových zdrojov

Európska komisia navrhuje zastropovať ceny elektriny vyrábané z neplynových zdrojov, z ktorej predaja majú výrobcovia nebývalé zisky v súvislosti s rekordným rastom cien. Krízové opatrenie prinesie členským krajinám Európskej únie 140 miliárd eur, ktoré môžu využiť na podporu spotrebiteľov ohrozených drahými energiami.

4. Reforma energetického trhu

K tým dlhodobým bude patriť snaha o oddelenie ceny plynu a elektriny, na ktorej zdraženie má v súčasnosti práve plyn kľúčový vplyv. „Preto podnikneme hlbokú a celkovú reformu trhu s elektrinou,“ sľúbila von der Leyenová.

„Radšej plyn spália, než by ho dodávali… Tento trh už nefunguje,“ vyhlásila šéfka komisie. EÚ podľa nej síce už výrazne obmedzila svoju závislosť na ruskom plyne a naplnila 84 percent kapacity svojich zásobníkov, v záujme stabilizácie cien však musí podniknúť ďalšie kroky. Zo 40 percent znížila Európa dovoz ruského plynu na 9 percent.

Kľúčová budúcnosť vodíka

V prejave vyzdvihla potenciál vodíka a ohlásila vytvorenie novej „banky“, ktorá má pomôcť vybudovať trh s týmto zdrojom. Tiež znovu hovorila o potrebe rozsiahlej reformy trhu s elektrinou.

„Vodík môže v Európe znovu rozdať karty,“ vyhlásila predsedníčka EK. Počiatky energetickej transformácie už sú podľa nej zrejmé, napríklad na severe Nemecka, kde jazdia vlaky poháňané „zeleným vodíkom“. „Musíme našu vodíkovú ekonomiku posunúť z niečoho okrajového do veľkého merítka,“ pokračovala.

Európska komisia podľa nej za týmto účelom zriadi „Európsku vodíkovú banku“, ktorá pomôže vybudovať budúci trh s vodíkom. Nový orgán vraj bude môcť investovať tri miliardy eur a bude ťažiť predovšetkým z prostriedkov z únijného fondu pre inovácie. „Musíme vytvoriť tvorcu trhu s vodíkom, v snahe zaceliť medzeru v investíciách a prepojiť budúce dodávky s dopytom,“ povedala von der Leyenová.

„Nie len rýchla záplata, ale zmena paradigmy, skok do budúcnosti,“ popísala spôsob, ako by podľa nej mala EÚ pristupovať k súčasnej energetickej kríze priživovanej Ruskom a výpadkom jeho dodávok plynu. Vývoj, ktorý súvisí s ruskou agresiou voči Ukrajine a jasnou európskou podporou brániaceho sa Kyjeva, vyhnal cenu suroviny na rekordné hodnoty a prispieva tak aj k vysokým veľkoobchodným cenám elektriny.

Podľa von der Leyenovej aktuálny trh s elektrinou, kde sa cena určuje podľa najdrahšieho spôsobu výroby potrebného na uspokojenie dopytu, nie je spravodlivý k spotrebiteľom. Šéfka EK preto sľubuje „hlbokú a komplexnú reformu“.

Správu aktualizujeme.

© Autorské práva vyhradené

174 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #energie #Európska komisia #Ursula von der Leyenová