Prichádza veľké stretnutie, ktoré má Putinovi zlomiť väz. V hre sú revolučné nápady

Strop na ceny ruského plynu a ruskej ropy, mimoriadne zdanenie energetických koncernov, premena trhu s elektrinou a šetrenie. Európska komisia v súčasnosti rieši veľké otázky ohľadom energetiky. Cieľom je prestať nakupovať z Ruska plyn a ropu a prinútiť ho ukončiť vojnu na Ukrajine.

08.09.2022 05:00
Ursula Von der Leyenová Foto: ,
Ursula Von der Leyenová
debata (924)

Problémom však je, že Európa je silne závislá na vzácnych energokomoditách z Ruska a odrezanie sa od nich bude dlhé a zrejme aj veľmi bolestivé.

V rámci plánu Komisia plánuje niekoľko krokov týkajúcich sa ruského plynu a ropy či trhu s elektrinou. Kremeľ je obviňovaný, že manipuluje s trhom plynu, ktorý výrazne tlačí jeho ceny a aj ceny elektriny do nepredstaviteľných vý­šin.

Ursula von der Leyenová Čítajte viac Brusel odpovedá energetickej vojne Kremľa. Prichádzajú revolučné návrhy pre boj s cenami plynu a elektriny

Všetky iniciatívy intenzívne komentuje v posledných dňoch šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Ministri energetiky z krajín EÚ budú v piatok 9. septembra rokovať na mimoriadnom stretnutí v Bruseli. Slovensko bude viesť tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek (SaS). Európska 27-mička štátov s návrhmi musí súhlasiť. Aké návrhy sú zatiaľ na stole a čo sa nimi má dosiahnuť?

Ako chce stlmiť ceny plynu?

„Teraz nastal čas na zavedenie stropu na ruský plyn, smerujúci do Európy plynovodmi,“ vyhlásila šéfka eurokomisie. Intenzívne sa na cenovom strope má v Bruseli pracovať už niekoľko týždňov.

Britské ekonomické noviny The Financial Times videli návrh, ako chce Brusel zastropovať ceny plynu. V hre sú dve možnosti. Buď sa zastropuje cena plynu dovážaného z Ruska alebo sa cena plynu zastropuje pre každú krajinu zvlášť v závislosti od jej energetického mixu.

Putin Čítajte viac Potvrdili sa najhoršie obavy. Gazprom odpovedá ihneď po tom, čo Brusel rozhodol o strope na ruskú ropu

Tieto opatrenia prišli na stôl presne v deň, kedy Kremeľ vyhlásil, že nebude do Európy posielať plyn cez Nord Stream 1, ak sa nezrušia ekonomické sankcie.

Cieľom plánu je, aby sa zrazila cena, ktorú platí Európa za plyn z Ruska, tým pádom bude do Kremľa prichádzať menej peňazí na vedenie vojny na Ukrajine. „Putin využíva energiu ako zbraň tým, že obmedzuje dodávky a manipuluje s našimi energetickými trhmi,“ napísala na Twitteri predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová. „Neuspeje. Európa zvíťazí.“

Uviedla, že EK diverzifikáciou dodávok plynu zaistila naplnenosť spoločných zásobníkov na úrovni 82 percent. Podarilo sa to zvýšenými dodávkami skvapalneného plynu (LNG) a plynu cez plynovody z USA, Nórska, Alžírska a Azerbajdžanu. Len Nórsko teraz dodáva viac plynu ako Rusko.

„Naše zásobníky sú v súčasnosti v Európe v priemere zaplnené na 80 percent, čo sa nám podarilo rýchlejšie, ako sme očakávali. Mysleli sme si, že to bude trvať ešte ďalšie dva mesiace. Usilovne sme pracovali na ukončení našej závislosti od ruského plynu a obrátili sme sa na iných dodávateľov. Výsledkom je, že Nórsko teraz dodáva do Európy viac plynu ako Rusko a okrem toho aj USA dodávajú Európe značné objemy skvapalneného plynu,“ vyhlásila na začiatku septembra von der Leyenová.

Na začiatku vojny cez ruské plynovody prúdilo do Európy 40 percent plynu, dnes je to už len deväť percent. Naďalej platí, že štáty majú skresať 15 percent svojej spotreby plynu.

Ako sa majú stlmiť ceny elektriny?

S cenou plynu úzko súvisí aj cena elektriny. Prečo? Pretože veľa elektrární používa práve plyn, z ktorého vyrába elektrinu. „Manipulácia trhov s plynom má vedľajší účinok na trh s elektrinou. Sme konfrontovaní s astronomickými cenami elektriny pre domácnosti a firmy. Predložíme súbor okamžitých opatrení, ktoré ochránia zraniteľných spotrebiteľov a podniky,“ povedala Von der Leyenová.

V hre je zastropovanie ceny elektriny produkovanej z všetkých zdrojov okrem plynu na 200 eur za megawatthodinu. Opäť o tom informovali noviny The Financial Times, ktoré nahliadli do návrhu, o ktorom sa bude rokovať v piatok.

Vladimir Putin, Gerhard Schröder Čítajte viac Elektrinu vyrobíme za 50 eur a nakúpime za 1000 eur? Ako je to možné, čo sa to deje?

Má ísť o zastropovanú cenu elektriny, ktorá sa vyrába v jadrových, veterných, uhoľných či vodných elektrárňach. Pre porovnanie, na burze PXE sa cena elektriny pohybovala na úrovni 535 eur. Na konci augusta dokonca atakovala neuveriteľnú hranicu 1000 eur.

Ďalším riešením majú byť „inteligentné úspory elektrickej energie“ na vyrovnanie špičiek spotreby. Energetickým spoločnostiam na oplátku ponúkne opatrenie voči nestálosti trhov. „Aktualizujeme dočasný právny rámec, aby sme umožnili rýchle poskytovanie štátnych záruk,“ opísala situáciu.

Energetický trh prakticky skolaboval a budú potrebné zásahy politikov. „Zastropovanie cien elektriny pri vybraných typoch výrobcov aspoň na prechodné obdobie dáva zmysel. Samozrejme, ideálne by bolo prijatie celoeurópskej dohody, ktorá nebude viesť k rozpájaniu trhov a izolácii jednotlivých členských štátov EÚ,“ povedal pre Pravdu Jozef Badida, analytik portálu energieprevas.sk.

Čo chce spraviť s ruskou ropou?

Ministri financií skupiny G7, siedmich najvyspelejších ekonomík sveta, sa minulý piatok zaviazali, že urýchlia zavedenie cenového stropu na dovoz ruskej ropy, aby zabránili Moskve generovať obrovské zisky z prudko stúpajúcich cien energií, informovala minulý piatok správa TASR.

Vo vyhlásení ministri skupiny „potvrdili spoločný politický zámer dokončiť a uskutočniť komplexný zákaz služieb, ktoré umožnia námornú prepravu ropy a ropných produktov ruského pôvodu na celom svete“. Poskytovanie týchto služieb „bude povolené len vtedy, ak by sa ropa a ropné produkty nakupovali za alebo pod cenou určenou širokou koalíciou krajín, ktoré dodržiavajú a zavádzajú cenový strop“, dodali.

Karel Hirman analytik Čítajte viac Nový šéf hospodárstva? Spomína sa expert na energetiku, ktorý radil Radičovej. Pozdáva sa aj Sulíkovi

Vo vyhlásení nie je uvedená žiadna konkrétna výška cenového stropu a nešpecifikuje sa v ňom ani to, kedy by G7 chcela plán dokončiť.

USA už zablokovali dovoz ruskej ropy, ktorý bol však v ich prípade malý. EÚ sa rozhodla uvaliť zákaz na 90 percent ruskej ropy, ktorá prichádza po mori. Tento zákaz vstúpi do platnosti na konci roka.

Kto sa má mimoriadne zdaniť?

Ďalší návrh spočíva v snahe zastropovať nadmerné zisky výrobcov elektriny s nízkymi nákladmi ako napríklad výrobcov energie z jadrových či veterných elektrární. Keďže týmto výrobcom sa nezvýšili výrobné náklady, ale profitujú z vysokých cien elektriny, majú solidárne prispieť štátom.

Podľa informácií The Financial Times sa má siahnuť aj na zisky výrobcom fosílnych palív, teda postihne nadmerné zisky ropných a plynárenských spoločností. Komisia navrhne presmerovať všetky tieto zisky na podporu zraniteľných ľudí a spoločností.

© Autorské práva vyhradené

924 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #plyn #elektrina #zdražovanie #Vladimir Putin