Pokračovanie článku: Pomoci sa dočkajú aj bytovkári, v hre je aj krajné riešenie. Čo vieme o vládnej pomoci s drahými energiami

Ako chce štát zasiahnuť v prípade cien tepla?

Výrobcovia tepla upozorňujú, že vláda ignoruje pomoc pre 761-tisíc domácností, teda 40 percent obyvateľov Slovenska, ktoré odoberajú teplo zo systémov centrálneho zásobovania teplom (CZT). Tieto domácnosti nenakupujú zemný plyn priamo, ale odoberajú teplo zo systému CZT, kde je dominantným palivom na výrobu tepla tiež zemný plyn. „Upozorňujeme, že nie je žiadny reálny dôvod riešiť len domácnosti bývajúce v rodinných domoch, na ktoré sa návrhy vlády zameriavajú, a nechať napospas obyvateľov žijúcich v bytových domoch, je to čisto len o rozhodnutí vlády,“ povedal Stanislav Janiš, predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla. Vyzýva vládu, aby v rámci svojej sociálnej politiky zabezpečila systém ochrany pred astronomickým nárastom cien energií pre všetky domácnosti, nie selektívne, nielen pre vybrané skupiny domácností.

Štát podľa Galeka pripravuje niekoľko možností, ako by mohol kompenzovať tieto skupiny. Prvou možnosťou je zníženie DPH na teplo dodávané zo systémov CZT. Druhou možnosťou je priama finančná podpora domácnostiam na kompenzáciu vysokých cien. Poslednou možnosťou je použitie nadvýnosov z výroby elektriny v kombinovanej výrobe elektriny a tepla na zníženie cien tepla.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #teplo #elektrina #faktúra #ceny energií #2023