Pokračovanie článku: Pomoci sa dočkajú aj bytovkári, v hre je aj krajné riešenie. Čo vieme o vládnej pomoci s drahými energiami

Čo plánuje vláda s cenami plynu?

Karol Galek ubezpečuje, že plynu na nasledujúcu vykurovaciu sezónu bude dostatok. Momentálne Slovensko vie získať až tretinu dodávok plynu z iných než ruských dodávok. Podľa neho máme najplnšie zásobníky plynu v EÚ, čo je zhruba na 80 percent. Pri prepočte na spotrebu máme 50 percent ročnej spotreby. Ešte pred niekoľkými mesiacmi Richard Sulík za riešenie pre domácnosti vyhlásil výhodnejšie kontrakty od najväčších dodávateľov plynu. Od začiatku augusta mali ponúkať nové kontrakty s cenami vyššími maximálne o 59 percent, respektíve 34 percent v prípade štvorročných kontraktov.

Na tento účel chce štát využiť zásobník s plynom na Morave, ktorý je natlačený lacnejším plynom. Po jeho zriedení súčasne oveľa drahším plynom by tak domácnosti mohli dostávať o niečo lacnejší plyn. Takéto núdzové zásoby sú však primárne určené na vykrývanie strát v sústave a jej balansovanie v prípade extrémnych situácií na trhu. Inak povedané zásobníky s plynom počas zimných mesiacov, keď je spotreba kvôli vykurovaniu vyššia, umožňujú tieto výkyvy v spotrebe korigovať.

Podľa analytika Karla Hirmana má však tento plán nedostatky. Ako ďalej vysvetľuje, v prípade krajných nepriaznivých okolností sa môže uprostred zimy stať to, že síce „na papieri“ budú mať naše domácnosti lacnejší plyn, ale v realite ho fyzicky nebude možné k nim dopraviť. K tejto situácii môže dôjsť preto, lebo núdzové zásoby zo zásobníka SPP-Distribúcia v obci Dolní Bojanovice budú takýmto spôsobom už predtým spotrebované. Zoštátnenie lacnejšej suroviny z rezerv si vyžaduje zmeny v zákonoch, ktoré rezort hospodárstva navrhol. Štát chce mať väčšiu právnu istotu pri riešení krízy v energetike. Tie by s mali dostať na najbližšiu parlamentnú schôdzu a schváliť by sa mali v skrátenom konaní.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #teplo #elektrina #faktúra #ceny energií #2023