Pokračovanie článku: Pomoci sa dočkajú aj bytovkári, v hre je aj krajné riešenie. Čo vieme o vládnej pomoci s drahými energiami

Ako môže vyzerať odhad ceny pre domácnosti?

Richard Sulík priniesol na rokovanie vlády vlastný prepočet odhadu koncovej regulovanej ceny elektriny pre domácnosti. Cena základnej, teda silovej elektriny, by mala byť rovnaká ako v tomto roku, čiže 61 eur za megawatthodinu. Porovnáva vo svojom odhade rok 2022 s rokom 2023, keď by malo začať platiť memorandum so Slovenskými elektrárňami.

Celkovo pre rok 2022 to podľa prepočtov Sulíka vychádza na 189,89 eura za megawatthodinu. Na rok 2023 sa počíta s cenou 178,47 eura plus poplatok za tarifu (vysvetlené ďalej).

Faktúra za elektrinu sa skladá z celkovo šiestich položiek. Prvou položkou je dodávka elektriny, ktorá v sebe zahŕňa aj samotnú komoditu. Z dnešných 79,62 eura pôjde táto položka hore o 4,21 eura, na 83,83 eura. Druhou položkou je distribúcia a prenos vrátane strát. Fyzikálnou vlastnosťou elektriny je, že pri jej prenose dochádza k stratám. To je súčasťou distribučných poplatkov. Z dôvodu nižšej ceny komodity pôjde táto položka dole zo súčasných 53,15 eura na 50,49 eura.

Ďalšou položkou je tarifa za prevádzkovanie systému (TPS), ktorá pôjde takisto dole, z 15,90 eura na 11,40 eura. Rovnaká ostane cena, ktorú zákazník platí do Národného jadrového fondu. Skoro o dve eurá pôjde dole aj dépeháčka.

V prepočte chýba už len vyčíslenie tarify za systémové služby (TSS), ktorá sa odvíja od silovej ceny elektriny. Práve táto suma bude kľúčová pri stanovení konečnej ceny za elektrinu na rok 2023. Jej výšku vraj musí podľa Sulíka stanoviť štátna firma Slovenská elektrizačná a prenosová sústava, ktorá patrí pod ministerstvo financií.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #teplo #elektrina #faktúra #ceny energií #2023