Pokračovanie článku: Pomoci sa dočkajú aj bytovkári, v hre je aj krajné riešenie. Čo vieme o vládnej pomoci s drahými energiami

Bude nutné elektrinou šetriť?

V prípade nižších cien za dodávky elektriny je kľúčovou dohodou memorandum vlády so Slovenskými elektrárňami. Zastropovanie cien by malo platiť nasledujúce dva roky a domácnosť by mohla v prepočte ušetriť až 500 eur, tvrdili ešte vo februári pri predstavovaní memoranda spoločne Richard Sulík a Igor Matovič.

Podmienkou je spustenie tretieho bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach, ktorá dostala od jadrového úradu kľúčové povolenie. Tretí blok začína nabiehať do prevádzky. V piatok sa začína so zavážaním jadrového paliva. Ak sa do konca roka podarí bez problémov spustiť tretí blok, elektrárne dodajú zazmluvnených 6,15 terawatthodiny za trhovú cenu 61 eur za megawatthodinu. Pôvodne sa počítalo s tým, že výhodné ceny sa mali vzťahovať len na prvé štyri megawatthodiny spotreby v domácnosti. To vyvolalo odpor verejnosti, pretože domácnosti, ktoré elektrinou aj vykurujú, jej spotrebujú omnoho viac.

zdravotne sestry Čítajte viac Matovič tvrdo útočí na Sulíka: Oznámili ceny za elektrinu a vypadol nám obraz aj zvuk, zase je na dovolenke

Najnovšie sa počíta s variantom, že kto ušetrí 15 percent spotreby elektriny, bude mať cenu veľmi blízku k tomu, čo platí v súčasnosti, povedal pred pondelkovým rokovaním vlády Richard Sulík. „Toto musí každý zvládnuť. Je to predpoklad na to, aby sme vedeli ceny udržať,“ dodal. Celý princíp je totiž postavený na tom, že Európska komisia vyžaduje od členských štátov úspory energií.

VIDEO: Richard Sulík o cenách za elektrinu:

Video

V praxi to môže vyzerať tak, že ak domácnosť ušetrí 15 percent, zastropovanú bude mať celú svoju spotrebu elektriny. Ak domácnosť ušetrí len päť percent, tak zastropovaných bude mať stále 85 percent, ale zvyšných desať percent spotreby bude platiť za regulované ceny. Spotreba elektriny by sa mala porovnávať s rokom 2020, prípadne s rokom 2021. Stále sa o tom vedú rokovania a rozhodne sa podľa toho, v ktorom období bola vyššia spotreba. Stále tiež nie je jasné, ako si majú ľudia sami zmerať, či znížili svoju spotrebu o 15 percent.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #teplo #elektrina #faktúra #ceny energií #2023