Vyvlastní štát Slovenské elektrárne? Firma českého miliardára reaguje na násilné odobratie

Uzavretie energetického trhu a jeho rozparcelovanie na jednotlivé štáty je podľa EPH mimoriadne komplikovaný proces.

06.09.2022 13:22
SR Mochovce elektraren Foto: ,
Interiér Atómovej elektrárne Mochovce.
debata (77)

Energetický a průmyslový holding (EPH) neráta s predajom svojho podielu v spoločnosti Slovak Power Holding, ktorý kontroluje 66 percent akcií Slovenských elektrární. Reagoval pre agentúru SITA na slová slovenských politikov v ostatných dňoch o možnom spätnom odkúpení majoritného podielu slovenského dominantného výrobcu elektriny hovorca EPH Daniel Častvaj. Český energetický holding, ktorý by sa mal po dostavbe Atómovej elektrárne Mochovce stať jediným akcionárom Slovak Power Holding, nevidí reálne ani prípadné vyvlastnenie.

„Uvažované násilné odobratie, respektíve vyvlastnenie akcií Slovenských elektrární by určite nebola rýchla operácia. Aj v samotnej Ústave SR sa píše, že vyvlastnenie alebo nútené obmedzenie vlastníckeho práva je možné iba v nevyhnutnej miere a vo verejnom záujme, a to na základe zákona a za primeranú náhradu,“ podotkol Častvaj.

kollar krajniak autor: Robert Huttner Čítajte viac Krajniak si overoval Sulíkove ceny elektriny. Vyšli mu úplne iné čísla, tak kto tomu nerozumie alebo zavádza?

Uzavretie energetického trhu a jeho rozparcelovanie na jednotlivé štáty je podľa EPH mimoriadne komplikovaný proces. Napríklad aj preto, že už v súčasnosti má väčšina energetických spoločností, ktoré produkujú elektrickú energiu, predanú celú svoju produkciu na budúci rok a ich zákazníci sú v rôznych štátoch EÚ.

„Odopretie dodania tejto už predanej a zazmluvnenej elektrickej energie by si vyžadovalo mohutné kompenzácie, ktoré by musel hradiť ten, kto by spôsobil nedodanie už predanej elektrickej energie. V tomto prípade by to muselo byť hradené zo štátneho rozpočtu pre subjekty mimo územia SR,“ konštatoval Častvaj.

O možnom spätnom odkúpení Slovenských elektrární do rúk štátu začal v nedeľu hovoriť predseda parlamentu NR SR Boris Kollár. Túto možnosť v pondelok po rokovaní vlády nevylúčil v prípade núdzového stavu ani štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek. V súčasnosti vlastní v Slovenských elektrárňach štát 34-percentný podiel, spoločnosť Slovak Power Holding 66 % akcií. V spoločnosti Slovak Power Holding vlastnia po 50 % akcií EPH a talianska spoločnosť Enel.

Daniel Křetínský

je český právník, podnikatel a spoluvlastník futbalových klubov AC Sparta Praha a West Ham United FC. Je predsedom predstavenstva EPH, ktorý sa sústreďuje na energetiku. Podľa časopisu Forbes bol v roku 2021 tretím nejbohatším Čechom a v roku 2017 se zaradil medzi dolarových miliardárov.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #EPH #Daniel Křetínský #Slovenské elektráne