Krajniak si overoval Sulíkove ceny elektriny. Vyšli mu úplne iné čísla, tak kto tomu nerozumie alebo zavádza?

Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) si na zasadnutí vlády preveroval u šéfa regulačného úradu Andreja Jurisa (nom. SaS), aké budú ceny elektriny na budúci rok. Vraví, že vyzerajú byť oveľa vyššie, ako ich prezentuje minister hospodárstva Richard Sulík (SaS)

06.09.2022 10:57
debata (17)

VIDEO: Rozčúlený Milan Krajniak o cenách energií: Neprijateľné, neakceptovateľné…

Video

Minister Sulík v pondelok na rokovanie vlády priniesol tabuľku na základe ktorej by sa mala vypočítať cena elektriny na budúci rok. Vraví, že ešte nie všetky premenné vo výpočtovej rovnici nie sú isté, no celkovo by mali domácnosti vďaka regulácii platiť približne rovnako ako tento rok.

Sulík Čítajte viac Kto ušetrí, bude platiť rovnako ako v súčasnosti, vraví Sulík. Matovič robí paniku, o ceny sa nezaujímal

Podľa Sulíka by mala byť celková cena len niečo do 179 eur za megawatthodinu. Treba ale dopočítať tarifu za systémové služby (TSS). A práve tú si išiel Krajniak overiť k Jurisovi. „Tak som išiel na vláde za pánom Jurisom, šéfom ÚRSO, nominantovi SaS, že koľko vychádza aktuálne na rok TSS jemu. Povedal mi, že 6 x viac. Čiže 37,80 eur. Pripočítajme k 178,47 a máme 216,27 eur,“ píše Krajniak.

Ďalej, tvrdí Krajniak, mu Juris povedal, že aj poplatok za distribúciu bude vyšší, ako tvrdí Sulík. Krajniakovi teda vychádza, že za elektrinu sa bude platiť skoro 266 eur za megawatthodinu a nie 179, ako tvrdí Sulík.

„Tak kto tomu nerozumie alebo zavádza? Sulík (SaS) alebo Juris (nominant Sulíka a SaS)? Ale nebojte sa, nejako ten chaos v energiách na “zlatom podnose”, čo nám tu nechali, upraceme,“ zakončil svoj príspevok minister Krajniak.

Ministerstvo hospodárstva v súčasnosti dolaďuje zákony, ktoré by mal parlament schváliť na to, aby sa domácnosti vyhli vysokým cenám elektriny či plynu od 1. januára 2023.

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #elektrina #Richard Sulík #Milan Krajniak