Gazprom dostal varovanie. Nový dôvod, prečo do Európy nebude dodávať plyn?

Gazprom dostal formálne varovanie od ruských regulátorov, že odstavená kompresorová stanica Portovaja už nespĺňa bezpečnostné požiadavky. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

05.09.2022 21:46
plyn NordStream1 potrubie Foto: ,
Potrubné systémy a uzatváracie zariadenia v prijímacej stanici plynovodu Nord Stream 1 v Baltskom mori a odovzdávacej stanice plynovodu OPAL v Lubmine na severe Nemecka 30. augusta 2022.
debata (122)

Stanica Portovaja má tlačiť plyn cez Nord Steam 1 smerom do Nemecka. Gazprom o údajnom varovaní regulátorov informoval v pondelok. Už v piatok (2. 9.) oznámil, že na neurčito zastavuje dodávky cez Nord Stream 1 pre únik oleja na poslednej funkčnej turbíne na stanici Portovaja.

plyn NordStream1 potrubie Čítajte viac Gazprom ruší dodávky plynu do Európy. Cena komodity vyskočila o 30 percent

Gazprom v pondelok tiež citoval firmu Siemens Energy, ktorá opravovala turbíny plynovodu, že „príčiny úniku oleja dokáže odstrániť len špecializovaná firma“. Ruský koncern vo svojom vyhlásení uviedol, že ďalšia prevádzka stanice Portovaja by bola nebezpečná a podľa zákona musí byť odstavená.

Firma Siemens Energy v sobotu (3. 9.) uviedla, že nebola poverená opravou a že únik oleja, o ktorom informoval Gazprom, väčšinou neovplyvňuje prevádzku turbíny a môže byť opravený na mieste. Dodala, že sú k dispozícii ďalšie turbíny na použitie na stanici Portovaja.

Putin Čítajte viac Potvrdili sa najhoršie obavy. Gazprom odpovedá ihneď po tom, čo Brusel rozhodol o strope na ruskú ropu

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok zopakoval postoj Moskvy, že príčinou problémov s ruskými dodávkami sú západné sankcie. Zároveň signalizoval, že Rusko dodávky neobnoví, kým sankcie nebudú zrušené.

122 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #Gazprom