Už ani kvapka ruského plynu? Počítame s tým, hovorí Sulíkov tajomník Galek

Slovensko je v otázke zemného plynu najlepšie pripravenou krajinou na najbližšiu vykurovaciu sezónu. Tvrdí to štátny tajomník ministerstva hospodárstva Karol Galek.

05.09.2022 14:58
sulik prokypcak Foto: ,
Na snímke zľava generálny riaditeľ Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák a minister hospodárstva SR a prvý podpredseda vlády pre ekonomiku SR Richard Sulík (SaS).
debata (5)

„Scenáre SPP počítajú aj s tým, že na Slovensko nepritečie už ani na kvapka ruského plynu,“ povedal po pondelňajšom rokovaní vlády Galek.

Sulík Čítajte viac Kto ušetrí, bude platiť rovnako ako v súčasnosti, vraví Sulík. Matovič robí paniku, o ceny sa nezaujímal

V súčasnosti máme podľa neho zásobníky plynu naplnené na 80 %. „Ku koncu septembra sa bude v zásobníkoch nachádzať 65 % plynu určeného len pre slovenských odberateľov. Súčasne máme jednu tretinu plynu zabezpečenú prostredníctvom LNG a ďalšiu tretinu na základe kontraktu s nórskou spoločnosťou,“ dodal Galek.

Slovensko by malo mať podľa neho k dispozícii na zimnú vykurovaciu sezónu 38 terawatthodín plynu, čiže o dve terawatthodiny viac, ako je priemerná spotreba cez zimu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP