Gazprom ruší dodávky plynu do Európy. Cena komodity vyskočila o 30 percent

Ceny zemného plynu v Európe v pondelok na začiatku obchodovania prudko vzrástli po tom, ako ruský plynárenský monopol Gazprom zastavil na neurčito dodávky cez plynovod Nord Stream 1 do Nemecka. To vyvolalo obavy z úplného odstavenia ruských dodávok počas zimy.

05.09.2022 09:39
plyn NordStream1 potrubie Foto: ,
Potrubné systémy a uzatváracie zariadenia v prijímacej stanici plynovodu Nord Stream 1 v Baltskom mori a odovzdávacej stanice plynovodu OPAL v Lubmine na severe Nemecka 30. augusta 2022.
debata (232)

Cena na holandskej burze vyskočila až o 30 percent, píšu ekonomické noviny The Financial Times. Ide o referenčný kontrakt na burze TTF.

Putin Čítajte viac Potvrdili sa najhoršie obavy. Gazprom odpovedá ihneď po tom, čo Brusel rozhodol o strope na ruskú ropu

Cena plynu stúpla na 272 eur za megawatthodinu.

Dodávky ruského plynu cez Ukrajinu zostávajú stabilné, ukazujú zatiaľ údaje. Aj na tejto trase je však tok plynu obmedzený od mája, keď bol jeden z dvoch priechodov vyradený z prevádzky. Po uzavretí Nord Streamu 1 sa tak trh sústredí na transport cez Ukrajinu. Nórske toky plynu sú tiež obmedzené pre sezónne práce.

VIDEO: Rozčúlený Milan Krajniak o cenách energií: Neprijateľné, neakceptovateľné…

Video

Kroky Gazpromu sú druhou veľkou eskaláciou ekonomického boja, ktorý vyvolala ruská invázia na Ukrajinu. Spoločnosť zverejnila správu o odstávke plynovodu v piatok (2. 9.) ihneď po skončení obchodovania so zemným plynom v Európe a len pár hodín po tom, ako sa ministri financií skupiny G7 dohodli na zavedení cenového stropu na vývoz ruskej ropy v snahe obmedziť Rusku prísun peňazí na financovanie vojny.

Bulharsko Plyn Dodávky Gazprom UARUS Čítajte viac Rusko vyplo plyn Nemecku. Vraj je pokazená turbína, Gazprom zverejnil jej fotku

Gazprom pred úplným zastavením dodávok koncom augusta prepravoval cez Nord Stream 1 približne 30 miliónov kubických metrov (m3) plynu denne, čo bolo len zhruba 20 % celkovej kapacity potrubia. Strata týchto dodávok sťažuje európskym energetickým spoločnostiam pokračovať v plnení zásobníkov pred zimnou vykurovacou sezónou, pri ktorom dosahovali značný pokrok.

Plnenie zásobníkov v celej eurozóne sa v uplynulých týždňoch rýchlo zvyšovalo vďaka dovozu skvapalneného zemného plynu (LNG). Tento týždeň však budú stredobodom záujmu vyhliadky na prideľovanie komodity a ďalšie iniciatívy na obmedzenie dopytu po plyne a elektrine, upozornili stratégovia zo Saxo Bank v poznámke pre klientov.

Európski ministri energetiky sú pripravení diskutovať o radikálnych návrhoch na obmedzenie cien energie na mimoriadnom stretnutí v piatok (9. 9.) vrátane cenových stropov na plyn a pozastavenia obchodovania s energetickými derivátmi.

232 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn