Politico: Energetická vojna Ruska a Západu sa dramaticky vyhrotila

Západ chce cenovými stropmi osekať ruské príjmy z energií, Moskva ale nemá chuť hrať túto hru a hrozí zastavením dodávok, píše server Politico.

04.09.2022 10:00
debata (183)

Energetická bitka medzi Ruskom a Západom v piatok dramaticky eskalovala. Západné krajiny podnikli koordinovaný tlak na obmedzenie cien ropy a plynu z Ruska, Moskva na oplátku oznámila, že znovu nepustí kľúčový plynovod Nord Stream," napísal server Politico.

Ministri financií zo skupiny priemyselných demokracií G7 vyzvali na vytvorenie systému, ktorý by umožňoval predaj ruskej ropy len za nižšie ako trhové ceny. Na obmedzenie pre ceny ruského plynu vyzýva aj šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Cieľom je obmedziť príjmy Kremľa z predaja fosílnych palív, ktoré pomáhajú financovať jeho inváziu na Ukrajinu.

Počas niekoľkých hodín Moskva úder vrátila. Gazprom oznámil odstavenie životne dôležitého plynovodu Nord Stream do Nemecka na dobu neurčitú, čo je krok, ktorý bude považovaný za nový ekonomický útok Moskvy proti Európskej únii.

„Na európskej úrovni možno navrhnúť cenový strop pre plyn,“ uviedla von der Leyenová.

Igor Matovič Čítajte viac VIDEO: Matovič o 'hrôze' na vláde pre ceny energií: Rútime sa do betónovej steny

Ide o snahu vniesť poriadok na globálne energetické trhy, ktoré boli počas šiestich mesiacov divoko destabilizované Putinovou inváziou na Ukrajinu. Nič ale nenasvedčuje tomu, že by Rusko chcelo túto hru hrať, píše Politico. Kremeľ varoval, že prestane predávať ropu spoločnostiam, ktoré sa zúčastňujú na schéme G7, a Gazprom oznámil, že v sobotu znovu nespustí plynovod Nord Stream do Nemecka, ako sa plánovalo.

Napriek snahe zabrániť vývozu ruských energií, ktoré sú hlavnou oporou ruského rozpočtu, kombinácia vysokej závislosti od ruskej energie v mnohých krajinách EÚ a silného dopytu z krajín ako India a Čína nezastavila prílev hotovosti do kremeľskej pokladnice.

Hoci vývoz ruskej ropy v júni klesol, Rusko podľa Medzinárodnej energetickej agentúry za mesiac zarobilo 20,4 miliardy dolárov, čo je o 40 percent viac ako v rovnakom mesiaci minulého roka.

Server Politico tiež pripomenul, že ani Gazprom netrpí – ceny plynu sú približne 10-krát vyššie ako pred rokom a v prvej polovici tohto roka ruská firma vykázala rekordný čistý zisk 41,3 miliardy dolárov.

To núti EÚ, USA a ďalšie krajiny pracovať na obmedzení týchto zárobkov.

Plán G7 chce, aby široká koalícia krajín stanovila cenu ruskej ropy pod trhovú cenu – kľúčom je nájsť úroveň, na ktorej bude Rusko pokračovať v dodávkach, ale ktorá bude dostatočne nízka na to, aby nezarobilo obrovské zisky.

Plán sa spolieha na odmietnutie prístupu Ruska na životne dôležitý londýnsky poistný trh, ktorý pokrýva 95 percent globálneho priemyslu prepravy ropy, ak nebude rešpektovať cenový strop. Veľa ruskej ropy sa prepravuje pomocou tankerov z krajín ako Grécko a takémuto obchodu by mohli brániť obmedzenia poistenia.

Ropné tankery sú „ústredným prvkom všetkého,“ povedal Robin Brooks, hlavný ekonóm IIF, globálnej asociácie odvetvia finančných služieb. „Ak chcete presadiť embargo alebo ak chcete presadiť cenový strop, musíte to urobiť s tankermi. Inak to nie je dôveryhodné."

Zistiť vlastníctvo ropných tankerov nie je ani zďaleka jednoduché, ale podľa Brooksovej analýzy malo 55 percent kapacity ropných tankerov, ktoré vyplávali z Ruska v období od marca do augusta, gréckych vlastníkov – v porovnaní s 35 percentami v rovnakom období v rokoch 2020 a 2021. Keďže sankcie ešte nevstúpili do platnosti, na takejto činnosti nie je nič nezákonné, hoci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval úlohu Grécka pri preprave ruskej ropy. Cieľom G7 je, aby takéto zásielky boli pre Rusko oveľa menej lukratívne, uviedol server Politico.

Ministri energetiky EÚ plánujú na 9. septembra mimoriadny summit, aby sa otázkou energií zaoberali, a stále viac sa ozývajú výzvy na obmedzenie ruských príjmov zo zemného plynu.

„Myslím si, že toto je niečo, čo určite musíme vziať do úvahy… otázkou je, do akej miery to považujeme za niečo, čo si môžeme dovoliť,“ povedala pre Politico španielska ministerka pre ekologickú transformáciu Teresa Riberová.

Moskva je rozhorčená myšlienkou cenových stropov a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov varoval, že Rusko zastaví vývoz do krajín, ktoré sa pripájajú k úsiliu o stanovenie takýchto cenových limitov. „Jednoducho s nimi nebudeme spolupracovať, pokiaľ ide o ropu na takýchto netrhových princípoch,“ povedal.

Ale aj keby Rusko prestalo vyvážať ropu do krajín, ktoré si stanovia strop, „stále to ovplyvní ich príjmy“, pretože to môže prinútiť Moskvu, aby dávala zľavy na predaj do iných krajín, predpokladá Simone Tagliapietra z inštitútu Bruegel. Povedal tiež, že by mohlo byť užitočné minimalizovať príjmy Ruska za plyn, „pretože je jasné, že Rusko môže v každom prípade prerušiť všetky dodávky“.

183 debata chyba
Viac na túto tému: #ceny energií #Politico