VIDEO: Matovič o 'hrôze' na vláde pre ceny energií: Rútime sa do betónovej steny

Minister financií Igor Matovič tvrdí, že návrhy ministra hospodárstva Richarda Sulíka ako skrotiť ceny energií v budúcom roku znamenajú, že domácnosti zaplatia len za elektrinu o 1,5 miliardy viac ako v tomto roku.

03.09.2022 09:15
debata (332)

VIDEO: Igor Matovič o ‚hrôze‘ na vláde, keď sa ministri dozvedeli o náraste cien. Matovič podrobne rozoberá, kam až môžu stúpnuť a našiel aj vinníka.

Video

„Rútime sa proti betónovej stene a niekto na ministerstve hospodárstva sa tvári, že všetko je pod kontrolou,“ komentoval Igor Matovič posledné rokovanie vlády, kde sa debatovalo o cenách energií na budúci rok. „Dnes (v piatok) sme sa všetci prítomní s hrôzou dozvedeli, že domácnosti na budúci rok zaplatia len za elektrinu o 1,5 miliardy eur viac,“ uviedol Matovič.

Matovič skonštatoval, že keď bude podľa návrhov ministerstva hospodárstva cena elektriny zastropovaná na 85 percent predošlej spotreby domácnosti v roku 2020, zaplatia domácnosti 281 eur za MWh (je to súčet ceny silovej elektriny, poplatkov a dane z pridanej hodnoty) za tú „zastropovanú“ časť. Všetko, čo minú navyše nad 85 percent spotreby, bude domácnosti podľa Matoviča stáť až 904 eur za MWh. Keby domácnosť spotrebovala to, čo predtým, tak pri zrátaní regulovanej a neregulovanej časti zaplatí domácnosť o 101 percent viac ako vlani.

VIDEO: Rozčúlený Milan Krajniak o cenách energií a návrhoch rezortu hospodárstva: Neprijateľné, neakceptovateľné…

Video

„Zmrazenie cien pre domácnosti znamená platiť dvakrát viac… Pri všetkých domácnostiach dohromady to vychádza 1,5 miliardy eur… My sme tam mnohí (na vláde) stratili zvuk aj obraz, nechápali sme, čo sa deje, čo sa to dozvedáme,“ povedal Matovič. Tvrdí, že ministerstvo financií nemôže nechať domácnosti „v štichu“, ale nevie, kde zrazu nájsť také peniaze pre položku, „s ktorou sme absolútne nepočítali“.

Matovič kritizoval Sulíkove ministerstvo, že namiesto zmrazených cien, ktoré minister hospodárstva sľuboval, sú ceny dvojnásobne. Ak by Európska únia neschválila memorandum so Slovenskými elektrárňami, ktoré zastropovanie cien umožňuje, tak by len ceny elektriny vzrástli na budúci rok až o 386 percent.

VIDEO: Štátny tajomník Karol Galek o cenách energií a návrhu opatrení, ktoré majú zabezpečiť zvládnutie energetickej krízy na Slovensku.

Video

© Autorské práva vyhradené

332 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Igor Matovič #ceny energií