Ministri financií G7 sa dohodli na zastropovaní cien ruskej ropy. Kremeľ varuje, že zavrie kohútiky

Ministri financií skupiny G7, siedmich najvyspelejších ekonomík sveta, sa v piatok zaviazali, že urýchlia zavedenie cenového stropu na dovoz ruskej ropy, aby zabránili Moskve generovať obrovské zisky z prudko stúpajúcich cien energií. Podpredseda ruskej vlády Alexander Novak vo štvrtok označil zavedenie cenového stropu za „absolútnu absurdnosť“ a pohrozil, že Rusko zastaví dodávky ropy do krajín, ktoré stanovenie cenového stropu podporia.

02.09.2022 13:00 , aktualizované: 16:30
Ropa Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (78)

Cieľom je znížiť príjmy Ruska a tým aj jeho schopnosť financovať vojnu na Ukrajine a zároveň obmedziť vplyv vojny na globálne ceny energií.

Vo vyhlásení, ktoré vydalo Nemecko, aktuálna predsednícka krajina G7, ministri „potvrdili spoločný politický zámer dokončiť a uskutočniť komplexný zákaz služieb, ktoré umožnia námornú prepravu ropy a ropných produktov ruského pôvodu na celom svete“.

nnns Čítajte viac Spoľahlivosť plynovodu Nord Stream 1 je podľa Kremľa ohrozená

Poskytovanie týchto služieb „bude povolené len vtedy, ak by sa ropa a ropné produkty nakupovali za alebo pod cenou určenou širokou koalíciou krajín, ktoré dodržiavajú a zavádzajú cenový strop“, dodali.

Vo vyhlásení nie je uvedená žiadna konkrétna výška cenového stropu a nešpecifikuje sa v ňom ani to, kedy by G7 chcela plán dokončiť. Vyzýva však „všetky krajiny, aby poskytli informácie o návrhu cenového stropu a zaviedli toto dôležité opatrenie“.

„Rusko ekonomicky ťaží z neistoty na energetických trhoch spôsobenej vojnou a má veľké zisky z vývozu ropy. My tomu chceme rozhodne čeliť,“ uviedol na tlačovej konferencii nemecký minister financií Christian Lindner.

Plyn / Energie / Potrubie / Čítajte viac Plyn do Európy znova potečie, tvrdí Gazprom. Nemecko však už vyhlásilo, že sa na Nord Stream 1 nebude spoliehať

Krajiny G7 by chceli „obmedziť ruské príjmy a znížiť ekonomické škody pre naše firmy“, povedal a dodal, že cieľom cenového stropu na vývoz ropy je „zastaviť dôležitý zdroj financovania vojny a obmedziť rast globálnych cien energií“.

Počiatočný cenový strop by bol stanovený „na úrovni založenej na rade technických vstupov a jeho efektívnosť sa bude dôsledne monitorovať“.

Lídri G7 sa koncom júna dohodli, že budú pracovať na zavedení cenového stropu na predaj ruskej ropy. Podľa zdroja z G7 (USA, Nemecko, Francúzsko, Británia, Taliansko, Kanada a Japonsko) maximálna cena zostane nad výrobnými nákladmi, takže pre Moskvu by nemalo ekonomický zmysel odopierať ropu dovážajúcim krajinám.

Vladimir Putin Čítajte viac Ďalší cieľ Vladimira Putina? Slovenskému susedovi prudko klesli dodávky plynu

Cenový strop, ktorý presadzuje americký prezident Joe Biden, by mohol fungovať, pretože poskytovatelia služieb sa väčšinou nachádzajú v Európskej únii (EÚ) alebo Spojenom kráľovstve, a teda sú v dosahu sankcií. Aby však toto opatrenie bolo účinné, musí sa pripojiť čo najviac dovážajúcich krajín, najmä India, kde rafinérie nakupujú lacnú ruskú ropu, ktorej sa západní obchodníci vyhýbajú.

USA už zablokovali dovoz ruskej ropy, ktorý bol však v ich prípade malý. EÚ sa rozhodla uvaliť zákaz na 90 % ruskej ropy, ktorá prichádza po mori. Tento zákaz vstúpi do platnosti na konci roka.

Očakáva sa, že aj na samite G20 (20 najväčších ekonomík sveta) na Bali 15. a 16. novembra bude kľúčovou témou diskusií lídrov snaha dosiahnuť, aby čo najviac krajín súhlasilo s cenovým stropom na ruskú ropu.

Americká ministerka financií Janet Yellenová v piatok povedala, že skupina G7 urobila „rozhodujúci krok vpred“ a „dnešná akcia pomôže zasadiť veľkú ranu ruským financiám“.

Dodala, že je už možné vidieť vplyv cenového stropu prostredníctvom urýchlenej snahy Ruska o bilaterálne dohody o predaji ropy s masívnymi zľavami.

Strop podporila aj von der Leyenová

Šéfka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová už skôr uviedla, že nastal čas na zavedenie cenového stropu na ruský plyn, ktorý do Európy prúdi cez plynovody.

Zastropovaním ceny by sa Európska únia podľa Leyenovej bránila proti snahám ruského prezidenta Vladimira Putina o manipuláciu s európskym trhom s energiami. „Skutočne si myslím, že teraz je čas na zavedenie stropu na ruský plyn smerujúci do Európy plynovodmi,“ uviedla Leyenová.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #ceny #zastropovanie