Totálne vypnutie zase o krok bližšie. Rusko obmedzuje plyn ďalšej európskej krajine

Rusko obmedzuje dodávky plynu aj do Francúzska, čo zvyšuje obavy z energetickej krízy v Európe počas zimy. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

30.08.2022 10:24
Vladimir Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (21)

Ruský koncern Gazprom informoval spoločnosť Engie, že od utorka znižuje dodávky pre spor týkajúci sa niektorých kontraktov, uviedla francúzska elektrárenská firma. To signalizuje, že nedostatok na európskom trhu s energiami sa zrejme prehĺbi.

vojna na Ukrajine, Azov, protest Čítajte viac Rusko spaľuje obrovské množstvá plynu. Aj tak energetickú vojnu nevyhrá, tvrdí šéf IEA

Francúzska premiérka Élisabeth Borneová v pondelok (29. 8.) vyzvala firmy, aby znížili spotrebu energií, v opačnom prípade sa môže stať, že ak Rusko zastaví dodávky plynu, bude prídelový systém na energie

Spoločnosť Engie, ktorá od začiatku vojny na Ukrajine obmedzila svoju závislosť od ruského plynu, uviedla, že prijala opatrenia, aby minimalizovala následky redukcie dodávok od Gazpromu.

Krok Moskvy ešte zvyšuje tlak na európsky trh, ktorý zápasí s nedostatok plynu pre výrazné obmedzenie ruských dodávok. Gazprom okrem toho plánuje, že od stredy (31. 8.) do piatka (2. 9.) pre opravu turbíny úplne odstaví kľúčový plynovod Nord Stream 1. Nemecko predpokladá, že dodávky cez plynovod, ktorý je aj tak už niekoľko týždňov využívaný len na 20 % maximálnej kapacity, sa už neobnovia.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn