3 400 eur na tepelné čerpadlo. Ľudí štátne dotácie lákajú, na čo ich všetko môžete získať?

Obrovský záujem. Účty za plyn a elektrinu budú vysoké, tak Slováci skočili na alternatívne zdroje vykurovania a tepla. Štát v súčasnosti ponúka dotácie na tepelné čerpadlá, solárne panely či kotly na biomasu a záujem je taký vysoký, že ľudia musia počkať, kým im dodávatelia zelené technológie namontujú.

29.08.2022 09:49
izolácia, zateplenie, zatepľovanie, robotníci Foto:
Ilustračné foto.
debata (19)

Niet sa čomu diviť, cena plynu a elektriny na trhoch stúpa strmo hore, ľudia si v novom roku poriadne priplatia za účty. Niektorí v desiatkach eur, niektorí aj v stovkách eur mesačne. Navyše sa stále čaká, akú definitívnu podobu budú mať regulované ceny plynu, ktorý ministerstvo hospodárstva vybavuje so Slovenským plynárenským priemyslom, a regulované ceny elektriny, ktoré rezort Richarda Sulíka (SaS) vybavuje so Slovenskými elektrárňami.

žena, kotol, kúrenie, úsmev, energie Čítajte viac Skreše vláda drahé účty za energie? Má to vážne trhliny

A tak ľudia vo veľkom zareagovali na ponuku dotácií na zelenú energie od štátu. Iba v poslednom balíku prerozdeľuje Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA), ktorá spadá pod štát, 30 miliónov eur. Predošlá na tepelné čerpadlá v maximálnej výške 3 400 eur – v celkovom objeme 15 miliónov – bola „rozchytaná“ za 11 minút.

Stav čerpania peňazí v projekte Zelená... Foto: SIEA
Stav čerpania peňazí v projekte Zelená domácnostiam. Stav čerpania peňazí v projekte Zelená domácnostiam.

O veľkom záujme svedčia slová firiem, ktoré techniku dodávajú, štátu a aj analytikov. Spoločnosť i-energy zo Zvolena má vyše 20-ročnú prax s nízkoenerge­tickými stavbami. Jej konateľ Miroslav Bauco pre Pravdu tvrdí, že evidujú silný záujem od ľudí, no nestíhajú ho uspokojovať. „Dnes je to problém,“ hovorí.

Richard Sulík, Karol Galek, Čítajte viac Zima bez ruského plynu sa blíži, Európa sa pripravuje. 50 rád ako ušetriť na kúrení, varení, svietení a teplej vode

Ich firma ponúka prístroje od malých na prípravu teplej vody pre rodinný dom a prevádzku až po veľké celky obytných, kancelárskych budov, občianskej vybavenosti, priemyselnej a kancelárskej vybavenosti. Čakacie lehoty na seriózne zariadenia sú podľa neho viac ako 6 až 10 mesiacov, a to sa nedá ani plánovať, ani spoliehať na to, že zákazník počká.

Na tepelné čerpadlá je možné získať maximálnu dotáciu 3 400 eur, na fotovoltické panely a kotly na biomasu 1 500 eur a na slnečné kolektory 1 750 eur. Žiadosť o dotáciu má platnosť tri mesiace, počas ktorých musí byť ukončená inštalácia. Žiadateľ dostane kód, ktorý poskytne montážnej firme, tá do systému nahrá potvrdenie o úspešnom dokončení prác. Ak by náhodou nestihli termín a kód prepadne, môže žiadateľ požiadať o nový.

Ušetria aj peniaze, aj prírodu

Ľudia po alternatívnych zdrojoch idú najmä z dôvodu ušetrených peňazí. „Prioritná motivácia je úspora nákladov na prevádzku a ako druhotné sú zelené efekty,“ pokračuje Bauco.

Ako funguje tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo je zariadenie, ktoré využíva teplo z vonkajšieho prostredia. Princíp je v podstate opačný ako pri chladničke, ktorej účelom je „vytvoriť zimu” vo vnútri. Von sa teplo odvádza cez chladič umiestnený na zadnej strane chladničky. Tepelné čerpadlo, naopak, odoberá teplo z vonkajšieho chladnejšieho prostredia a pri vyššej teplote ho odovzdáva do vykurovacieho systému. Premena prebieha efektívnejšie vtedy, ak je rozdiel vstupnej a výstupnej teploty vykurovacieho systému čo najmenší.

Srdcom tepelného čerpadla je kompresor. Najčastejšie je poháňaný elektromotorom, alternatívou môže byť plynový motor. Kompresor stláča pary pracovnej látky, ktoré sa kompresiou ohrejú na približne 70 °C. Vo výmenníku tepla skondenzujú na kvapalinu, pričom sa kondenzačné teplo odovzdá vykurovacej vode. Pracovná látka sa schladí na cca 40 °C. Po prechode cez expanzný ventil do zóny s nízkym tlakom sa výrazne ochladí až na –10 °C. Vo výparníku sa ohreje teplom získaným z okolitého prostredia na bod varu cca –3 °C a odparí sa. Na jej ohriatie stačí zdroj tepla s nízkou teplotou, napríklad zem s teplotou +2 °C. V kompresore sa pary opäť stlačia a dopravia do teplej vysokotlakovej časti tohto uzavretého okruhu.

Čerpadlo je určené najmä pre nízkoteplotné vykurovacie systémy, ako je napr. podlahové, stenové alebo stropné vykurovanie, v domoch s dobrou tepelnou izoláciou. Kľúčová je otázka návratnosti peňazí. Investícia sa môže vrátiť už aj za tri roky, no môže to trvať aj desať rokov. Všetko záleží od typu čerpadla – to môže stáť od troch tisíc do niekoľko desiatok tisíc eur. Pri použití 1 kWh energie, najčastejšie vo forme elektriny na pohon kompresora, možno získať 2– až 5-násobok energie na vykurovanie, ohrev teplej vody alebo chladenie, uvádza Slovenská inovačná a energetická agentúra. „Tepelné čerpadlá vzbudzujú stále viac pozornosti aj preto, že ich postupné rozširovanie stláča ich predajné ceny nižšie, zatiaľ čo ceny energie rastú. Napriek tomu treba stále rátať s vyššou vstupnou investíciou aj v porovnaní napríklad s kondenzačným kotlom,“ pokračuje agentúra.

ZDROJ: SIEA

Cena najmenšieho tepelného čerpadla na prípravu teplej vody, ktoré i-energy ponúka, je 2 400 eur bez dotácie a prípadných doplnkov či montáže. „Ak by sme však hovorili o tepelných čerpadlách pre bežné domy, je potrebné počítať s cenami do 25-tisíc eur vrátane potrebného príslušenstva s DPH. Príslušenstvom nie je napríklad zhotovenie primárneho zdroja energie tzv. suchého geotermálneho vrtu či skupiny vrtov, alebo horizontálneho zemného výmenníka tepla, respektíve studní zdrojovej a vratnej na podzemnú vodu a podobne. To sú ešte náklady navyše,“ tvrdí Bauco.

Teplo, radiátor Čítajte viac Budú Slováci mrznúť? Drahé teplo dostane ľudí do neriešiteľných situácií, varuje analytik

Hovorí, že viacerým bytovým domom ušetrili tisíce eur na energiách. Odpojili ich od centrálneho zásobovania teplom a nainštalovali im vlastné tepelné čerpadlá v kaskáde na vykurovanie a ohrev teplej vody, v jednom prípade aj fotovoltiku. „Náklady na energie pred realizáciou sa pohybovali od 30– do 47-tisíc eur za rok, po obnove sa ich podarilo stiahnuť na sumy od 5– do 7-tisíc eur za rok, všetko z komerčných úverov bez dotácií a úver splácajú z úspor za teplo,“ dodáva Bauco.

Približne po siedmich rokoch majú splatenú kompletnú technológiu s inštaláciou a zarábajú na novú, okrem toho generujú prostriedky na obnovu budov, ktoré používajú podľa rozhodnutia vlastníkov.

Roman Kadnár, konateľ spoločnosti Europlan SK z Ivanky pri Dunaji, hovorí, že záujem ľudí o tepelné čerpadlá je veľký. Investované peniaze sa podľa neho vedia vrátiť od troch do deviatich rokov, záleží však na type budovy či výkone čerpadla. Tvrdí, že o záujme ľudí rozhodujú peniaze aj vplyv na životné prostredie.

Stav čerpania peňazí v projekte Zelená... Foto: SIEA
Stav čerpania peňazí v projekte Zelená domácnostiam. Stav čerpania peňazí v projekte Zelená domácnostiam.

Kritizuje zle nastavený dotačný mechanizmus. „Myslím si, že treba prehodnotiť dotačný systém v zmysle, čo vlastne chceme dotáciami dosiahnuť. Ja by som bol osobne určite za to, aby každý, kto si nainštaluje zariadenie určitej kvality, mal nárok na dotáciu, a to bez ohľadu na to, kde býva. Ale systém dotácií je štátny, tak by aj štát mal riešiť túto otázku. Aj zákazníci sa stále pýtajú, prečo mnohí nemajú nárok na dotáciu, keď šetria energiu a životné prostredie, čo by malo byť aj cieľom dotácie,“ hovorí.

O obrovskom záujme hovorí aj Juraj Both z komárňanskej firmy Klíma majster. Ľudí podľa neho poháňa šetrenie peňazí. „Pri starších domoch sú to aj obavy o účty za plyn,“ tvrdí. Ich firma ponúka tepelné čerpadlá od 4– do 15-tisíc eur. Michal Jaloviar, riaditeľ sekcie Predaj B2C zákazníkom zo

Stredoslovenskej energetiky (SSE) tvrdí, že záujem o zelené zdroje sa prudko zvýšil. „Dlhodobo pozorujeme najväčší záujem o vlastnú výrobu elektriny fotovoltickými panelmi. Ich podiel tvorí pri našich realizáciách až 90 percent. Oproti minulému roku sa pritom záujem o fotovoltické panely zvýšil až päťnásobne,“ informuje.

„V uplynulom období evidujeme enormný nárast požiadaviek zo strany domácností, a to sa netýka len tepelných čerpadiel. V percentuálnom vyjadrení je to nárast oproti minulému obdobiu zhruba o 200 percent,“ dopĺňa ho hovorkyňa SSE Michaela Krivá. Stredoslovenská energetika ponúka tepelné čerpadla na princípe vzduch – voda. Cena tepelných čerpadiel vzduch – voda sa pohybuje od 7 500 eur bez DPH v závislosti od výkonu tepelného čerpadla a preferencií zákazníka.

ta3, energie Čítajte viac Koalícia aj opozícia: Trh s elektrinou sa zrútil, musí zasiahnuť štát

Krivá v súčasnosti považuje za problém, že sa na montáž dlho čaká. „Na trhu sledujeme nedostatok materiálov a komponentov, dlhé dodacie lehoty a tiež turbulentné zmeny cien bez akýchkoľvek garancií, čo komplikuje dodávateľom inštaláciu a dodanie diela,“ dodáva.

Slová dodávateľov potvrdzuje aj samotná agentúra SIEA. Dodávacie lehoty pre zákazníkov sa výrazne predĺžili a musia tak čakať. „Dodacie lehoty zariadení sa oproti minulosti významne predĺžili. Pri poslednej aktualizácii systému podávania žiadostí sme však už tento nápor zohľadnili. Systém je teraz maximálne flexibilný, pretože umožňuje domácnostiam, aby si po dohode so zhotoviteľom samy zvolili čas, keď bude poukážka s platnosťou 90 dní vydaná. Ak inštaláciu nestihnú v termíne alebo zariadenie nie je k dispozícii, môžu požiadať o zrušenie poukážky a vyžiadať si novú,“ vysvetľuje situáciu Zuzana Valentová zo SIEA.

Vysoký záujem je primeraný avizovanému zvyšovaniu cien a problémom s dodávkami plynu, dodáva. Zároveň Valentová upozorňuje, že je dôležité, aby domácnosti zvážili všetky vhodné alternatívy a zvolili si zariadenie, ktoré bude pre ne užitočné. „Pri výbere vhodného druhu zariadenia a hľadaní najlepšieho riešenia im vedia prakticky a nezaujate poradiť naši energetickí konzultanti v poradenských centrách ŽIŤ ENERGIOU, ktoré sa nachádzajú v Banskej Bystrici, Trenčíne, Žiline, Košiciach a v Bratislave,“ pokračuje.

Už teraz štát plánuje pokračovanie projektu z programu Slovensko, v ktorom bude k dispozícii ďalších vyše 100 miliónov eur.

Odborníci by privítali väčšiu podporu

Andrej Lednár zo spoločnosti Prvá energetická upozorňuje, že Slovensko je dlhodobo na chvoste EÚ v priamej či nepriamej podpore obnoviteľných zdrojov energie pre domácnosti. „Nové pravidlá pre schému Zelená domácnostiam vyzerajú byť nastavené lepšie ako v minulosti, keď sa minuli dotácie v priebehu pár minút,“ hovorí pre Pravdu. 30 miliónov z poslednej výzvy je podľa neho zanedbateľná suma. Za rok 2020 Slovensko vyrobilo z obnoviteľných zdrojov iba 17 percent energie a nachádza sa tak v druhej polovici štátov EÚ.

„Podpora bola nastavená v čase, keď bol dostatok tepelných čerpadiel či komponentov. To sa za posledných šesť mesiacov výrazne zmenilo a dodávky sú obmedzené, čo výrazne zvýšilo koncové ceny,“ tvrdí Lednár.

Analytik spoločnosti JPX Ján Pišta považuje štátne dotácie na zelené energie za dobrú vec. „Malo by to zefektívniť spotrebu energií, znížiť spotrebu plynu aj elektriny. A objem prostriedkov by sa mal zvýšiť,“ hovorí.

Pišta sám pozná niekoľko ľudí, ktorí inštalovali fotovoltiku a hodnotia to pozitívne a odporúčali by to ďalej. „Povedomie o klimatickej zmene pozvoľna rastie. Tieto horúčavy nám ju poriadne pripomenuli. Medzi uvedomením si a investíciou je však ešte dlhá cesta. Skrátiť by ju mohla vláda intenzívnejšou kampaňou a vyššou finančnou podporou,“ myslí si o štátnej podpore Pišta.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #energia #plyn #elektrina #obnoviteľné zdroje #Zelená domácnostiam #tepelné čerpadlá