Skreše vláda drahé účty za energie? Má to vážne trhliny

Štát musí prijať rázne opatrenia, aby zrazil obrovský nárast faktúr domácností za elektrinu a plyn od Nového roka. Ak by neurobil nič, tak nárast účtov za energie by bol enormný.

24.08.2022 17:08
žena, kotol, kúrenie, úsmev, energie Foto:
Ilustračné foto.
debata (25)

Bez riadneho prijatia mimoriadnych opatrení v tejto oblasti pritom hrozí pre jednu bežnú domácnosť nárast ročných nákladov na energie v rozmedzí od 134 do 161 percent, čo je v eurách od 121 do vyše 243 eur za mesiac. Pred týmto scenárom varoval Úrad pre reguláciu sieťových odvetví.

„Nateraz sú výstrahy regulátora stále veľmi opodstatnené,“ tvrdí pre Pravdu energetický analytik Karel Hirman. Podľa neho totiž netreba zabúdať na to, že celá schéma zastropovania cien elektriny na nasledujúce roky bola postavená na tom, že sa spustí výroba elektriny v treťom bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Ten na spustenie ešte stále čaká.

Richard Sulík Čítajte viac Teplá voda na prídel a kúrenie na 17 stupňov, štáty sa pripravujú na krízu. Obmedzovať ľudí je extrém, reaguje Sulík

Štát tieto nárasty cien energií vidí, a preto sa rozhodol zakročiť. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) prišiel v stredu na rokovanie vlády s dvoma návrhmi na vyhlásenie všeobecného hospodárskeho záujmu. Jeden pre elektrinu a druhý pre plyn.

Vláda však v stredu na žiadosť ministra Sulíka prerušila rokovanie o týchto návrhoch. „Posúvame to o jeden týždeň, lebo tie návrhy boli po určitej diskusii na môj podnet odsunuté na budúcu stredu, pretože situácia sa dramaticky vyvíja a chceme tam dopracovať ešte ďalšie veci,“ povedal po rokovaní vlády. Podľa neho už nebude potrebné pomáhať len domácnostiam, ale treba pomôcť v dôsledku vysokých cien elektriny aj firmám a priemyslu. Očakáva, že budúcu stredu vláda oba body schváli. Ubezpečuje, že ešte stále je dosť času na to, aby odvrátili pre domácnosti vysoký nárast faktúr za energie.

Memorandum s elektrárňami

Vláda ešte vo februári podpísala tzv. memorandum so Slovenskými elektrárňami. Ministri sa s predstaviteľmi elektrární dohodli, že na roky 2023 a 2024 zastropujú ceny elektriny pre všetky domácnosti. Zľavnenú cenu 61,2 eura za megawatthodinu by mali dostať všetky domácnosti so spotrebou do štyroch megawatthodín za rok. Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) a minister hospodárstva Richard Sulík vtedy sľubovali za dva roky ušetriť dovedna miliardu eur. V prepočte by tak domácnosť ušetrila za dva roky 500 eur. Dokopy sa zľavy budú týkať dvoch miliónov domácností.

V tejto súvislosti sa vynárajú dva problémy. Prvým je, že dohodu ešte musí schváliť Európska komisia a hrozí, že sa to nestihne. Práve pomocou všeobecného hospodárskeho záujmu by vláda vedela elektrárňam nariadiť, aby pre domácnosti zabezpečili lacnejšie dodávky elektriny. Druhý problém je vážnejší. Netreba zabúdať na to, že celá schéma zastropovania elektriny bola postavená na tom, že sa spustí výroba elektriny v treťom bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Energetický analytik Karel Hirman upozorňuje, že tretí blok ešte ani dnes nemá vydané povolenie. „Vzhľadom na zložitosť procesu spustenia nových blokov v jadrovej elektrárni je už dnes veľmi otázne, či k 1. 1. 2023 bude už fungovať na potrebný výkon,“ tvrdí pre Pravdu.

Pre spustenie tretieho bloku Mochoviec kritizoval Sulíka aj šéf hospodárskeho výboru Peter Kremský (OľaNO). „Firmy znižujú alebo úplne zastavujú výrobu, prepúšťajú ľudí, pretože sa im pri takej drahej elektrine neoplatí vyrábať. A my si tu na Slovensku roky a mesiace sušíme obrovský zdroj elektriny, ktorý by mohol trhu ohromne pomôcť,“ napísal Kremský. Po spustení tretieho mochovského bloku bude Slovensko sebestačné vo výrobe elektriny, dokonca ju bude aj vyvážať. Podľa Kremského to pomôže cenám elektriny nielen pre firmy, ale aj pre domácnosti, nemocnice, školy či mestá a obce.

Podľa Hirmana sa tak dostávame do situácie, keď by na papieri mali domácnosti právo na lacnejšiu elektrinu, ale tá k 1. 1. 2023 jednoducho nebude fyzicky k dispozícii. „Dôsledky týchto plánov a prípadné riziká sa teda odkladajú do doby, keď už Sulík nebude ministrom a nebude teda niesť zodpovednosť za realizáciu toho, čo vymyslel,“ uzatvára analytik.

Minister hospodárstva na stredajšom brífingu oznámil, že o dostavbe tretieho bloku Mochoviec bude informovať spolu so Slovenskými elektrárňami vo štvrtok popoludní.

Nové zmluvy s plynármi

Skrotenie vysokého nárastu sa podobne ako pri elektrine má udiať aj pri plyne. Minister hospodárstva vyhlásil, že spolu so Slovenským plynárenským priemyslom (SPP) sa dohodol, že ceny plynu zregulujú. A to tak, že domácnosti podpíšu nové zmluvy na dodávky plynu.

Na výber budú dve možnosti – buď nové jednoročné, alebo štvorročné zmluvy. No počas tohto obdobia ju budú musieť zákazníci dodržať. Od 1. januára 2023 by mal plyn zdražieť o 33 percent pre tých ľudí, ktorí od augusta podpíšu so SPP nové štvorročné zmluvy. Na budúci rok by tak domácnosti zaplatili za megawatthodinu 57 eur. „Potom to ide na 65 eur, v roku 2025 na 72 eur a v roku 2026 na 76 eur za megawatthodinu,“ spresňoval prednedávnom Sulík.

Hovorca SPP Ondrej Šebesta pre Pravdu povedal, že sa tejto problematike SPP venuje v súčinnosti so všetkými zainteresovanými stranami tak, aby externé faktory na trhu s energiami mali pokiaľ možno čo najmenší dosah na odberateľov plynu v domácnosti.

Návrh počíta sa tým, že by sa núdzové zásoby plynu použili ako takzvané „pôžičky na lacnejší plyn pre domácnosti“. Podľa Hirmana má však tento plán nedostatky. Ako ďalej vysvetľuje, v prípade krajných nepriaznivých okolnosti sa môže uprostred zimy stať to, že síce „na papieri“ budu mať naše domácnosti lacnejší plyn, ale v realite ho fyzicky nebude možné k nim dopraviť. K tejto situácii môže dôjsť preto, lebo núdzové zásoby zo zásobníka SPP – Distribúcia v obci Dolní Bojanovice budú takýmto spôsobom už predtým spotrebované.

VIDEO: Riaditeľ SPP distribúcia o núdzovom plyne. Železná rezerva by sa nemala používať na komerčné účely

Video
Premiér dal ministrovi Sulíkovi ešte domáce úlohy

Sulík pred novinármi v stredu vyhlásil, že plánuje podať svoju demisiu budúcu stredu (31. 8.) po rokovaní vlády. Nevidí priestor, kam by sa mohli v koaličných rokovaniach posunúť.

VIDEO: Sulík: Demisiu podám na budúci týždeň po vláde

Video

Na žiadosť premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) musí ešte pred svojím prípadným odchodom z funkcie predložiť viacero energetických opatrení. Vládny kabinet na záver svojho stredajšieho rokovania schválil uznesenie predsedu vlády, na základe ktorého musí do konca augusta minister Sulík predložiť na rokovanie vlády súbor opatrení na zabezpečenie pripravenosti Slovenska na najbližšiu vykurovaciu sezónu.

Minister má taktiež o týždeň predložiť opatrenia na zabezpečenie pripravenosti Slovenska v oblasti zabezpečenia plynu, elektrickej energie a pohonných látok. Do tretice má minister Sulík svojim kolegom vo vláde priniesť opatrenia na stabilizáciu cien plynu, elektrickej energie a pohonných látok. (Zdroj: SITA)

© Autorské práva vyhradené

25 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #elektrina #zmluva #Richard Sulík