Sulík: Plynu je dosť, problém je s tou šialenou cenou

Slovensko má v súčasnosti v zásobníkoch v prepočte 25 terawatthodín (TWh) plynu, pričom do konca nadchádzajúcej vykurovacej sezóny treba spolu 35 TWh. Zazmluvneného je však oveľa viac plynu ako chýbajúcich desať TWh. Na utorkovej tlačovej konferencii to uviedol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS).

23.08.2022 11:46
koalícia, Bôrik, Richard Sulík Foto: ,
Stále ešte minister hospodárstva predseda strany SaS Richard Sulík.
debata (13)

Minister spresnil, že 12,5 TWh má v zásobníkoch štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP), 8 TWh ostatní dodávatelia plynu, ako napríklad ZSE, a 5 TWh je uložených ako núdzové zásoby v zásobníku v Dolných Bojanoviciach. „Naďalej plyn prichádza. Plynu je na trhu dosť. Problém nie je s množstvom plynu, problém je s tou šialenou, donedávna nepredstaviteľnou cenou,“ povedal Sulík.

Rezort ráta v tejto sezóne aj s využitím lacnejších núdzových zásob plynu na preklenutie prvého štvrťroka budúceho roka. Spoločnosť SPP – distribúcia však varovala, že použitie týchto zásob zo zásobníka v Dolných Bojanoviciach na okamžitú spotrebu pre domácnosti by v prípade úplného zastavenia toku plynu ohrozilo bezpečnosť dodávok.

Energy Europe Pipelines plynovody plyn potrubie Čítajte viac Plyn v Európe po piatkovom rekordnom zdražovaní pokračuje ďalej v raste

Na Slovensko v súčasnosti prichádza plyn aj od ruského Gazpromu, hoci tento dodávateľ kráti dohodnuté objemy pre SPP na približne 40 %. SPP diverzifikoval dodávky a dostáva plyn aj z nórskych nálezísk v Severnom mori a približne raz do mesiaca aj skvapalnený zemný plyn z lodných tankerov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #cena #energetika #Richard Sulík