Dáta bez pátosu o cenách palív: V Slovnafte si asi povedali, že poklesov bolo dosť a trošku ľudí ponaťahujeme

Analytici zo združenia Dáta bez pátosu na svojej sociálnej sieti upozorňujú, že posledný týždeň bol bez pohybu dole, čo sa týka cien benzínu a nafty.

21.08.2022 10:50
benzin, phm, slovnaft, tankovanie Foto: ,
debata (41)

Upozorňujú na to, že palivá sa nepohli na čerpačkách smerom dole ani vo štvrtok, a ani v sobotu cez víkend. „Prázdniny končia a v rafinérkách so sieťami čerpacích staníc na Slovensku si povedali (to v MOLe a Slovnafte), že už bolo poklesov dosť a trošku ľudí ponaťahujeme,“ píšu analytici na svojej stránke.

Ako ďalej uvádzajú, tak vo štvrtok, čo je tradičný dátum úpravy cien palív, išli v Česku ceny dole o ďalšie štyri centy. To je v prepočte jedna česká koruna. „Rakúske ceny boli vysoko nad slovenskými, ale dnes sme na jednej úrovni,“ dodávajú. Na Slovensku pritom máme v regióne privysoké spotrebné dane a jedni z najvyšších.

potraviny Čítajte viac Ľudia šetria už aj na chlebe. Zažívame cenový šok, ktorý tu nebol od pádu socializmu

Predpovedajú, že na Slovensku pôjdu cenný dole veľkým skokom rovno pod 1,70 eura za liter v dohľadnej dobe. „Pomohlo by to znížiť tlak na infláciu tovarov a služieb,“ uzatvárajú.

Ich animácia ukazuje, aké boli ceny pohonných hmôt za posledné mesiace. Pekne vidno nízke ceny palív na maďarských čerpačkách vďaka zastropovaniu cien. 0d 1. februára klesla v Poľsku dépéhačka na benzín a diesel z 23 percent na 8 percent. Tento krok hneď odštartoval „palivovú turistiku“, kedy Slováci zobrali poľské čerpačky útokom.

V Česku na druhej strane vláda znížila od júna spotrebnú daň na benzín a naftu. Štvormesačné zníženie dane je vládnou reakciou na zvýšenie cien pohonných hmôt, ktoré podľa analytikov spôsobili hlavne inflačné tlaky a invázie ruských vojsk na Ukrajinu. Aj Nemci v reakcii na enormný rast cien na čerpačkách spravili opatrenie. Dolná komora nemeckého parlamentu (Bundestag) schválila v polke mája zníženie cien cestovných lístkov na verejnú dopravu a daňové úľavy na pohonné hmoty. Cieľom je zastaviť nárast cien, informovala agentúra DPA.

Dvakrát odložený návrh na zdanenie spracovania ruskej ropy nemusí prejsť ani na septembrovej schôdzi parlamentu. Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) podmienil tento návrh znížením iných daní. „SaS súhlasí so zavedením dane z ruskej ropy, ak zároveň povieme, že sa znižuje DPH na palivá z 20 percent na osem, alebo nech sa zníži iná daň," zdôraznil Sulík.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovnaft #zdražovanie #pohonné hmoty