Expert z Bruselu varuje: Rusi budú Európe plyn vypínať a zapínať. V zime ho zastavia úplne

Ruský štátny energetický gigant Gazprom oznámil, že koncom mesiaca zastaví dodávky plynu do Európy cez plynovod Nord Stream 1.

20.08.2022 10:22
Plyn Foto: ,
debata (174)

Dôvodom je podľa spoločnosti technická odstávka, ktorá by mala trvať tri dni. Nemeckí a európski predstavitelia odmietli tieto vysvetlenia a označili zníženie plynu za ekonomický útok ako odvetu za podporu Ukrajiny vo vojne s Ruskom.

Tento neočakávaný krok by mohol skomplikovať úsilie Nemecka a veľkej časti Európy naplniť zásobníky s plynom.

Európski lídri očakávajú, že Rusko bude naďalej dodávať plyn na nízkej úrovni, aby sa pohrávalo s regiónom a vytváralo neistotu. Úplné prerušenie je tiež možné, ale znamenalo by to náklady pre ruskú ekonomiku, ktorá je závislá od vývozu energie a ktorá je pod tlakom západných sankcií.

Vladimir Putin Čítajte viac Západné sankcie zaberajú: 10 grafov o tom, ako krváca ruská ekonomika

Rusko bude v nadchádzajúcich mesiacoch naďalej prerušovať dodávky plynu do Európy, aby udržalo napätie a neistotu a zvýšilo ceny plynu pred úplným prerušením, povedal odborník Simone Tagliapietra z bruselského think-tanku Bruegel.

„Krajiny Európskej únie by mali zintenzívniť opatrenia na úsporu plynu a pripraviť sa na ťažké časy, ktoré ich čakajú," povedal. „Zima sa blíži a my nemôžeme byť nepripravení,“ dodal pre The Wall Street Journal.

Ceny zemného plynu v Európe pokračovali v raste aj v piatok a druhý deň po sebe uzavreli obchodovanie na novom rekordnom maxime. Na konci týždňa ich podporilo oznámenie Gazpromu, že na tri dni úplne zastaví dodávky cez plynovod Nord Stream 1. Referenčný kontrakt na plyn s dodávkou v septembri na burze v Amsterdame v piatok uzavrel na 244,55 eura za megawatthodinu (MWh).

174 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Rusko #plyn