Ceny energií rastú do nebies. Nemecký politik volá po spustení Nord Streamu 2

Ceny plynu aj emisných povoleniek vzrástli na úroveň, kde ešte nikdy neboli. Nemecký politik volá po spustení plynovodu Nord Stream 2. Podpredseda nemeckého parlamentu Wolfgang Kubicki (FDP) podľa serveru Politico uviedol, že čerpanie plynu z plynovodu Nord Stream 2 nie je o nič nemorálnejšie ako z Nord Stream 1. "Je to len iná trúba,“ uviedol.

19.08.2022 22:16
Germany Foreign Policy Foto: ,
Snímka z roku 2010, keď sa začala výstavba plynovodu Nord Stream 2.
debata (187)

Za svoje slová zožal tvrdú kritiku od ministra zahraničných vecí Ukrajiny Dmytra Kulebu: „Závislosť na ruskom plyne zabíja“. Podľa Politica mu však poslali tvrdé odkazy aj niektorí jeho kolegovia z FDP. „Nord Stream 2 je mŕtvy,“ povedala jeho poslanecká kolegyňa Marie-Agnes Strack Zimmermannová.

Kubicki tvrdí, že je potrebné naplniť zásobníky, aby „ľudia nemuseli v zime mrznúť a náš priemysel neutrpel veľké škody“. Zároveň to považuje za test ochoty ruského prezidenta Vladimira Putina zvýšiť dodávky plynu do Nemecka. Putin totiž nedávno povedal, že práve Nord Stream 2 je alternatívnou a pripravenou trasou na prepravu plynu do Európy.

Rusko v piatok oznámilo, že vyppne na tri dni dodávky plynu cez Nord Stream 1. Trhy okamžite zareagovali a cena plynu poskočila na rekordné úrovne. Rekordné sú aj ceny za emisné povolenky, ktoré sa blížia k hranici sto eur za tonu. Pred rokom sa pohybovali tiež na rekordných úrovniach, vtedy však koncom augusta dosiahli „len“ 60 eur za tonu. Ešte rok predtým sa pohybovali na úrovniach dva až trikrát nižších.

Vladimir Putin Čítajte viac Gazprom pritvrdzuje. Vypína Európe plyn

Emisné povolenky sa blížia k magickej hranici 100 eur

Cena emisných povoleniek v Európskej únii vyskočili na nové rekordné maximum. Energetická kríza v regióne totiž zvýšila spotrebu palív s vysokými emisiami, informovala agentúra Bloomberg.

Cena európskych emisných povoleniek (EUA) sa v piatok prvýkrát dostala nad 98 eur za tonu, keď sa vyšplhala až na 99,22 eura za tonu. Nové maximá dosiahli aj ceny emisných povoleniek a uhlia v Británii.

Hlavným dôvodom je nárast dopytu, keďže elektrárne a priemyselné podniky pre nedostatok zemného plynu a jeho vysokú cenu často prechádzajú na uhlie. Existuje riziko, že európske uhlíkové emisie tento rok vzrastú aj napriek tomu, že prudké zvýšenie cien energií a ich nedostatok spomaľujú priemyselnú aktivitu.

„Spaľovanie uhlia či dokonca vykurovacieho oleja je oveľa špinavšie než spaľovanie plynu, dokonca aj malá náhrada môže prevážiť nad deštrukciou dopytu,“ uviedla analytička spoločnosti BloombergNEF Mariko O’Neilová.

Ceny plynu rastú päť týždňov

Ceny zemného plynu v Európe pokračovali v raste aj v piatok a druhý deň po sebe uzavreli obchodovanie na novom rekordnom maxime. Na konci týždňa ich podporilo oznámenie Gazpromu, že na tri dni úplne zastaví dodávky cez plynovod Nord Stream 1.

Referenčný kontrakt na plyn s dodávkou v septembri na burze v Amsterdame v piatok uzavrel na 244,55 eura za megawatthodinu (MWh). Cena referenčného kontraktu s dodávkou v najbližšom mesiaci sa už vo štvrtok (18. 8.) dostala na nový rekord a prekonala úroveň zo začiatku marca, keď prudko vzrástla po ruskom útoku na Ukrajinu.

Európske ceny plynu zaznamenali piaty týždeň rastu po sebe, čo je ich najdlhšia takáto séria od polovice decembra. Po oznámení Gazpromu, že od 31. augusta do 2. septembra pre opravu turbíny úplne odstaví plynovod Nord Stream 1, európsky referenčný kontrakt na plyn vyskočil až o 9 %.

Energetická kríza v Európe sa zhoršuje a čoraz viac sa zvyšujú obavy, že stiahne ekonomiku regiónu do recesie. Situáciu na trhu v posledných týždňoch ešte zhoršilo extrémne teplo a sucho, ktoré narušilo riečnu dopravu a obmedzilo produkciu vodných elektrární.

187 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #zdražovanie #Nord Stream #vojna na Ukrajine