Rusi chcú odpojiť Zaporižžskú jadrovú elektráreň od ukrajinskej siete

Pred vojnou vyrábala Zaporižžská jadrová elektráreň 20 % elektriny na Ukrajine.

19.08.2022 14:55
Ukrajina, Rusko, vojna, Enerhodar, Záporožská... Foto:
Enerhodar - na archívnej snímke z 1. mája 2022 ruský vojak hliadkuje v priestoroch Záporožskej atómovej elektrárene pri meste Enerhodar na juhovýchode Ukrajiny. Záporožská atómová elektráreň je so šiestimi blokmi a celkovým inštalovaným výkonom 6000 megawattov najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe. Rusi ju obsadili ešte začiatkom marca.
debata (33)

Ukrajinská národná spoločnosť na výrobu jadrovej energie Enerhoatom uviedla, že ruskí okupanti chcú „v blízkej budúcnosti“ odpojiť bloky Zaporižžskej jadrovej elektrárne od ukrajinského energetického systému. Referuje o tom spravodajský web BBC.

Predstaviteľ ruskej vlády ešte v máji povedal, že Rusko odpojí zariadenie od ukrajinskej siete a začlení ho do ruského energetického systému. Hovorca Enerhoatomu v tom čase pre BBC vyhlásil, že prepojenie elektrárne s Ruskom bude trvať roky.

kurenie kozub piecka kachle radiator teplo Čítajte viac Teplári upozorňujú na enormný nárast cien energií pre 761 tisíc domácností: Bez pomoci vlády to nezvládnu

„Rusi teoreticky môžu postaviť elektrické vedenie, ale bude to trvať dlho. Elektráreň momentálne pracuje v minimálnom režime, ale Kyjiv zostáva na jej čele. Všetky elektrické vedenia kontroluje Ukrajina. Ruské vyhlásenie je zbožné prianie,“ povedal vtedy Leonid Olijnyk.

Pred vojnou vyrábala Zaporižžská jadrová elektráreň 20 % elektriny na Ukrajine. Naďalej ju riadia ukrajinskí pracovníci, ale je pod kontrolou Ruska.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine