Do Chorvátska priplával ďalší tanker. Pre Slovensko nesie 80 miliónov kubíkov plynu

Do Chorvátska dorazil ďalší tanker s LNG, ktorý nakupuje Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Najnovší náklad LNG v objeme 80 miliónov metrov kubických je v poradí už šiestou dodávkou LNG od začiatku tohto roka. Ako informoval štátny podnik, celkovo import LNG na Slovensko dosiahol zatiaľ objem vo výške 450 miliónov metrov kubických.

18.08.2022 12:49
generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva... Foto:
generálny riaditeľ a podpredseda predstavenstva Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Richard Prokypčák.
debata (116)

„Dokázali sme od začiatku tohto roka, v neľahkých podmienkach, ktoré v súčasnosti na trhu s energiami sú, zabezpečiť viac ako 65 % našich dodávok prostredníctvom LNG, diverzifikačných kontraktov a zásobami plynu,“ vyhlásil v tejto súvislosti generálny riaditeľ SPP Richard Prokypčák, podľa ktorého, zimnú sezónu 2022/2023 by mal SPP zvládnuť bez vplyvu na dodávky pre všetkých svojich zákazníkov.

LNG terminal zasobnik zemny plyn Čítajte viac Slovensko zachraňujú nové plynové terminály, zásob máme najviac v EÚ. Kríza je zažehnaná, tvrdí Sulík

Napriek kráteniu dodávok ruského plynu sa SPP darí naďalej vtláčať plyn aj do zásobníkov. Celkovo má Slovensko v súčasnosti uskladnených v zásobníkoch plynu, vrátane strategických zásob, takmer 31,5 terawatthodín, čo predstavuje približne 55 % jeho ročnej spotreby. Tento objem radí našu krajinu na čelo najpripravenejších krajín, konkrétne na druhé miesto. Na prvom mieste je síce Lotyšsko, ale jeho podzemné zásobníky slúžia aj susednému Estónsku.

V súčasnosti SPP využíva na dodávku skvapalneného plynu najmä LNG terminály v Chorvátsku a Taliansku. V blízkej budúcnosti, po ich spustení do prevádzky, by k nim mohli pribudnúť aj LNG terminály v Nemecku.

„K ďalšiemu zvýšeniu bezpečnosti dodávok môžu od októbra prispieť dodávky plynu z Talianska, pre ktoré SPP zabezpečil ročnú prepravnú kapacitu. Spolu so stále fungujúcou prepravnou trasou cez Ukrajinu a vyššie uvedenou severnou trasou zo Severného mora, ide o ďalšiu možnosť, ako dopraviť potrebné objemy plynu na Slovensko aj z juhu,“ konštatoval hovorca SPP Ondrej Šebesta.

116 debata chyba
Viac na túto tému: #SPP