Maďarský minister Szijjárto navštívil Moskvu. Následne od piatka prúdi do Budapešti viac plynu

Maďarsko v sobotu (13. 8.) informovalo, že mu Rusko začalo dodávať plyn navyše, na základe júlovej návštevy ministra zahraničných vecí Pétra Szijjárta v Moskve. TASR správu prevzala z AFP.

15.08.2022 08:21
Péter Szijjártó Foto: ,
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
debata (13)

Podľa maďarského ministerstva zahraničných vecí obchodné rokovania s Moskvou „viedli k dohode“ a výsledkom je, že ruský energetický gigant Gazprom začal v piatok (12. 8.) dodávať Budapešti plyn „nad už predtým zazmluvnené množstvá“.

„Povinnosťou maďarskej vlády je zaistiť bezpečné dodávky zemného plynu do krajiny a my to plníme,“ uviedol na svojej stránke na sociálnej sieti predstaviteľ ministerstva Tamás Menczer.

Kotol, bývanie, kúrenie Čítajte viac Ľudia sa boja zimy a účtov za energie. Skupujú úsporné spotrebiče, elektrické ohrievače či kotle na tuhé palivá

V prvej fáze bude do Maďarska do konca augusta prúdiť z juhu cez plynovod TurkStream dodatočný objem 2,6 milióna kubických metrov (m3) plynu za deň, napísal s tým, že prebiehajú rokovania o septembrových dodávkach.

Maďarský minister Szijjárto v júli na predtým neohlásenej návšteve v Moskve diskutoval o nákupe ďalších 700 miliónov m3 zemného plynu.

Slovnaft rafinéria Čítajte viac Európe hrozí v zime naftový šok. Zásoby sú hlboko pod historickým priemerom

„Vo svetle toho, čo je známe o súčasných podmienkach na európskom trhu, je jasné, že získanie takého veľkého množstva je nemožné bez ruských zdrojov,“ skonštatoval Menczer vo svojom príspevku, pričom spomenul návštevu Szijjárta.

Tento týždeň vstúpil do platnosti plán Európskej únie (EÚ) o znížení spotreby plynu v celom bloku o 15 %, čo jej má pomôcť zvládnuť energetickú krízu vyvolanú ruskou vojnou na Ukrajine.

Niektoré štáty EÚ však získali výnimky z prísneho dodržiavania pravidla, ktoré je označované tiež za „dobrovoľné zníženie dopytu“. Maďarsko, ktoré sa spolieha na plyn z Ruska, požiadalo tiež o výnimku.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Čítajte viac Pre chybu bankového úradníka bolo Slovensko na päť dní odrezané od ruskej ropy
13 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Rusko #plyn