Začal platiť zákaz dovozu ruského uhlia do EÚ. Bude komodity dosť?

Členské štáty Európskej únie (EÚ) už nemôžu dovážať uhlie z Ruska. O polnoci zo stredy na štvrtok sa totiž skončilo prechodné obdobie a začalo platiť embargo na import ruského uhlia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

11.08.2022 09:39
Nemecko elektrina uhlie koniec vláda dohoda Foto: ,
Uhoľná elektráreň a veterná turbína v nemeckom Gelsenkirchene.
debata (91)

Embargo bolo súčasťou piateho balíka sankcií schváleného v apríli a plne vstúpilo do platnosti od štvrtka. Členské štáty EÚ sa dohodli na prechodnom období v dĺžke 120 dní, aby sa firmy z odvetvia mohli na to pripraviť. Cieľom embarga je oslabenie ekonomiky Ruska, ktoré vedie útočnú vojnu na Ukrajine.

Európska komisia (EK) v apríli uviedla, že embargo na dovoz uhlia môže Rusko stáť 8 miliárd eur ročne. Nemecký zväz dovozcov uhlia VdKi aj napriek embargu nepočíta s tým, že by v Európe mohol byť s uhlím problém, keďže na svetovom trhu je k dispozícii. Hlavnými dodávateľmi sú teraz Spojené štáty, Južná Afrika, Austrália, Indonézia a Kolumbia.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Čítajte viac Pre chybu bankového úradníka bolo Slovensko na päť dní odrezané od ruskej ropy

Zákaz dovozu uhlia bol prvou sankciou, ktorá sa dotkla dodávok energií. EÚ neskôr v snahe zvýšenia tlaku na Moskvu schválila aj zákaz dovozu ruskej ropy, ktorý začne platiť na konci roka. Výnimku majú krajiny vysoko závislé od dodávok cez ropovody, ako Maďarsko a Slovensko.

91 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #uhlie