Odborník Hirman: Je pozoruhodné, že o zastavení dodávok neinformovala žiadna rafinéria, ale Rusi

Bola to chyba v informačnej politike ukrajinskej strany, že skôr neinformovala a nevysvetlila situáciu a dokonca doteraz ju oficiálne ani operátor Ukrtransnafta, ani vláda Ukrajiny nekomentovali. Ponechali tak iniciatívu a priestor pre len pre ruskú stranu, vysvetľuje problém s dodávkami ropy cez Družbu odborník na energetiku Karel Hirman.

10.08.2022 15:55
Karel Hirman analytik Foto:
Karel Hirman
debata (55)

Skúsme najskôr vysvetliť, kde sa stal problém, že ropa južnou vetvou Družby prestala prúdiť.

Problém nastal pri prevode platby za tranzit z ruskej banky do ukrajinskej cez európsku korešpondenčnú banku. Tá ju posúdila, že je v rozpore s platným sankčným režimom, zablokovala ju a vrátila naspäť do ruskej banky.

Štát zrejme vedel, že ropa neprúdi, je v poriadku, že o tom nikto neinformoval skôr?

Je pozoruhodné, že až dovčera o zastavení dodávok neinformovala žiadna postihnutá rafinéria ani ukrajinská strana. Informácie sme dostali všetci až od ruského ropovodného operátora Transnefť, ktorý však priamo nevysvetlil, že platbu zablokovala banka v EÚ a z jeho vyjadrenia sa zdalo, že na vine je ukrajinská strana. Bola to chyba v informačnej politike ukrajinskej strany, že skôr neinformovala a nevysvetlila situáciu a dokonca doteraz ju oficiálne ani operátor Ukrtransnafta, ani vláda Ukrajiny nekomentovali. Ponechali tak iniciatívu a priestor len pre ruskú stranu.

Sulík Čítajte viac Ruská ropa je už na Slovensku, ohlásil Sulík

Okamžite sa vynorili špekulácie, že Kremeľ opäť využíva ropu ako geopolitickú zbraň. Keby to tak bolo, prekvapilo by vás to?

Vzhľadom na to, čo zažívame od leta minulého roka hlavne s dodávkami plynu a v tejto súvislosti, ako to komentuje Putin a Gazprom, ani veľmi nie. Ale je to opäť poučením, že musíme veľmi opatrne narábať s informáciami prichádzajúcimi z Ruska, ale aj z Ukrajiny.

Čo hovoríte na to, že problém vyriešila súkromná firma MOL, ktorá vlastní aj Slovnaft?

Je to mimoriadne riešenie, ktoré však nie je systémovým riešením a ťažko bude možné takto fungovať dlhodobo. Minimálne by si to vyžadovalo zmenu zmlúv, ktoré podmienky prepravy po hranice Ukrajiny so Slovenskom a s Maďarskom upravujú už od rozpadu Sovietskeho zväzu. Plus je tu vážny moment, že ruskú ropu na slovensko-ukrajinskej hranici nenakupuje len MOL/Slovnaft, ale aj Česká rafinérska. Nie je preto dobré, ak by prepravu namiesto operátorov ropovodov začala organizovať jedna z rafinérií. Problém s platbami a bankovým prevodmi by sa preto mal rýchlo vyriešiť a objasniť.

Ide im o to, aby profitovali z lacnej ruskej ropy, preto sa do toho vložili?

Ropu z Družby MOL jednoducho nutne potrebuje. To, že ju od útoku Putina na Ukrajinu, od marca, nakupuje s výrazným diskontom, je určite pre akcionárov a manažment MOL/Slovnaft veľmi potešujúce.

Je možné, že si tento poplatok prenesú do vyšších cien nafty a benzínu?

To sa treba opýtať MOL/Slovnaft. Podstatné bude, či ruskí partneri budú túto platbu za tranzit cez Ukrajinu akceptovať, resp. kompenzovať v plnej miere.

Richard Sulík Čítajte viac Z Ruska prestala tiecť na Slovensko ropa. Čo sa bude diať ďalej, aké sú krízové scenáre?

Nemôže celá táto príhoda nejakým spôsobom poškodiť ukrajinskému režimu imidž?

Dnešné úplné vysvetlenie okolností celého problému jasne potvrdilo, že problém nevznikol ani na strane ruskej Transnefti, ani Ukrtransnafty a celú situáciu nespôsobila ani ruská, ani ukrajinská banka. Ale vznikol v európskej korešpondenčnej banke „po ceste“ medzi Ruskom a Ukrajinou. Jediné, čo sa dá vyčítať ukrajinskej strane, je to, že celý čas o probléme mlčala a nevysvetlila ho. A neurobila to ani po včerajšom stanovisku Transnefti, z ktorého vznikol dojem, že problém spôsobila naozaj ukrajinská banka a strana kontraktu. To bola zbytočná chyba a takpovediac zbytočný gól do vlastnej brány.

Vie štát ešte nejako zareagovať na prípadné výpadky ropy inak ako tak, že máme v štátnych hmotných rezervách zásoby ropy na 90 až 100 dní?

Tieto rezervy sa vytvárajú už dlhé roky od vstupu Slovenska do OECD a Medzinárodnej energetickej agentúry a neskôr do EÚ. Je to povinnosť každej členskej krajiny, ktorá sa prísne kontroluje a reportuje sa každý mesiac. Je treba spresniť, že takto uvádzané zásoby sú komerčného charakteru a nejde o strategické rezervy určené pre armádu a podobne. Tie sa vytvárajú osobitne a nad rámec týchto zásob.

Za ľudí aj SaS sú za daň z ropy pre Slovnaft. Vy ste za takúto daň?

Diabol sa ukrýva v detailoch, ale v princípe áno a verejne o tom hovorím už od jari. Pre mňa je pozoruhodné, že táto téma bola zablokovaná a odložená na jeseň. Čo ale znamená, že minimálne od jari do jesene sa tejto mimoriadnej dani Slovnaft možno už vyhol definitívne a akcionári firmy MOL z toho majú už teraz určite radosť. Na druhej strane tieto prostriedky budú vláde chýbať napríklad na kompenzáciu vysokých cien energií pre obyvateľstvo.

Ropa Čítajte viac Slovensko má vlastné ložiská ropy. Kde sa nachádzajú a koľko vieme vyťažiť?

Mal by Slovnaft znížiť cenu benzínu a nafty, keďže odoberá lacnú ruskú ropu?

Je to súkromná spoločnosť, ktorá sa nezaoberá charitou. Ak ju vláda a parlament nezaťažili mimoriadnou daňou v súvislosti s veľkým diskontom, ktorý má pri nákupe ruskej ropy cez Družbu, tak prečo by to manažment a akcionári Slovnaftu mali robiť z vlastnej vôle? Na toto máme ako motoristi, voliči a daňoví poplatníci tlačiť na vládu a parlament, a nie na Slovnaft.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Slovnaft